Veganer, jag behöver hjälp

Men vänd på då då?... om vi som äter kött ska va snälla och laga i våran mening kaninmat bara för att va snälla...Varför kan då inte en vegan va snäll och laga i deras mening döda kroppsdelar till oss på en fest??

Öh, förstår du inte skillnaden? Eller lever du enbart på animalier och har något etiskt problem med att äta mat från växtriket?
 
Jo, det är det jag menar - man använder sig av starka ord och uttryck just för att väcka reaktion och få människor att känna sig skyldiga..

Sånt är ju bara löjligt, för jag skulle tippa på att de flesta allätare inte tar åt sig som avsett utan tänker samma sak som mig om såna påståenden. Barn däremot lär ta illa vid sig..
 
Jag har varit laktovegetarian i 20 år, mellan varven ätit helt veganskt och numera vegan igen. Jag förstår inte varför omnivorer har så stort behov av att kommentera min kost. Ibland nyfiket och intresserat, men ofta dryga kommentarer om "kaninmat" och långa förhör om jag verkligen tycker nånting är okej och hur kan jag ha haft häst/hund när jag är vegan och blablabla. Jag får försvara mina val in absurdum.

Är alla omnivorer lika besvärliga?

Jag frågar ofta vad mina vegetarian/vegan vänner äter. Varför? Jo, för att jag gillar vegomat och gärna lagar det även om jag inte har några planer på att bli vegetarian på heltid. Gissningsvis så har någon som ätit vegetariskt i många år en större receptbank än vad jag har.

Men in intressant sak jag har märkt är att många vegetarianer ofta säger saker som att "vi får äta vegetariskt om vi äter hemma hos mig, hoppas det går bra?!". Som allätare så skulle jag aldrig komma på tanken på att ens kommentera att det jag lagar inte innehåller kött om jag tex bjuder folk på tomatsås & pasta.
 
Jag har varit laktovegetarian i 20 år, mellan varven ätit helt veganskt och numera vegan igen. Jag förstår inte varför omnivorer har så stort behov av att kommentera min kost. Ibland nyfiket och intresserat, men ofta dryga kommentarer om "kaninmat" och långa förhör om jag verkligen tycker nånting är okej och hur kan jag ha haft häst/hund när jag är vegan och blablabla. Jag får försvara mina val in absurdum.

Är alla omnivorer lika besvärliga?

Varför vart vi allätare bara för att man äter kött?

Jag äter kött men skulle inte kalla mig omnivor.

Och nej alla ifrågasätter inte andras matvall.
 
Jag frågar ofta vad mina vegetarian/vegan vänner äter. Varför? Jo, för att jag gillar vegomat och gärna lagar det även om jag inte har några planer på att bli vegetarian på heltid. Gissningsvis så har någon som ätit vegetariskt i många år en större receptbank än vad jag har.

Ja, jag får sådana frågor också. Det är ju trevligt om personen på riktigt är intresserad, och inte försöker göra sig lustig och nedvärdera.
 
Har följt denna tråd med stort intresse. Är allätare (men kräsen ibland...) och gillar både kött och vegetariska rätter. Börjar dessutom luta mer och mer åt att mjölkindustrin är mer etiskt problematisk än att äta t.ex. kravkött eller vilt.

Hade jag bjudit veganer, allätare, allergiker osv så hade jag försökt laga mat på ett sådant sätt att alla kunde äta någonting och gå från bordet någorlunda mätta. Skulle hantera kött/fisk/ägg snarare som valfritt tillbehör på en buffé än som huvudrätt. Och se till att ha något "matigt" veganskt så att veganerna inte bara behövde äta salladsblad...

TS - hur gick det med middagen? Jättenyfiken! :D
 
Familjesällskapet i går var mycket trevligt och avlöpte utan allvarliga incidenter eller diskussioner. Alla åt sig mätta och verkade belåtna.

Jag gjorde en buffedukning med roastbiff & co på den ena sidan och vegan på den andra.

Det fungerade bra bortsett från att vår nya veganväninna glatt mumsade i sig tre av min franska svägerskas hembakade fruktbullar (underbart familjerecept från hennes hemtrakter). När hon tänkte ta en fjärde påpekade svägerskan att det var rikligt med både smör och ägg i bullarna. Hon blev lite lång i ansiktet men min kusin nöp henne i armen och avstyrde att det hela blev pinsamt.

Jag har nu prövat en del veganska produkter och flera av dom var riktigt goda och kommer att ingå i matlagningen här i huset också i framtiden. Lena Furbergs tips OUMPH "kyckling"delar var goda, dadelsirup suverän och Oatlys creme fraiche jättebra.

Den veganska osten och margarinet däremot går direkt i soporna, konstig smak och äcklig konsistens.

Under kvällen hade jag ett längre samtal med upphovet till denna tråden och då föll en del bitar på plats. Jag påpekade dock att jag fann mig inte i sättet som han framförde sin "önskelista" och att jag inte köper hans förklaring men att vi lämnar det där.

Så allt i allt var det bra:d

När jag har återhämtat mig litet skall jag kommentera några av synpunkterna som har kommit upp i tråden. Jag är imponerad över engagementet.
 
Den veganska osten och margarinet däremot går direkt i soporna, konstig smak och äcklig konsistens.

En hel del av sådant som ska "låtsas" vara sådant icke-veganer/vegetarianer äter är bara totalt misslyckat. Det bästa är som regel att leta efter recept som inte behöver så mycket ersättningsingredienser, "ärlig" vegomat kan vara mycket god. :)

Så kul att det blev en trevlig kväll av det hela ändå! :up:
 
En hel del av sådant som ska "låtsas" vara sådant icke-veganer/vegetarianer äter är bara totalt misslyckat. Det bästa är som regel att leta efter recept som inte behöver så mycket ersättningsingredienser, "ärlig" vegomat kan vara mycket god. :)
/QUOTE]

Precis. När jag vill impa på omnivorer undviker jag ersättningsprodukter av det mesta, havregrädde och fraiche är undantagen. :D
Skulle inte kalla det misslyckat, jag tycker exempelvis att det finns flera hyfsade ostersättningar och margarinet fyller sitt syfte. (Jag använder det i princip enbart i chokladbollar. :cool:) Finns enormt mycket bra korvar, bollar och biffar. Men det är inte kött/ost, och en omnivor kommer att jämföra och sedan döma ut all vegomat. :p Så jag brukar bjuda på bra växtbaserad mat, och tror jag inspirerar ganska många att minska ned på sin höga konsumtion av animalier.
 
Äter det mesta jag, både i kött och grönskasväg. Dock inte nötter och en del frukter pga allergi och på jobbet vägrar jag köttsubstitut, så den veg.mat som serveras är just veg.mat och det är väldigt populärt bland stadens vegetarianer/veganer för på alla andra ställen är det quorn och annat tråkigt som erbjuds. Varför använder jag inte sånt då? Jo för att jag anser att alla som går ut och äter på restaurang ska ha en bra matupplevelse, få äta något som de kanske inte tillagar hemma till vardags och känna att vi även tänker på dem i vår menyplanering om än den delen av menyn inte är lika stor som resten och menyn är det ju jag som bestämmer över och sätter ;)
 
Äter det mesta jag, både i kött och grönskasväg. Dock inte nötter och en del frukter pga allergi och på jobbet vägrar jag köttsubstitut, så den veg.mat som serveras är just veg.mat och det är väldigt populärt bland stadens vegetarianer/veganer för på alla andra ställen är det quorn och annat tråkigt som erbjuds. Varför använder jag inte sånt då? Jo för att jag anser att alla som går ut och äter på restaurang ska ha en bra matupplevelse, få äta något som de kanske inte tillagar hemma till vardags och känna att vi även tänker på dem i vår menyplanering om än den delen av menyn inte är lika stor som resten och menyn är det ju jag som bestämmer över och sätter ;)

Väl genomtänkt vegetarisk mat utan "enkla" vägar som bara ett påstekt substitut uppskattas mycket av mig! :D Också det jag mest lagar själv, men ibland är det smidigt värre att bara fräsa på något från frysen.

Qourn är inte vegetariskt, det är ovo-vegetariskt. Så jag förstår att veganerna inte gillar det. :D
 
En hel del av sådant som ska "låtsas" vara sådant icke-veganer/vegetarianer äter är bara totalt misslyckat. Det bästa är som regel att leta efter recept som inte behöver så mycket ersättningsingredienser, "ärlig" vegomat kan vara mycket god. :)

Så kul att det blev en trevlig kväll av det hela ändå! :up:
Det är en sak jag tänkt på den sista tiden! Hur våra traditionella, svenska allätar-måltider "måste" bestå av en central ingrediens, i stort sett alltid kött av något slag, charkuterier, fisk, etc. Och de övriga ingredienserna mer är tillbehör. När man då ska laga till en veganrätt, är det svårt att återskapa det arrangemanget utan att ta till substitut som vego-biffar t.ex.

Lagar jag en vegomåltid utan den centrala "saken", uppfattar man lätt att något fattas. Jag kan göra en jättevacker tallrik med ris, bönor, linser, grönsaker, osv men vanan att där ska finnas en central (kött)bit gör att det till och med kan kännas förvirrande att veta var man ska börja äta, i vilken del!

Det är jättekonstigt, egentligen, den enda "svenska" rätt där det här kravet inte finns, är väl pasta, som ju är ok enbart med en sås. Eller soppor. Lite kan jag känna, ändå, att den här "ordningen" börjar luckras upp, men det beror mest, tänker jag, på inflytandet från andra kulturer, där vegetarisk/vegansk mat är vanligt och där det inte handlar om en tallrik med en central köttbit och passande tillbehör utplacerade i lagom stora högar runtom på tallriken, ev förenat med en sås. Indisk mat är ju ett strålande exempel!

Så jag tror att motviljan mot veganmat beror till viss del på just vår matkultur och vanan att tallriken ska se ut på ett visst sätt. Min pappa, t.ex. , född 1927, ville alltid ha potatis i maten. Helst kokt. Utan potatisen var måltiden liksom inte komplett. Idag äter vi inte lika mycket kokpotatis, tror jag, så våra vanor förändras.

Men som sagt, dessa försök att återskapa veganska kopior av kött, tror jag till stor del hör ihop med den här vanan, att tallriken med mat ska arrangeras på ett visst sätt, med en central huvudingrediens.
 
Fast omnivor betyder att man äter från både växt- och djurriket. Inte att man måste äta vad som helst. Precis som att jag inte äter "vad som helst" från växtriket, brukar t.ex. inte äta gräs.

När jag googlade så fick jag upp allätare som översättning. Därför jag reagerade. Kändes inte särskilt tilltalande för mig att bli kallad allätare.
 
När jag googlade så fick jag upp allätare som översättning. Därför jag reagerade. Kändes inte särskilt tilltalande för mig att bli kallad allätare.
Omnivor är det vedertagna ordet för djur som äter från både växt- och djurriket, en karnivor äter (i princip) enbart kött, medan herbivor äter enbart växter. Människor är naturligt omnivorer i den meningen att vi kan tillgodogöra oss både animalier och växter (dock inte alla växter, gräs funkar tex inte).
 
Omnivor är det vedertagna ordet för djur som äter från både växt- och djurriket, en karnivor äter (i princip) enbart kött, medan herbivor äter enbart växter. Människor är naturligt omnivorer i den meningen att vi kan tillgodogöra oss både animalier och växter (dock inte alla växter, gräs funkar tex inte).

Va, menar du att vetegräsnissarna har fel?!

*obs ironisk men folk som rekommenderar tarmsköljning för att bli av med osmält kött i tarmen tar jag inte på allvar*
 
Den veganska osten och margarinet däremot går direkt i soporna, konstig smak och äcklig konsistens.

Vad jag vet finns det ingen vegansk ost som är ens ätbar (ja, det är klart det är en smaksak). Jag har letat och provat allt jag har hittat eftersom jag är nyfiken och inte är jätteförtjust i mjölkindustrin men den som var minst hemsk smakade ingenting, gjorde mig illamående och hade en innehållsförteckning på sisådär 35 grejer inklusive massor med e-nummer.
 
Vad jag vet finns det ingen vegansk ost som är ens ätbar (ja, det är klart det är en smaksak). Jag har letat och provat allt jag har hittat eftersom jag är nyfiken och inte är jätteförtjust i mjölkindustrin men den som var minst hemsk smakade ingenting, gjorde mig illamående och hade en innehållsförteckning på sisådär 35 grejer inklusive massor med e-nummer.

Det finns en dessertost gjord på cashewnötter som är underbar. Men hårdostar är svårt, jag har bara provat ett par men gav upp för att de var så äckliga. Kanske @Trani har nåt tips?
 

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Tvättstugedrama
Tillbaka
Upp