Sv: Undringar om pålagringar!
Lite förenklat kan man säga att en pålagring är kroppens försök att laga en trasig eller inflammerad led genom att "steloperera" den. Det funkar bra i vissa leder, t ex hasens glidleder (spatt) eller mellan kotkroppar (spondylos). Men i en gångjärnsled som t ex kotleden funkar det inte alls så bra...
Artros kan innebära skador i själva ledbrosket eller benpålagringar i ledytans utkant. Orsaken är alltid en inflammatorisk process i leden, men denna kan i sin tur ha många olika orsaker. Autiimmuna sjukdomar (reumatism t ex), artrit (ledinflammation (förslitning, vrickning, annat trauma), skador i stödjeapparaturen (t ex korsbandskador), medfödda defekter (OCD, HD, ED) mm.
Artroser hos en ung häst är inte bra. I denna kategori är förstås utvecklingsrubbningarna en vanligare orsak, framförallt OCD (osteokondros), men även en ung häst kan förstås få en ledinflammation av annan genes.
Artrosen försvinner aldrig. I vissa fall kan man skrapa bort förändringar i brosket genom artroskopi med varierande resultat. Artrosen i sig stör ledens funktion och underhåller inflammationen. Alltså blir det en ond cirkel. Smärtstillande, fettsyror, glukosamin, hyaluronsyra mm kan bidra till att hålla inflammationen i schack, men man ska inte räkna med att hästen går att använda till "riktigt" arbete. Naturligtvis finns det undantag och solskenshistorier.
Ridning har eg inget med pålagringar att göra.