En liknande grej var jag med om på en träff i wachtelhundklubbens regi, förberedande inför unghundsprovet, nu i somras också.
Jag och en kille hade apporteringsstationen, där han visade hur man lär in apportering via Jägareförbundets metod (hålla - loss - gripa har jag för mig) och jag visade hur jag lärt in apporteringen med klickertänk och en annan ordning (gripa - hålla - släppa). Han visade ingen tvångsapportering av det våldsamma slaget, men med ett tydligt tvång av modellen öppna munnen med fingrarna, hålla ihop käften tills de fattar att hålla osv.
Det var några som kom fram till mig efteråt och bad mig berätta mera utförligt om klickertänk och mjukare metoder, så jag är glad att det nådde fram till någon
@Jepp
Det går att träna alla hundar med positiva metoder och klickertänk, även om det inte alltid går att träna alla jaktmoment med klickertänk. Det är t ex svårt att träna in ett längre ställande, längre drevtider eller ett större sök. Inget av det är ju heller något man tränar eller kan utveckla med någon form av korrigering heller, snarare bara genom att vara i skogen och låta hunden jaga mera.
Du ville ha någraexempel, och en som visserligen inte är ett jaktexempel men som har en "hård" ras och kör klickertänk är t ex Siv Svendsen som tävlar mondioring med sin malle. Calle Ekström kör med klickertänk (bl a utbildad via jägareförbundet och SWDI) och utbildar eftersökshundar, bland annat på de stora rovdjuren.En jaktprovsdomare/uppfödare av wachtel kör enbart med klickertänk sedan han gick en kurs på Canis och fick en ögonöppnare för hur enkelt och trevligt det kunde vara att träna hund.