Kan man bli tvångsinlagd för ätstörning? Hur händer det?
Hur dålig måste man vara?
Vem måste 'slå larm''? Om mamma gör det kan då pojkvän säga att Nej inte inlagd och det slutar där? Gäller samma om en gift make säger nej? Har jag någon talan? Eller någon annan heller eller är det bara sjukhuset som bestämmer helt.
Tacksam för svar
För att LPT ska kunna användas, måste ett par grundkriterier uppfyllas.
För det första måste man ha det som i lagens mening ses som "allvarlig psykisk störning". Där är jag osäker på om ätstörning är "tillräckligt" om det inte finns någon annan psykiatrisk diagnos.
Om man anser att ätstörningen är del i en depression och depressionens grad bedöms som svår, så går det.
Om man enbart har ätstörning, tror jag inte att det är tillämpligt.
Nästa kriterium är att det ska handla om "oundgängligt behov av inneliggande vård" (lite osäker på den exakta formuleringen, men det handlar om att personens vårdbehov inte ska gå att uppfylla på annat sätt än genom att vara inlagd.
Därefter ska personen neka till frivillig vård.
Så jag är tveksam.
I övrigt:
Vem som helst kan "slå larm", bedömningen om "vårdintyg" kan göras av vilken som helst legitimerad läkare men prövas därefter av specialist i psykiatri, och det måste vara två olika läkare som är inblandade.
Men nej, anhöriga kan inte bestämma, men det är klart att en person som ligger i gränstrakten till att bli inlagd med tvångsvård möjligen kan vårdas "i annan vårdform" om det finns anhöriga som ger väldigt mycket stöttning.
LPT är tillämpligt för myndiga personer.
När det gäller barn och ungdomar, finns det andra lagar som kan reglera eventuell tvångsliknande vård.