Sv: TS i hösilage / ensilage?
Ok...Då har de enligt dig alltså hittat på detta...?
Är TS högre än 35 är det hösilage och är det lägre e det Ensilage...
Ensilering går ut på att gynna de mjölksyrajäsande bakterier som finns i stor mängd på den växande grödan.
Dessa bakterier kräver hög vattenhalt och de frementerar framför allt växternas sockerinnehåll till mjölksyra.
Syran sänker pH-värdet så att övrig bakterieaktivitet avstannar.
Då vallfoder ska bli Hösilage är det bristen på vatten och syre som ska förhindra bakterie-och mögeltillväxt.
Den höga ts-halten gör att det inte blir någon nämndvärd tillväxt av mjölksyrabakterier som ju kräver vatten.
Det blir alltså ingen mjölksyrabildning och ingen nämnvärd pH-sänkning.
Anledningen till att de skriver hösilage är troligen att det går hem bättre hos hästmänniskor då. Problemet med att använda olika begrepp är helt enkelt att många, däribland du verkar det som, tror att det är helt olika metoder. Det finns dock ingen given ts-halt när det "magiskt" sker något annorlunda med konserveringsprocessen. Det är alltid en glidande skala. Om man hävdar att det är hösilage över 50 % ts så måste man alltså anse att ett ensilage med 49 % ts är en helt annan typ av foder med annan konserveringsprocess. Detta i sin tur innebär att man med hjälp av mikrobiella analyser och analys av fermentationsprodukter skulle kunna skilja på två ensilage från samma vall där det ena har 49 och det andra 50 % ts. Jag tror inte att många skulle lyckas med det. Samma resonemang gäller oavsett var man sätter gränsen för hösilage.
David
Ok...Då har de enligt dig alltså hittat på detta...?
Är TS högre än 35 är det hösilage och är det lägre e det Ensilage...
Ensilering går ut på att gynna de mjölksyrajäsande bakterier som finns i stor mängd på den växande grödan.
Dessa bakterier kräver hög vattenhalt och de frementerar framför allt växternas sockerinnehåll till mjölksyra.
Syran sänker pH-värdet så att övrig bakterieaktivitet avstannar.
Då vallfoder ska bli Hösilage är det bristen på vatten och syre som ska förhindra bakterie-och mögeltillväxt.
Den höga ts-halten gör att det inte blir någon nämndvärd tillväxt av mjölksyrabakterier som ju kräver vatten.
Det blir alltså ingen mjölksyrabildning och ingen nämnvärd pH-sänkning.