Tryckkokare - era bästa tips/recept!

Minett

Trådstartare
Har nyligen skaffat mig en tryckkokare som jag bl a tänkt använda när jag kokar buljong/fond. Men tar gärna emot tips från mer erfarna användare om användningsområden - och era bästa recept förståss!!!
 
Sv: Tryckkokare - era bästa tips/recept!

Jag kan ju själv bli först ut! Har för tillfället gott om buljong/fond i frysen så det blev istället en rätt på fransyska när jag här om veckan skulle "inviga" tryckkokaren. Hittade receptet på hemsidan för Meny i P1:



1 kg fransyska, fryst
1 burk krossade tomater t ex Muttis. Jag är tyvärr allergisk mot tomater så jag ersatte detta med: 1 dl ajvar relish och 1 dl rött matlagningsvin. Viktigt dock att det inte är vanligt vin - har läst flera varningar om att INTE tillsätta alkohol i en tryckkokare!
3 msk kalvfond alt 3 buljongtärningar utan glutamat
2 dl vatten
1 stor gul lök, i klyftor
1 morot i skivor
5-6 svartpepparkorn.

Till serveringen: ett par nävar färska champinjoner, 5-6 scharlottenlökar, vispgrädde, salt och peppar samt smör att steka i.

Bottna tryckkokaren med krossade tomater/ajvar och matlagningsvin. Lägg ner köttet och sedan övriga ingredienser.

Koka upp och låt koka 30 minuter. Låt svalna innan locket lossas. Skiva steken tunnt och lägg i en ugnsform. Skiva och smörstek champinjoner och lök, salta och peppra.

Sila av kokspadet, späd med grädde och koka ihop några minuter. Häll såsen över steken, strö över svamp och lök och servera!

Detta blev jättegott!!!

Jag hade dock missförstått tryckkokarens instruktion, hade för låg värme och började mäta tiden för tidigt, så köttet var fortfarande blodigt i mitten efter 30 minuter. Men det var ändå väldigt mört så vi skivade upp till en måltid och åt som det var, innan resten av köttbiten fick tryckkoka några minuter till med rätt temperatur. Men att köttet var så fantastiskt mört tror jag inte jag kan tacka tryckkokaren för utan berodde snarare på att det var av mycket hög kvalitet (hängmörat gräsbeteskött). "Vanlig" fransyska hade nog krävt fullständig tillagning för att inte vara seg - även i tryckkokare.

Det är i alla fall jättehäftigt att tillagningstiden blir så kort, tycker jag - och att man t o m med fryst kött! Planerar ett nytt test idag eller i morgon - återkommer med rapport!
 
Sv: Tryckkokare - era bästa tips/recept!

Jag har absolut ingen erfarenhet av tryckkokare men vi har pratat lite löst om att skaffa en så är intressant att höra om andras erfarenheter. Hoppas att fler har testat och skriver i tråden :)

Förresten, varför ska man inte använda alkohol i dem?
 
Sv: Tryckkokare - era bästa tips/recept!

*KL*

Nu har jag gjort test nr 2 - och denna gång väntade jag med att börja ta tid till dess det kom så pass mycket ånga ur ventilen att det uppstod ett "visslande" ljud. Samt vred inte heller ner temperaturen lika mycket som senast - och nu blev köttet genomkokt!

Pepparrotskött

1 rejäl bit högrev - ca 1 kg eller mer
2 gula lökar i klyftor
6 dl vatten
1 köttbuljongtärning utan glutamat
2 lagerblad
ca 20 grovkrossade vitpepparkorn

Klappa in salt i köttet och lägg i tryckkokaren, tillsätt lök, vatten och övriga ingredienser. Hetta upp och koka under tryck 20-25 minuter.

Sila av spadet och koka ihop. Späd med grädde, smaksätt med pepparrot och låt koka ihop några minuter innan såsen serveras med köttet och kokta grönsaker (se nedan).

(Vill man koka även grönsakerna i tryckkokaren avbryter man efter 10 minuter, låter den svalna så att man kan öppna, lägger grönsakerna på ångkokningsinsatsen ovanpå köttet, värmer upp igen och kokar ytterligare 10 minuter. Men jag har ångkokare till micron så jag tillagade mina grönsaker där istället, så behövde jag aldrig avbryta processen i tryckkokaren. )


När det gäller "förbudet" mot alkohol så antar jag det kan bli riskabelt i kombination med det höga trycket i tryckkokaren…
 
Sv: Tryckkokare - era bästa tips/recept!

Vi använder varan tryckokare mycket, till allt egentligen som ska koka lite längre tid. Har inga direkta recept utan vi kör lite som vi känner för. Tips, gör köttfärssasen i tryckkokare, den blir väldigt god.

Har aldrig hört/läst att man inte ska använda alkohol i tryckkokaren, vi har nästan alltid rödvin i köttgrytor och det har aldrig varit ngr problem. Vi later det koka ngr minuter utan lock bara pa slutet sa alkoholen kokar bort (vi har sma barn).
 

Liknande trådar

Mat Jag kunde inte hitta någon tråd om vad vi ska laga för julmat? Så dags att starta en tänker jag. För kallt, varmt, efterrätt och godis...
2 3 4
Svar
75
· Visningar
1 997
Senast: Halcyon
·
Hemmet Mobilberoende-tråden fick mig att tänka på att jag i princip varje dag fastnar i mobilen direkt på morgonen, en vana jag gärna blir av...
Svar
12
· Visningar
431
Senast: Rugge
·
Fritid Ska till Stockholm och turista fem dagar i augusti. Hallwylska, Nordiska museet, Gripsholms slott, och Livrustkammaren har jag redan...
2
Svar
39
· Visningar
1 180
R
Relationer Konstig rubrik kanske men jag ska förklara. Jag har iprincip alltid varit väldigt blyg och så. Och ända från jag var liten så um gicks...
2
Svar
35
· Visningar
2 347

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp