Sv: Vet inte om vi ska ha föl????
Det borde finnas massor med trådar i detta ämnet om du söker.
Men några grejer du ska tänka på är:
-fölet kommer med båda frambenen först. Om bara ett ben kommer och sedan huvudet ligger det andra benet och tar emot, då får man sträcka in och lirka fram det benet. I detta läget finns det inte tid för att ringa till veterinär eller liknande, utan man tar saken i egna händer.
-det finns någonting som heter red bag delivery. Då kommer det inga framben eftersom fosterblåsan inte har spruckigt och dessutom blöder det så den är röd. Det kan även hända att fosterblåsan inte spruckigt även om det inte är red bag delivery, utan då får man sätta i tummarna och dra isär eller använda en sax eller kniv. Googla på red bag delivery så får du vet mer.
-normalt tar det kanske 1 timme från födsel till att fölet ställer sig upp. Låt det försöka själv och hjälp inte till för mycket. När fölet ställer sig upp kommer det att vilja dia, och ibland får man guida de rätt och ibland hittar de hur bra som helst själva, men här kommer vi in på nästa punkt:
-fölet behöver få i sig råmjölken så fort som möjligt, eftersom den innehåller anitkroppar mm som fölet behöver för att hålla sig friskt. Så se till att fölet får i sig mjölken inom några timmar från det att den föds. Skulle det hända någonting med fölet och det inte ställer sig upp, får man mjölka ur stoet och flaska fölet.
-Spraya fölets navel med utspädd jodopax, så att fölet inte får en infektion där.
-stoet ställer sig upp direkt efter fölningen och slickar på fölungen. Låt de vara ifred en stund och lära känna varandra.
-efterbörden kommer att hänga ut ur stoet och kommer att komm ut av sig själv. Dock är det bra för stoet om hon får röra på sig. Fölar hon i hagen sker det naturligt, men fölar hon i stallet vill du nog ta ut henne efter att efterbörden har släppt helt (det tar några timmar) och longera henne i någon minut så att livmodern drar ihop sig. Finns det efterbörd kvar inne i henne får hon akut fång och det vill man inte vara med om.
Några andra saker att tänka på är att vaka över stoet när hon föder, så att hon inte lägger sig nära stängslet ifall hon fölar ute, eller lägger sig med rumpan in i hörnet så att fölet inte kan komma ut ifall hon fölar inne. Ett tips om hon ska föla ute är att sätta på henne en reflexgrimma så du slipper leta i hagen ifall det är mörkt och hon ligger ner.
Viktigast av allt är dock att komma ihåg att behålla lugnet och ta det som det kommer. De allra flesta fölningar går hur fint som helst och det är inga fellägen eller andra problem.
Och vi på Buke finns här för att svara på alla frågor du har.