Vad lägger ni på en grön ridtravare?

old

Trådstartare
Har fått hem en travare som ska omskolas. Skolningen är påbörjad, men gammal travare som den är så studerar han stjärnorna...rejält. Jag är inget fan av hjälptyglar och liknande, och undviker dem helst så långt det är möjligt, men nu behöver jag något som får honom att sänka huvudet och börja jobba "som han ska". Vad brukar ni använda? Jag vill ha något som är "snällt", något som inte tvingar ner huvudet, utan något som "visar vägen ner" för honom bara. Något som går att använda både i ridning och longering.
 
Sv: Vad lägger ni på en grön ridtravare?

Jag använde en chambon i början av omskolningen av min häst. Upplever den som snäll och visar vägen utan att tvinga/låsa, samt ffa att den till skillnad från andra hjälptyglar även låter hästen ta fram nosen. Den är ju tydligen "till för" longering, men jag har använt den vid ridning också och ser inte varför det inte skulle gå lika bra. Tycker man att den hänger för långt ned kan man ju sätta ett snöre i ringen och runt hästens hals.
 
Sv: Vad lägger ni på en grön ridtravare?

Du får ju lära honom att sätta in bakbenen in under honom istället för att bredda dem, då kommer huvudet på köpet.

Jag hade börjat med att jobba hästen i kapson vid hand så han börjar muskla om sig.
 
Sv: Vad lägger ni på en grön ridtravare?

Även om huvudet kommer ner betyder det ju inte att resten av kroppen hänger på. Låt den gå med huvudet upp tills den har lärt sig att vinkla bakben och bäcken för att bära upp sig själv och ryttaren.
 
Sv: Vad lägger ni på en grön ridtravare?

Jag jobbade min herre mycket från marken i början med longreining och lärde in hjälper, sidförande och framåtsökande från backen och red mycket ut rakt fram och i skogen, funkade väldigt bra på honom.
 
Sv: Vad lägger ni på en grön ridtravare?

Mitt förstahandsval hade förmodligen varit att lägga på ett oledat syntetbett med parerstänger och lära hästen från marken hur ridhästar förväntas svara på tygeltag. Det är lättare så för hästen, att slippa ha någon på ryggen som krånglar till allt. :D

Sen skulle jag kunna tänka mig att ha en vanlig martingal som säkerhetsgrej. Men ingen aktivt verkande hjälptygel.
 
Sv: Vad lägger ni på en grön ridtravare?

Att skola om en travare är som att rida in en häst. Hästen måste lära sig de grundläggande hjälperna, som ex skänklar. I vagnen finns inga skänklar, och då kan man inte förvänta sig att hästen förstår dem heller :)
Därför är det bara att börja om ifrån början. Lära hästen Kyras ABC helt enkelt.
Sen har du ett projekt med att muskla om hela hästen också. Det kan du göra med ex markövningar, rida ut i skogen osv.

När hästen kan och förstår dina hjälper och börjar bygga om musklerna kommer formen komma av sig själv.
 
Sv: Vad lägger ni på en grön ridtravare?

Jag red i repgrimma och gick en västernkurs med inriktning på unghästutbildning. Där tog man det väldigt lugnt, en hjälp i taget, sätta tryck och släppa helt, jobbade henne lång och låg.

Sen blev det mycket upplagda travbommar och väntade säkert ett halvår innan första galoppen.

Hon kom till ro bra med repgrimma.
 
Sv: Vad lägger ni på en grön ridtravare?

Av min egen erfarenhet av travare så skulle jag tipsa om att endast longera/jobba från marken tills hästen kan bära sig lite. Jag tycker pessoalonge är bra för där får du med bakbenen. Alt tömköra med lina bakom rumpan.
Om du rider så rid bara ut och rakt fram kravlös.

När du väl ska börja trimma på bana så börja i skritt och efterhand trav. Men jag brukar endast köra övergångar. Bättre att du gör ett par övergångar i en bra form än att du travar runt 10 varv och hästen stretar emot.
 
Sv: Vad lägger ni på en grön ridtravare?

Jag tycker pessoalonge är bra för där får du med bakbenen. Alt tömköra med lina bakom rumpan.

Och jag är av rakt motsatt åsikt. Nej, nej och åter nej till pessoasele. Vill man tvinga ned och ihop en häst som spänner sig i en forcerad "form" för att slippa bli ryckt i munnen i varje steg (vilket den ändå löper stor risk att bli när den för bakbenen bakåt) är den säkert toppen, inte annars.

I övrigt rekommenderar jag inte heller longering med en helt grön häst som inte ens kan arbeta i form, då det sliter enormt mycket. Tömkörning är däremot jättebra.
 
Sv: Vad lägger ni på en grön ridtravare?

Jag blir lite nyfiken - på vilket sätt arbetar du med pessoaselen, och hur tycker du att den hjälper?

Kan erkänna att jag håller med Stormkast, gillar inte konceptet alls med den. Men det är intressant att höra hur någon jobbar som använder den. :)
 
Sv: Vad lägger ni på en grön ridtravare?

Men hur ska du nånsin kunna få hästen att söka sig till rätt form om du inte visar den hur. Om du rider då vad gör du då? Väntar på att hästen ska gå i form av sig själv eller? Nånstans måste man ju kräva lite av hästen.
Det som är bra med pessoalonge är att den släpper ju när hästen arbetar rätt. Spänner du bara in hästen i fram så får du ju inte nån ärlig form. Speciellt inte med en travhäst som är van att "ta i" med framdelen. Med en travare är det ju extra viktigt att du får den att jobba med bakbenen ganska fort.
Såklart så börjar man inte med att spänna in jätte mkt det första man gör man börjar alltid försiktigt. Man får ju ha lite känsla när man håller på med hästar.

Har du en unghäst/travare som inte är riden så kommer du sitta rakt på ryggraden! Därför tycker jag att det är bra att longera först så hästen får sätta lite "ridhäst" muskler först.
 
Sv: Vad lägger ni på en grön ridtravare?

Om hästen inte förstår eftergift och stöd på tygeln sitter jag inte upp. Det finns ju ingen anledning, om hästen inte kan grundläggande tygeltag en gång. Rent av farligt.

Pessoaselen anser jag vara djävulens påfund, vem vill ge sin häst ett ryck i munnen för varje steg den tar? Jag vill att hästen söker STÖD på tygeln, inte flyr från handens/bettets inverkan.
 
Sv: Vad lägger ni på en grön ridtravare?

Som sagt, vill man bruka någon form av snällt hjälpmedel för att visa vägen är pessoaselen inte ett rimligt alternativ. Den är varken snäll eller att anse som ett hjälpmedel, Lovisaleonora_s beskrivning känns bra mycket närmare sanningen.

Annars vidhåller jag starkt att tömkörning är att föredra framför longering.
 
Sv: Vad lägger ni på en grön ridtravare?

Håller med. :bow:




Nickelodeon
Vi pratar alltså om samma sak - en pessoalounge?
http://www.youtube.com/watch?feature=endscreen&v=4R-FZJvKWpk&NR=1

På vilket sätt "lär" selen hästen att bära sig, våga ta stöd och släppa igenom - den får ju, vid varje rörelse, ryck i bettet... :confused:

Det som händer (om man har en snäll och godmodig häst som inte flippar) är att den drar ned huvudet för att slippa bli störd, och knycker fram bakbenen för att inte få straff i munnen. Den lär sig också (effektivt) att börja ignorera bettets inverkan.
 
Sv: Vad lägger ni på en grön ridtravare?

Men varför skulle det rycka hästen i munnen? Hur hårt spänner ni egentligen?
Hur gör ni när ni rider/tömkör för att få med bakbenen?
Pessoalongen hjälper ju hästen att föra in bakbenen och söka sig nedåt med huvuet. = hästen går ner med huvet, lyfter ryggen och sätter under bakbenen.
Hästen ska inte ta stöd på bettet då heller. När hästen gör rätt drar det ingenstans. Vilket jag vill lära hästen. (en häst som ALDRIG har gått i denna form tidigare)
Jag tycker pessoalonge är lik principen vid ridning. Men med en pessoalonge blir det ju såklart inte lika finkänsligt.

Spänner man bara in med inspänningstyglar går hästen bara på frambenen och jobbar inte rätt. Tömkörning är också bra men där krävs det ju lite mer känsla från föraren så att hästen inte bara hänger i tömmarna. Samt att du måste ha även där ha en töm bakom rumpan för att få med baken.

Hur gör man om man ska lära en häst att gå rätt utan att 1. ta den i munnen 2. få in bakbenen?
Jag kan förstå att med en pessoalonge så kanske det blir lite mera "okänslig" i munnen. Men det är ju just det som det går ut på att hästen ska förstå att ta in bakbenen och söka sig framåt nedåt så slutar det att dra i munnen. I slutändan så går ju hästen i fri form utan "tryck" varesig fram eller bak. = pessoalongen funkar.
Men alternativet är ju att sitta upp på en helt omusklad ryggrad där hästen inte bara ska försöka bära sig själv och hitta form utan även bära upp en ryttare!
eller så spänner du in bara i fram och får en häst som går på frambenen.

Jag säger inte att man ska använda pessoalong 1 tim om dagen varje dag.
Man kan börja med 5 min 1 gång i veckan och ha den väldigt löst spänd.
 
Sv: Vad lägger ni på en grön ridtravare?

När den är "löst" spänd så gungar och glappar den konstant, när den är hårdare spänd så dras mungiporna bakåt vid varje steg. Här är också en film, denna är från England, som går igenom hur pessoan fungerar samt hur man "bäst" ska använda den. Även här (ett par minuter in) så ser du ju hur mycket hästen påverkas i munnen. Detta trots att det är en utbildad person som visar selen.
http://www.youtube.com/watch?v=oBlJCmzSgz8&feature=related

Ändamålsenlig form kommer inte av att man drar ned huvudet genom att bråka i bettet. Och nej, du ska inte ha linan runt bakdelen när du tömkör på volt. Då får du samma grova ryckande i tömmen på utsidan som pessoaselen gör hela tiden när häste rör sina bakben.
 
Sv: Vad lägger ni på en grön ridtravare?

Pessoalonge är inte till för att lära hästen ta stöd på bettet och varför skulle den "knycka" fram bakbenen?
Det man vill med en pessoalonge är att få hästen att arbeta och träna upp muskler som den sen behöver för att ha en ryttare.

På videon du posta har dom spänt in hästen alldeles för mkt.

Här är en häst som jobbar bra på pessoan:
http://www.youtube.com/watch?v=oBlJCmzSgz8&feature=related
 
Sv: Vad lägger ni på en grön ridtravare?

Det är samma video som jag postade i mitt andra inlägg... :P
- och som jag skrev då, titta på hur bettet hela tiden rör sig.

Hästen kan inte arbeta korrekt utan stöd. Det enda som händer är att den tycker bettet är obehagligt, den drar sig in bakom hand och alltså undan korrekt inverkan, den spänner nacken och överlinjen = blir inte genomsläpplig. Den knycker in bakbenen för att slippa ryckande i munnen.

Det blir jättesvårt att rida en häst som tränats så på ett mjukt och trevligt sätt sedan, den är van att backa undan från handen och van vid att den ska vika in näsan utan stöd. Det går inte att få framåtbjudningen och det mjuka suget eftersom den inte litar på handen, den bara böjer nacken. Den kan inte heller "hänga" i steget så som den ska, eftersom selen pressar ihop bakbenen med bettet.
 

Liknande trådar

  • Artikel Artikel
Dagbok Det känns som jag har en rejält sen 30-årskris, alternativt en förtidig 40-årskris. Jag måste byta jobb. Jag vantrivs där jag är nu...
2 3
Svar
41
· Visningar
4 309
Senast: starcraft
·
Hästvård Hej! Igår var vi med vår nyinköpta valack på Strömsholm för en TMS. Jag som inför det här besöket letade information om denna...
Svar
8
· Visningar
4 759
Senast: Jamtland
·
Ridning Hej alla hästfolk! Sitter nu här precis efter att ha kommit hem från stallet och scrollar igenom snap- och instaflödet. Stöter då på en...
2
Svar
38
· Visningar
3 196
Senast: Elo
·
Skola & Jobb Jag har ingen koll på någonting kring det här, och behöver all hjälp jag kan få, så jag provar att fråga här. Jag är sjukskriven 50%...
Svar
18
· Visningar
8 335
Senast: MiaMia
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Tvättstugedrama
Tillbaka
Upp