Re: Träckprov & maskisar
Klart de har mask, det har det alltid.
"Alla hästar, även de som får gå på stora betesmarker och avmaskas regelbundet, har parasiter. Även träckprov kan vara missvisande. För de flesta tarmparasiter går i vila i tarmslemhinnan under kortare eller längre tid och det kan röra sig om år. Avmaskar man en häst med avmaskningsmedel tar man bort vuxna maskar i tarmen. Sedan finns det larver i olika utvecklingsstadier. En del avmaskningsmedel tar även bort de larver som är i slutfasen av sitt utvecklingsstadie, ivermektiner. Sedan finns det preparat som tar ytterligare en del larver i tidigt stadium, moxidektiner.
- Det här har då konsekvenser. För det första att Pyranthel och Banminth bara tar bort de vuxna maskarna och en del av de larver som är på gång att bli vuxna. Vilket gör att du kan ha lika mycket ägg i träcken igen efter en månad. Om du avmaskar med Ivomec kan du ha lika mycket ägg efter två månader och med Cydektin efter tre månader, förklarar Dan Christensson.
- Tar du träckprov inom dessa tider hittar du inga ägg. Så undersökning under denna tid är ganska bortkastade, fortsätter han.
Det diskuteras alltid i stallarna huruvida man ska släppa ut hästarna i hagen efter en avmaskning. Släpp inte ut en häst i en ren hage på ett par dygn efter avmaskningen, för då kommer inälvsparasiterna ut i hagen med träcken.
- På våren om du ska släppa ut dem på ett rent bete där det inte gått hästar på ett år kan du ju vänta några dagar efter avmaskningen med utsläppet. Det finns alltid en viss procent levande ägg i träcken efter avmaskning de närmaste dagarna. Det tar flera dagar för avmaskningsmedlet att gå igenom hästen. Ska du däremot släppa ut dem i en hage som hästen går i varje dag spelar det ingen roll för den är ju smittad ändå. Avmaskning sker då för att hålla nere produktionen av maskägg, avslutar Dan Christensson.
Avmaska hästen enligt de instruktioner som står på förpackningen på avmaskningsmedlet.Det är mycket viktigt att hästen får i sig allt avmaskningsmedel. Det är också viktigt att dosera rätt. Om hästen inte får i sig tillräckligt med avmaskningsmedel verkar det inte ordentligt och inälvsparasiterna kan bli immuna mot avmaskningsmedlet. Receptfria avmaskningsmedel är inte farliga att överdosera, det är i så fall värre om hästen inte får i sig tillräckligt. "