Tidig introducering för stallmiljö = allergi?

Sv: Tidig introducering för stallmiljö = allergi?

KL
Funderaqr lite fritt och tänker att allergier äre ju (till viss del) ärftligt, borde inte det oxå leda till att om man har ärftlig risk så utsätts man kanske inte heller för allergenerna på samma sätt som liten. (Är mamma häst-allergiker så tar hon knappast med barnet till ett stall) så att undersökningarna blir lite vinklade på detta sätt. (bara delvis) om man bara gör en lista med alla som utvecklat allergi och en lista med alla som inte utvecklat och sedan ser hur många procent i varje kollumn som tidigt utsatts för allergener (tex. pälsdjur) så är kanske riksen ganska stor att i den kollumn som utvecklat allergi så är det en mindre procent som tidigt utsatts för allergenen helt enkelt beroende på att föräldrarna är allergiska. Svårt att förklara hur jag tänker men kan det finnas viss risk att den ärftliga faktorn felaktigt fösvinner pga. att de som bär på anlag inte utsätts på samma sätt...knepig förklaring....vet....
 
Sv: Tidig introducering för stallmiljö = allergi?

Det är som många skriver precis det motsatta. :)



Min referens än Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi och specialist i klininsk immunologi vi Sahlgrenska som skrivit boken "inflammation" liber 2009.

efter som allergier ökar i västvärlden forskas det mycket på det finns MÅNGA artiklar. en kort utdrag ur ovan nämnda bok:

"mest väldokumenterade skyddsfaktorn mot allergi är en fattig uppväxt, allergi ökar med utbildning och välstånd. barn som adopteras från fattiga till rika länder får lika hög risk att utveckla allergi som andra barn i sitt nya hemland om de adopteras före ett till två års ålder, däremot inte om de adopteras i skolåldern. detta talar för att förhållandena under den tidiga barndomen påverkar immunsystemets utveckling och därmed styr dess reaktivitet mot ofarliga substanser i föda och luft resten av livet."

...

"det mest effektiva skyddet mot allergiutveckling man kan uppnå i ett i-land är uppväxt på bondgård med djurhållning, särskilt små familjejordbruk med nära kontakt med djur och människor. en något mer beskedlig skyddseffekt får man av att växa upp med katt eller hund. dessa iakttagelser har lett till den så kallade hygienhypotesen som hävdar att immunsystemet behöver exponeras för en viss mängd olika typer av mikrober under tidig barndom för att det ska mogna på riktigt sätt."

...

Faktorer som påverkar risken för allergiutveckling:

Mycket stark bevisstyrka=många studier gjorda:
Fattigdom, många äldre syskon, uppväxt på bondgård med djurhållning

Trolig effekt=färre studier:
Uppväxt med husdjur, tidig dagisstart

Ingen effekt, eller rent av höjd risk:
Amning, dock många studier men oftast med kort uppföljningstid...


Intressant ämne med mycket myter och fel som cirkulerar även bland BVC-sköterskor...



/ Lovisa, läkarstudent
 
Sv: Tidig introducering för stallmiljö = allergi?

Bamse-studien:
http://www.folkhalsoguiden.se/TextSida.aspx?id=1716

Jag tror att det fortfarande finns två teorier, och att ingen av dem är fullständigt bevisad än: Skona barnen från sånt som kan framkalla allergier så länge som möjligt, eller härda dem genom att utsätta dem för det.

Man får nog välja det man tror mest på.

Själv blev jag utsatt för pälsdjur och pollen tidigt, och utvecklade tyvärr allergi. Men jag tror mest det beror på generna och en rökande förälder.

Mina egna barn har utsatts för ännu mer pälsdjur, stalldamm och pollen, men ingen har allergi ännu. Den ena har dock haft förkylningsastma, som nu börjar växa bort. Men de har INTE utsatts för passiv rökning.
 
Sv: Tidig introducering för stallmiljö = allergi?

Tack så mycket :bow:

Vi har kommit fram till att bebisen får vänta med stall tills den är tre veckor gammal, det där med flimmerhåren som någon i tråden nämnde. Därefter lär det bli en del stallande :laugh: Hästarna lär iofs gå på bete när bebisen föds så särskilt mycket stallande blir det kanske inte ändå, men klappa hästar iaf.
 
Sv: Tidig introducering för stallmiljö = allergi?

Jag var i stallet och vistades med hundar i princip från dag ett. Fick någon konstig eksem när jag började skolan som läkaren trodde kunde bero på pälsallergi (mot katt). Mamma köpte en katt och sedan dess har jag aldrig haft eksemen. Inte direkt världens mest vetenskapliga men jag lever än. ;)
 
Sv: Tidig introducering för stallmiljö = allergi?

Hej!

Och min sambo är uppvuxen i ett mindre rent hem, utan allergiska föräldrar och är tokallergisk mot pälsdjur..

Jag är uppvuxen med katter, precis som min syster, vi är båda allergiska mot just katt.

Jag tror det är individuellt, men jag tror också att det spelar mindre roll när man blir utsatt för allergenerna.

/Lavinia
 

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp