Sv: Transport av sto+föl
Att ta ut mellanväggen och låta frambommen vara kvar men höja den så högt att fölet kan gå under brukar vara det allra bästa när man kör ett yngre föl. När den blir större sänker man bommen lite så att den inte kommer under. En del ston blir oroliga när fölet finns i ett "fack" bredvid, oavsett om hon ser fölet eller ej. Se till att stoet grimskaft sitter så högt upp som möjligt och att det inte är alltför långt och ha inga hö/halmbalar framför, det är lätt att stoet eller fölet fastnar i balsnörena.
Detta har konstaterats efter att ha kört ett stort antal ston med föl under 16 års tid.
Några saker att tänka på bara ...
*Lås skötardörren eller på annat sätt se till att den inte går att öppna inifrån, många föl har förolyckats efter att ha ramlat ut under färd.
*Håll lilla luckan där bak stängd. Även det lugnaste föl kan få för sig att försöka hoppa ut. Behöver dock inte vara helt stängd, luftcirkulation är viktig.
*Tänk på att föl inte klarar värme så bra. Kör helst under dygnets svalare timmar eller om det är lite sämre väder. Åk INTE långt om det är gassande sol. Det blir varmare fortare än man tror i släpet.
*Av djurskyddsskäl inte får föl transportera tidigare än minst en vecka efter fölning. Kan vara bra att ha i minnet om man mot förmodan vill betäcka på fölbrunsten och inte står på station eller hos hingst ...
*Om du ska köpa nyare släp, kolla om du kan hitta ett med flera ventilationsöppningar och köp gärna ett galler som du sätter upp i stället för den lilla luckan bak. Mycket bra under sommaren!
*Om det inte finns en hel bom/bommar bak, var uppmärksam så att inte stoet eller fölet slänger sig ut när bakluckan öppnas. Stå ALLTID vid sidan om luckan när den fälls ner. Har tyvärr bevittnat flera olyckor, varav en med dödlig utgång, när folk har fått luckan och häst i huvudet. En bra lösning på detta problem har Boj gjort, som har två hela dörrar som går att spärra även när mellanväggen är borta. Rekommenderas varm!
*Lägg in mycket halm så fölet kan ligga skönt om det inte orkar stå.
*Kör extra försiktigt, föl har sämre balans och svårare att parera.
*Lasta, som tidigare nämts, fölet först eller samtidigt med stoet. Vill fölet inte gå in och spjärnar emot (ett 60kgs föl kan faktiskt växa fast i marken
) vänd då på den och backa in. Var inte orolig för att du lär fölet att gå in "fel", det brukar aldrig vara problem att börja vända på dem när de blir lite större.
*Ett annat bra sätt är att stå/gå vid boghöjd med ett grimskaft runt rumpan som man håller med handen närmast fölet, den andra armen styr vart ni ska gå. Då har man full kontroll. Är fölet vild och vill rusa framåt eller stannar/rusar kan man gå på samma plats, ha grimskaftet framför bringan och hålla det i handen längst från fölet vid manken. Den andra handen styr "bakkärran" och ser till att fölet inte stannar. Att trycka med fingrarna på var sida om ryggraden lite längre bak på ryggen gör att fölet går framåt, troligtvis en reflex från när de utsattes för rovdjur och behövde fly. Grimskaft runt föl är annars ett mycket, mycket bra sätt att ha kontroll på situationen. Ett yngre föl förstår inte hur en grimma fungerar och det är alltid överhängande risk att den skadar sig genom att resa sig och gå över om man drar i den.
Lite tips och råd som jag hoppas kan vara till nytta!
Kör försiktigt i sommar!
/Elin