Hemma från Island! Det blev som vanligt en ganska spännande kulinarisk upplevelse. När jag bodde där för elva år sedan så var jag vegetarian, men fick börja äta fisk eftersom ingen hade hört talas om ordet vegetarian, och än mindre fanns ärtor, bönor och linser i butikerna. Soja och quorn kunde man så att säga fetglömma på den tiden. Folk bad mig på riktigt peta bort fårbitarna ur fårgrytan och "bara" äta resten av grytan
Nåja, denna gång var vi mest i Reykjavik och det har utvecklats en hel del! Fanns både veganska och vegetariska restauranger, caféer och mycket alternativ på alla menyer. En av kvällarna hade jag bokat bord på bästa restaurangen, och där valde vi avsmakningsmenyn. Av förätterna var den klassiska torkat fiskkött riktigt bra, men fisken hade friterats i en spenatfrityrsmet som lyfte det ytterligare. Och för första gången provade jag val, som var en annan av förrätterna. Efter att ha förvissat mig om vilken val de var och att den absolut inte var hotad eller i närheten av fridlysning och överfiske på något sätt.. Kolgrillad vikval, var liksom rå i mitten och man doppade varje tunn skiva i en oystersås, likt sashimi. OJ vad gott det var! Moraliskt väldigt jobbigt att vikval var det absolut godaste på hela kvällen
(Antar helt realistiskt att valfångst på intet sätt är ett snyggt sätt, men vet faktiskt inte hur det går till). Köttet var som en blandning mellan riktigt bra kött och riktigt bra tonfisk, inte minsta fet känsla som jag annars tänkt att val ska vara utan kändes magert men mört. En annan ovanlig rätt var lunnefågel, smakade ungefär som and. Godaste huvudrätten var lamm som doppades i en dadelkräm, därefter i kryddstarka finhackade nötter (indiskt kryddat) och sist i en myntayoghurt. Efterrätterna var alldeles för söta (dock spektakulära!) men en frisk blåbärssorbet med björklikör stack ut.
I övrigt har jag ätit massa skyr (köpte med två stora förpackningar hem
) och en del isländsk värdshusmat på våra dagsutflykter (saltbakad torsk en dag, tomatsoppa en annan, lammsandwich en tredje), meze en kväll osv. Vegetarisk burgare under Sverige-Italien-matchen och köttburgare under Islands match (vi försökte stenhårt lobba in smeknamnet Lasse Lava hos islänningarna
).
Ikväll när jag kom hem blev det skafferimat, vikt omelett med massa smörstekta kantareller och persilja i