Sv: utfodring högdräktigt sto maj-juni
Tack för svaren, du verkar veta en del!
Mja - men jag har lyssnat till folk som vet en del i alla fall. Här har du intressant läsning om avelsstoets hull:
"Avelsstoets utfodring
När det gäller utfodring av avelsston har en del ny kunskap sett dagens ljus under senare år. Det står helt klart att näringsstatusen hos stoet betyder mer än vad man tidigare trott - inte bara för det blivande fölets vitalitet och framtida hållbarhet. Det finns t ex ett direkt samband mellan stoets mängd av kroppsfett och utsikterna till levande föl. Vidare finns det ett samband mellan tidpunkten för ovulation och stoets fettlager.
I det ett nummer av den amerikanska facktidningen Hoof Beats återges en forskningsrapport som torde ha stort intresse för alla uppfödare. Gary Potter heter en näringsforskare vid A&M University i Texas. Då han gjorde en stor undersökning kring de förhållanden som styr stons dräktighet, kom han till en häpnadsväckande slutsats: Feta ston hade en avsevärt mycket högre dräktighet än sina magrare medsystrar - och de blev oftare dräktiga redan under den första betäckningscykeln.
Potter vänder sig i artikeln mot den i vårt land nästan helt övergivna teknik som brukar kallas flushing och som ursprungligen utvecklades för att stimulera äggbildningen hos djur där man önskar sig stora kullar (t ex grisar). I princip går metoden ut på att man medvetet håller stona i lågt hull och på en ganska mager foderstat inför betäckningssäsongen - för att sedan ge dem en rejäl "näringskick" när det börjar bli dags. Enligt Potter har den här metoden utvecklats för svin och får - och den fungerar inte på hästar.
Under intervjuundersökningar med uppfödare stötte Potter ofta på uppfattningen att övervikt hos hästar skulle vara skadligt, eftersom så är fallet när det drabbar människor. Han bemöter detta påstående med eftertryck:
- Övervikt hos hästar är inte livshotande, vilket det kan vara hos människor. Hästar utvecklar inte hjärtproblem av samma skäl som människor och ett när ett överviktigt sto fölar, ökar inte blodtrycket nämnvärt.
Det är emellertid inte önskvärt att stona skall vara extremt feta. Potter rekommenderar att de skall vara i gott hull (fleshy) och anger graden av hull som 7 på en 10-gradig skala. Detta reservhull skall sedan utgöra en buffert då deras aptit störs till följd av transporter, miljöombyte och foderombyten - faktorer som vanligen "drabbar" det sto som sänds iväg för betäckning.
Potter visar också en intressant sifferjämförelse där man ställer ston vars hull definierats enligt den 10-gradiga skalan mot varandra. De ston som har index 7 och 7.5 för sitt hull klarar sig allra bäst - både när det gäller dräktighet totalt och förmågan att bli dräktiga redan under den första betäckningscykeln." (saxat från
www.krafft.nu, Krafft-skolan lektion 20)