Jag tror inte att 1-3 påverkade utbudet av bostäder alls.
1, pengar från försäljning användes till att bygga nya hyresrätter.
2, fastighetsskatten slog fel och beskattade fel saker. Den var också en ganska så liten summa i det stora hela. Så liten att det är osäkert om den alls påverkar.
3, jag ser inte hur ROT skulle påverka bostadspriserna? Före ROT så drog man av stora renoveringar från försäljningspriset vid försäljning. Det avdraget flyttades bara i tid till när arbetet gjordes.
1. Allmännyttan reades ut långt under marknadsvärdet. Det var förenat med en lottovinst att bo i en ombildning. Om du får 20% av ett värdet av fastigheten räcker det inte långt för produktion av nya lägenheter. Gamla hyresrätter var generellt välbyggda och erbjöd ett prisvärt boende, vilket dem fortfarande gör för dem som har turen med lång kötid eller möjlighet att köpa en lägenhet svart.
2. Nej, den slog inte fel, nu slår den fel. Det var ett jättebra ekonomiskt incitament och ta med i beräkningen när man betalade 1% av taxeringsvärdet årligen. Man sänkte till 0,75% men införde ett tak på avgiften på 8874 kr( för 2022 räknas upp över tid), så vi alla betalar ungefär lika oavsett vilka ekonomiska möjligheter vi har att betala.
3. Det är självklart att det påverkar bostadspriserna! Hyresrätter fick inte ta del av subventioneringen utan enbart bostadsrätter och villor. Det gjorde att efterfrågan ökade på bostadsrätter och villor, marknadsekonomi 101! Tidigare var stora underhållskostnader en anledning till att inte äga underhållsansvaret för sitt boende.
Senast ändrad: