Cornelia
Trådstartare
Har funderat länge över detta.
Fång har blivit en sjukdom som varenda hästägare numera har erfarenhet av, verkar det som. Insulinresistens har plötsligt blivit något som man talar om när man möts i stallgången.
Vad är det som sker egentligen? Varför får våra hästar välfärdssjukdomar? Jag, som började med hästar på 70- talet minns att det pratades om att man skulle se upp med för mycket bete till små tjocka ponnyer, men jag hörde aldrig talas om att någon häst fick fång. Det fick de förstås, men inte i den utsträckning som idag!
Jag tror att vi överutfodrar våra hästar, att betena är övergödda och vallarna som hö/hösilage tas ifrån likaså.
Jag tror att vi räknar på foderstater som hästar fick som arbetade tio timmar om dagen förr, och nu går de på sin höjd en timme ....
Jag tror också att pellets, musli och alla de blandningar som finns inte bara är positiva för hästarna. Det finns för mycket ekonomiska intressen hos de foderexperter man kan ringa och få foderstater av.
Hösilage har det ibland höjts varnande röster om- det borde kanske göras fler undersökningar där? Hur påverkas hästens tarmflora av hösilaget? Vi vet ju numera att det ofta är en störd tarmflora som är grunden till fång.
Tankar om detta.
Fler som har tankar?
Fång har blivit en sjukdom som varenda hästägare numera har erfarenhet av, verkar det som. Insulinresistens har plötsligt blivit något som man talar om när man möts i stallgången.
Vad är det som sker egentligen? Varför får våra hästar välfärdssjukdomar? Jag, som började med hästar på 70- talet minns att det pratades om att man skulle se upp med för mycket bete till små tjocka ponnyer, men jag hörde aldrig talas om att någon häst fick fång. Det fick de förstås, men inte i den utsträckning som idag!
Jag tror att vi överutfodrar våra hästar, att betena är övergödda och vallarna som hö/hösilage tas ifrån likaså.
Jag tror att vi räknar på foderstater som hästar fick som arbetade tio timmar om dagen förr, och nu går de på sin höjd en timme ....
Jag tror också att pellets, musli och alla de blandningar som finns inte bara är positiva för hästarna. Det finns för mycket ekonomiska intressen hos de foderexperter man kan ringa och få foderstater av.
Hösilage har det ibland höjts varnande röster om- det borde kanske göras fler undersökningar där? Hur påverkas hästens tarmflora av hösilaget? Vi vet ju numera att det ofta är en störd tarmflora som är grunden till fång.
Tankar om detta.
Fler som har tankar?