Sv: Tryckkokare - era bästa tips/recept!
Jag kan ju själv bli först ut! Har för tillfället gott om buljong/fond i frysen så det blev istället en rätt på fransyska när jag här om veckan skulle "inviga" tryckkokaren. Hittade receptet på hemsidan för Meny i P1:
1 kg fransyska, fryst
1 burk krossade tomater t ex Muttis. Jag är tyvärr allergisk mot tomater så jag ersatte detta med: 1 dl ajvar relish och 1 dl rött matlagningsvin. Viktigt dock att det inte är vanligt vin - har läst flera varningar om att INTE tillsätta alkohol i en tryckkokare!
3 msk kalvfond alt 3 buljongtärningar utan glutamat
2 dl vatten
1 stor gul lök, i klyftor
1 morot i skivor
5-6 svartpepparkorn.
Till serveringen: ett par nävar färska champinjoner, 5-6 scharlottenlökar, vispgrädde, salt och peppar samt smör att steka i.
Bottna tryckkokaren med krossade tomater/ajvar och matlagningsvin. Lägg ner köttet och sedan övriga ingredienser.
Koka upp och låt koka 30 minuter. Låt svalna innan locket lossas. Skiva steken tunnt och lägg i en ugnsform. Skiva och smörstek champinjoner och lök, salta och peppra.
Sila av kokspadet, späd med grädde och koka ihop några minuter. Häll såsen över steken, strö över svamp och lök och servera!
Detta blev jättegott!!!
Jag hade dock missförstått tryckkokarens instruktion, hade för låg värme och började mäta tiden för tidigt, så köttet var fortfarande blodigt i mitten efter 30 minuter. Men det var ändå väldigt mört så vi skivade upp till en måltid och åt som det var, innan resten av köttbiten fick tryckkoka några minuter till med rätt temperatur. Men att köttet var så fantastiskt mört tror jag inte jag kan tacka tryckkokaren för utan berodde snarare på att det var av mycket hög kvalitet (hängmörat gräsbeteskött). "Vanlig" fransyska hade nog krävt fullständig tillagning för att inte vara seg - även i tryckkokare.
Det är i alla fall jättehäftigt att tillagningstiden blir så kort, tycker jag - och att man t o m med fryst kött! Planerar ett nytt test idag eller i morgon - återkommer med rapport!