Sv: tränar vi våra unghästar för hårt?
*kl*
Först; det är ju ändå en väldig skillnad för en häst att bära en ryttare eller att dra en lätt vagn...
En häst är inte byggd för att ha 60-80 kg på ryggen, men är betydligt bättre byggd för att dra...
Nummer två är att vi ryttare har våra hästar som nöjen också..
På en unghäst är det viktigt med kvalitet, inte kvantitet, och jag tror lite för ofta att unghästen används mer än den tränas. Dvs att vi "arbetar" den fysiskt eller psykiskt för vår egen skull, inte för hästens skull.
JAG tycker nog också att träningen av de unga djuren kan bli för mycket hos många. Med "för mycket" kan man mena fler saker men jag tänker mest på:
För många pass.
För ett tag sedan var "ridning varannan dag" ett modernt uttryck, men det verkar ha försvunnit? Det finns unghästar som arbetas sex dagar i veckan... Kanske är det rätt men jag tycker det känns mycket för ett växande djur.
För långa pass.
Kvalitet istället för kvantitet!
Givetvis kan man skritta en häst i tre timmar, men en unghäst som inte utvecklat hårdhet och styrka ska bara arbetas så länge den orkar...
I båda ovanstående ligger nog ett problem till;
Hästen arbetas trött.
Många och för långa pass kan ofta bero på att hästen ska "rastas av", jag tycker att det ibland handlar mer om att hästen ska "vara trött"...
Givetvis ska vi inte arbeta med hästar som kan vara farligt energifyllda, men jag tycker det är tråkigt om en häst inte ska kunna vara så psykiskt och fysiskt lösgjord att den går att arbeta med när den har energi och är pigg!
En pigg häst har betydligt mindre skaderisk än att arbeta med en trött häst där musklerna inte orkar stödja kroppen på samma sätt.
Som sagt, det här är ju dock en avvägning, det får aldrig bli farligt eller bråkigt bara därför men målet ska väl ändå vara att kunna rida/träna med kvalitet även när hästen är pigg!
Träningen består bara av vårt arbete med den
Jag vet att det här beror på var man bor någonstans, men unga hästar bör givetvis ha tillgång till bra hagar med mycket utevistelse.
Hästens egen rörelse (i hagen, i skritt mellan maten och bus med kompisar) är svår att ersätta med ridning/träning...
Jag måste också få länka till en dressyrryttares svar om utbildningstakt och hållbarhet, jag tycker hon formulerar sig väldigt bra!
Nina Bengtsson:
http://www.hippson.se/experts/expertlisting.htm?expert=33&open=74974#74974
Till sist en brasklapp:
Vi har många OTRÄNADE hästar också, och det är givetvis inte heller bra!
Hästar ska tränas, stärkas och utbildas!
Men vi måste ha en plan och en tanke med vår träning, och hela tiden vara uppmärksam på vilken träning som är uppbyggande och vilken som är slitage (och därför inte ska användas).
Det är vårt ansvar att hästen tränas på ett bra sätt för sin uppgift, och utan att drabbas av spänning, skada eller sjukdom pga vår träning!