Veganer, jag behöver hjälp

Å andra sidan tycker jag inte man helt kan jämföra det med smaksaker som mode, musiksmak osv där man gillar lite vad man vill och ingen annan behöver lägga sig i det. Skulle t.ex. någon förklara för mig att de börjat importera kinesiska hundskinn till mössor, skulle jag inte rycka på axlarna och mena att dom gör väl som dom vill. Eller om någon beställt björn-galla på internet.

Nu håller jag med dig om att det är stor skillnad. Men ju mer jag funderar så beror ju lite av skillnaden på normer? Inte allt naturligtvis men delvis. Mode brukar väl handla om kläder?(ja jag har noll koll på mode) och klädtillverkning är väl ofta inte helt oproblematiskt... Du nämner ju tex själv mössor och det är ju kläder.

Det jag försöker komma fram till att de nog är långt ifrån klart vad somär "okej" att kommenteraför det finns en så stor och luddig gråson och att normer och vanor osv spelar stor roll.

Vad som "borde" kommenteras det som kanske skulle undvikas att kommenteras och det där som spelar mindre roll om det kommenteras är svårt att dela upp. Även smaksaker kan ju påverka både andra individer och samhället
.
Dessutom så bör väl påpekas att kommentarer inte är det samma som kritik och att kritik inte är detsamma som att inte acceptera att andra gör andra val.
 
Nu håller jag med dig om att det är stor skillnad. Men ju mer jag funderar så beror ju lite av skillnaden på normer? Inte allt naturligtvis men delvis. Mode brukar väl handla om kläder?(ja jag har noll koll på mode) och klädtillverkning är väl ofta inte helt oproblematiskt... Du nämner ju tex själv mössor och det är ju kläder.

Det jag försöker komma fram till att de nog är långt ifrån klart vad somär "okej" att kommenteraför det finns en så stor och luddig gråson och att normer och vanor osv spelar stor roll.

Vad som "borde" kommenteras det som kanske skulle undvikas att kommenteras och det där som spelar mindre roll om det kommenteras är svårt att dela upp. Även smaksaker kan ju påverka både andra individer och samhället
.
Dessutom så bör väl påpekas att kommentarer inte är det samma som kritik och att kritik inte är detsamma som att inte acceptera att andra gör andra val.

Fast jag tänker att om man i en allmän diskussion om mat framför synpunkter om likdelar och det ohållbara i delar av livsmedelsindustrin osv, så är det helt OK.

Men om man har samlats ett gäng för att umgås och ha trevlig middag tillsammans så är det inte OK att kritisera det andra äter, oavsett om det är epitet som "äter du bara såndär kaninmat" eller "usch, för att äta likdelar."
 
Har du någon källa? Mest för att jag är intresserad :). Jag har nyligen skrivit ett projektarbete om bl.a. detta nämligen och i den forskning vi använde som referensmaterial angavs skillnaden vara ca 100 dagar. Artikeln i fråga var i och för sig från 2011 tror jag, så det kan ju ha ändrats

Jag var på södra Sveriges största ekologiska mjölkgård för två veckor sedan (i jobbet, fast i ett annat ärende än eko-kor egentligen) och fick i samband med det en rundvandring guidad av deras driftschef. Jag ställde många frågor och kornas produktionslivslängd gentemot konventionella kor var en :)
 
Nu är det ju gravt otrevligt att prata om något andra äter som likdelar eller på andra sätt äcklig, men jag undrar om du har rätt i sakfrågan?

Det är inte mycket mer än tio år man har hört folk prata om mord på djur och om kött som likdelar etc, och antalet vegetarianer/veganer ökar i samhället.
Hur menar du då, med sakfrågan?

Jag tror personligen att övergången till vegetarisk/vegansk mat är en fråga om medvetenhet och insikt och om att vi i vår del av världen faktiskt har ett val. Att äta kött är inte nödvändigt för näringsintagets skull. Samtidigt som djurindustrin blir allt större och på många områden allt otrevligare. Det känns lite som om det ökar "åt bägge hållen" eller hur man ska uttrycka det. Alltfler blir vegetarianer/veganer samtidigt som vi i Sverige äter alltmer kött, inte minst på sommaren då det ska grillas.....
 
Jag var på södra Sveriges största ekologiska mjölkgård för två veckor sedan (i jobbet, fast i ett annat ärende än eko-kor egentligen) och fick i samband med det en rundvandring guidad av deras driftschef. Jag ställde många frågor och kornas produktionslivslängd gentemot konventionella kor var en :)

Okej, jag förstår. Jag tror att det kan ha varit en gård som var bättre än genomsnittet :). En genomsnittlig konventionell ko genomgår ca 3 laktationer (blir 5 år gammal). Skulle en KRAV-ko producera dubbelt så länge skulle den bli 8 år, vilket tillhör det mer ovanliga även inom eko vad jag förstår det som.

Däremot finns det en hel del KRAV-gårdar som ligger över genomsnittet och är förebilder på flera punkter när det gäller djurhållningen, bl.a. detta med utslagsålder!

(Förlåt för OT, jag är alldeles för nördig...)
 
Fast jag tänker att om man i en allmän diskussion om mat framför synpunkter om likdelar och det ohållbara i delar av livsmedelsindustrin osv, så är det helt OK.

Men om man har samlats ett gäng för att umgås och ha trevlig middag tillsammans så är det inte OK att kritisera det andra äter, oavsett om det är epitet som "äter du bara såndär kaninmat" eller "usch, för att äta likdelar."

Det håller jag med om. Klart det är otrevligt att kommentera på det viset det om en äter tillsammans. Stor del av anledningen till att äta tillsammans är väl för att det är trevligare än att äta själv? och då bör det ju vara just trevligt.

Jag tänker dock att även i allmäna disskussioner så kan en väl komma in på individers val?

Jag har dock svårt att tro att jag skulle finna även en allmän disskussion om vad männniskor intressant om det användes ord som "kaninmat" och "likdelar" för de orden har i sammanhanget en sådan negativ/nedsättande laddning för mig att jag skulle bli påverkad av det(hur det skulle påverka är svårt att säga men jag skulle nog ha svårt att ta till mig och verkligen lyssna på och reflektera överåsikterna om det gjordes sådanna ordval, det känns lite föraktfullt liksom och inte nyanserat och då blir jag inte så intresserad av vad de vill säga)
 
Hur menar du då, med sakfrågan?

Jag tror personligen att övergången till vegetarisk/vegansk mat är en fråga om medvetenhet och insikt och om att vi i vår del av världen faktiskt har ett val. Att äta kött är inte nödvändigt för näringsintagets skull. Samtidigt som djurindustrin blir allt större och på många områden allt otrevligare. Det känns lite som om det ökar "åt bägge hållen" eller hur man ska uttrycka det. Alltfler blir vegetarianer/veganer samtidigt som vi i Sverige äter alltmer kött, inte minst på sommaren då det ska grillas.....

Jag tror det kanligga en del i vad du säger men många som äter mycket kött är nog fullt medvetna om att det inte är nödvändigt ur näringssynpunkt?

Jag tror mer att många inte orkar/vill lägga så mycket tanke energi och tid på vad de stoppar i sig så jag tror det beror mycket på vana och ointresse inte bara okunskap.
 
Hur menar du då, med sakfrågan?

Jag tror personligen att övergången till vegetarisk/vegansk mat är en fråga om medvetenhet och insikt och om att vi i vår del av världen faktiskt har ett val. Att äta kött är inte nödvändigt för näringsintagets skull. Samtidigt som djurindustrin blir allt större och på många områden allt otrevligare. Det känns lite som om det ökar "åt bägge hållen" eller hur man ska uttrycka det. Alltfler blir vegetarianer/veganer samtidigt som vi i Sverige äter alltmer kött, inte minst på sommaren då det ska grillas.....

Sakfrågan: om det är kontraproduktivt eller inte då en del personer pratar om slakt som mord och om kött som likdelar. Det kanske inte är kontraproduktivt, vegetarianerna/veganerna blir fler snarare än färre.

Ja, det är helt klart att köttkonsumtionen liksom polariseras. Fler slutar äta kött eller minskar sin köttkonsumtion, samtidigt som den sammanlagda köttkonsumtionen ökar. Det är intressant.
 
Hur menar du då, med sakfrågan?

Jag tror personligen att övergången till vegetarisk/vegansk mat är en fråga om medvetenhet och insikt och om att vi i vår del av världen faktiskt har ett val. Att äta kött är inte nödvändigt för näringsintagets skull. Samtidigt som djurindustrin blir allt större och på många områden allt otrevligare. Det känns lite som om det ökar "åt bägge hållen" eller hur man ska uttrycka det. Alltfler blir vegetarianer/veganer samtidigt som vi i Sverige äter alltmer kött, inte minst på sommaren då det ska grillas.....

Där håller jag inte med dig (och inte forskningen heller). Det finns inga vegetabilier som ger ett vettigt intag av B12 så det måste man komplettera med om man äter enbart vegetabilier. Den finns dessutom studier som tyder på att det lilla vegetabiliska B12 som finns inte är optimalt upptagbart för en människa. En människa är biologiskt sett en allätare, dvs inte en vegetarian/vegan.

Jag kan av personlig erfarenhet säga att B12-brist inte är roligt någonstans.
 
Jag tror det kanligga en del i vad du säger men många som äter mycket kött är nog fullt medvetna om att det inte är nödvändigt ur näringssynpunkt?

Jag tror mer att många inte orkar/vill lägga så mycket tanke energi och tid på vad de stoppar i sig så jag tror det beror mycket på vana och ointresse inte bara okunskap.
Det tror jag med! Att så radikalt ändra på sitt dagliga ätande (och shoppande!) kräver ett stort intresse och engagemang och det tar tid innan man bekvämt kan röra sig i veganvärlden utan att känna att man går miste om en massa underbara maträtter. Det är bl.a. därför jag tänker, att ett av de bästa sätten att "omvända" andra, eller i vart fall göra förändringen lättare, är att laga underbara veganrätter som är SÅ smakrika och goda att även köttälskare blir lyriska och vill ha mera :-)
 
Sakfrågan: om det är kontraproduktivt eller inte då en del personer pratar om slakt som mord och om kött som likdelar. Det kanske inte är kontraproduktivt, vegetarianerna/veganerna blir fler snarare än färre.

Ja, det är helt klart att köttkonsumtionen liksom polariseras. Fler slutar äta kött eller minskar sin köttkonsumtion, samtidigt som den sammanlagda köttkonsumtionen ökar. Det är intressant.
Oki! Jag vet faktiskt inte - det är mest en känsla; om en "militant vegan" går till personangrepp och kallar en annan människa för mördare och lik/as-ätare, så tänker jag att personen snarare går i försvarsställning, känner sig påhoppad och sårad. Istället för att fundera över om veganen kanske har rätt till viss mån. Lite dålig psykologi, så att säga.

Det som jag tror har stor inverkan på människor idag, är rapporterna från djurindustrin. Hur grisarna har det, inte minst, hur det ser ut i kycklingfabrikerna, osv. Samt givetvis alla dessa vidriga skräckfilmer från live skinning, dödande av hundar för konsumtion, osv osv som i förlängningen får människor att tänka över hela den stora bilden.

I min röda ungdom köpte jag själv en mössa från Kina, som såldes i en maoistisk butik därhemma. Den var gjort av hundpäls. Idag hade jag lämnat butiken efter att först ha konfronterat butiksinnehavaren å det kraftfullaste. Men då hade jag ingen aning. Idag, inte minst tack vare internet, är människor mycket mer informerade och medvetna. Intresset för ekologiskt kött är ju också mycket större idag, det existerade väl knappast för x antal år sedan?
 
Där håller jag inte med dig (och inte forskningen heller). Det finns inga vegetabilier som ger ett vettigt intag av B12 så det måste man komplettera med om man äter enbart vegetabilier. Den finns dessutom studier som tyder på att det lilla vegetabiliska B12 som finns inte är optimalt upptagbart för en människa. En människa är biologiskt sett en allätare, dvs inte en vegetarian/vegan.

Jag kan av personlig erfarenhet säga att B12-brist inte är roligt någonstans.
Alla veganer idag äter väl B12-tillskott, vad jag vet. Hur det tillskottet sen produceras har jag ingen aning om, jag måste kolla upp det. Det kan ju vara från köttindustrin...?

Själv känner jag att det t.ex. vore helt ok att äta ägg, om de kommer från "lyckliga höns", dvs jag har inga problem med de kycklingar som inte får bli till alt. att hönorna inte får träffa nån tupp..... Längre än så sträcker sig inte mitt vegantänk, jag är mao inte helt renlevande ;)
 
Oki! Jag vet faktiskt inte - det är mest en känsla; om en "militant vegan" går till personangrepp och kallar en annan människa för mördare och lik/as-ätare, så tänker jag att personen snarare går i försvarsställning, känner sig påhoppad och sårad. Istället för att fundera över om veganen kanske har rätt till viss mån. Lite dålig psykologi, så att säga.

Det som jag tror har stor inverkan på människor idag, är rapporterna från djurindustrin. Hur grisarna har det, inte minst, hur det ser ut i kycklingfabrikerna, osv. Samt givetvis alla dessa vidriga skräckfilmer från live skinning, dödande av hundar för konsumtion, osv osv som i förlängningen får människor att tänka över hela den stora bilden.

I min röda ungdom köpte jag själv en mössa från Kina, som såldes i en maoistisk butik därhemma. Den var gjort av hundpäls. Idag hade jag lämnat butiken efter att först ha konfronterat butiksinnehavaren å det kraftfullaste. Men då hade jag ingen aning. Idag, inte minst tack vare internet, är människor mycket mer informerade och medvetna. Intresset för ekologiskt kött är ju också mycket större idag, det existerade väl knappast för x antal år sedan?

Ja, så känns det ju spontant. Men över lite tid kanske det är verkningsfullt? Det kanske sår ett frö av motvilja mot kött, tex? Jag vet inte, men jag skulle inte ta för givet att det inte funkar för att omvända folk. Sen tror jag inte alltid att omvända andra är syftet. Man vill helt enkelt säga vad man själv tycker, oavsett om andrar gillar det eller inte, tänker jag.
 
Det tror jag med! Att så radikalt ändra på sitt dagliga ätande (och shoppande!) kräver ett stort intresse och engagemang och det tar tid innan man bekvämt kan röra sig i veganvärlden utan att känna att man går miste om en massa underbara maträtter. Det är bl.a. därför jag tänker, att ett av de bästa sätten att "omvända" andra, eller i vart fall göra förändringen lättare, är att laga underbara veganrätter som är SÅ smakrika och goda att även köttälskare blir lyriska och vill ha mera :-)

Det låter vettigt och dessutom trevligt.:)

För mig personligen är det mycket en bekvämlighetsfråga tror jag i kombination med att jag är rätt petig i maten.

Jag är medveten om att jag äter rätt onyttigt tex och det bekymrar mig en hel del men jag orkar inte ta tag i det.

Jag är ingen köttälskare och äter inte så mycket kött men även jag tycker det verkar förfärligt krånligt och komplicerat att försöka bli vegan(och det har jag heller inget intresse av) främst för att jag äter väldigt mycket mjöklprodukter. Däremot skulle jag gärna bli mycket bättre på både vegansk och vegetarisk matlagning (jag är dålig på matlagning som innnehåller kött också men det är jag ganska ointresserad av ). Jag tror det skulle göra min kost både mer variationsrik och mer hälsosam.
 
Ja, så känns det ju spontant. Men över lite tid kanske det är verkningsfullt? Det kanske sår ett frö av motvilja mot kött, tex? Jag vet inte, men jag skulle inte ta för givet att det inte funkar för att omvända folk. Sen tror jag inte alltid att omvända andra är syftet. Man vill helt enkelt säga vad man själv tycker, oavsett om andrar gillar det eller inte, tänker jag.

Det kan ju vara majoriteten av veganers mer avvägda argument som gör att fler slutar äta kött. Eftersom de allra flesta veganer och vegetarianer faktiskt inte använder så polariserande argumentation så kan det vara det som påverkar samhället mest.
 
Det kan ju vara majoriteten av veganers mer avvägda argument som gör att fler slutar äta kött. Eftersom de allra flesta veganer och vegetarianer faktiskt inte använder så polariserande argumentation så kan det vara det som påverkar samhället mest.
Absolut. Jag vet inte. Jag bara tänker högt.
 
Ja, så känns det ju spontant. Men över lite tid kanske det är verkningsfullt? Det kanske sår ett frö av motvilja mot kött, tex? Jag vet inte, men jag skulle inte ta för givet att det inte funkar för att omvända folk. Sen tror jag inte alltid att omvända andra är syftet. Man vill helt enkelt säga vad man själv tycker, oavsett om andrar gillar det eller inte, tänker jag.
Ja, som du säger, att "så ett frö" kan nog få stor verkan på ens levnadssätt längre fram. Det är inte helt enkelt att bli totalvegan över en natt. Jag blir glad över sånt som köttfri måndag t.ex. och av dessa nya, jättefina och läckra veganmat-tidningar som finns på marknaden. Jag tror det är en lång process. Och personligen tycker jag det viktigaste är att djuren får leva bra och goda liv, samt slipper ångest, stress och smärta vid slakten. Själva "döden" ser jag inte som något helt oacceptabelt, fastän jag inte direkt kan försvara det heller.... Luddig värre.
 
Ja, som du säger, att "så ett frö" kan nog få stor verkan på ens levnadssätt längre fram. Det är inte helt enkelt att bli totalvegan över en natt. Jag blir glad över sånt som köttfri måndag t.ex. och av dessa nya, jättefina och läckra veganmat-tidningar som finns på marknaden. Jag tror det är en lång process. Och personligen tycker jag det viktigaste är att djuren får leva bra och goda liv, samt slipper ångest, stress och smärta vid slakten. Själva "döden" ser jag inte som något helt oacceptabelt, fastän jag inte direkt kan försvara det heller.... Luddig värre.

Ska man komma dit (och med hållbarhet) kanske vi kan konsumera 1/5 så mycket kött som vi gör idag. Jag äter betydligt mindre kött idag än för 10 år sedan, men det är nog inte ens en halvering. Så det finns en god bit att vandra. Det är lite upprörande att köttkonsumtionen ökar med tanke på den kunskap vi alla har.
 
Jag har varit laktovegetarian i 20 år, mellan varven ätit helt veganskt och numera vegan igen. Jag förstår inte varför omnivorer har så stort behov av att kommentera min kost. Ibland nyfiket och intresserat, men ofta dryga kommentarer om "kaninmat" och långa förhör om jag verkligen tycker nånting är okej och hur kan jag ha haft häst/hund när jag är vegan och blablabla. Jag får försvara mina val in absurdum.

Är alla omnivorer lika besvärliga?
 
Och blir du sårad av att någon kallar något på din tallrik för likdelar så får du väl ta upp det med den person som gjort det valet, påpeka att och hur det sårar dig och diskutera saken.

Men för den som anser att människan är ett djur bland alla andra så är det snarare språkligt korrekt att kalla kött för likdelar, språkmässigt är det det ord som kommunicerar deras tankar, värderingar, kultur, kalla det vad man vill.

Jag ser kött som likdelar. Alltså, för mig är det precis lika motbjudande om någon sitter och äter griskött som om någon skulle äta människokött. Men, jag kommenterar inte vad folk har på tallriken om vi sitter och äter. Jag tycker även att alla ouppfostrade omnivorer ska ge fan i att kommentera min mat.

Det här svaret var inte specifikt till dig, bara spann vidare på det du skrev om.
 

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Tvättstugedrama
Tillbaka
Upp