Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Utslagsfrågan lyderHar alltid sura grytor i min gjutjärnsgryta, det sliter inte mer än något annat som @tanten skriver. Bra med lite extra järn
Har också haft en wokpanna i kolstål men vi kom inte alls överrens trots en mycket noggrann inbränningHar kastruller i rostfritt stål, stekpanna och gryta i gjutjärn, en traktörpanna i koppar och rostfritt och sedan en ny wokpanna från GreenPan. Som teflon fast ingen läskig beläggning! Man får använda metallredskap i den, inget läskigt lossnar, behövs knappt något stekfett och den går att köra i diskmaskinen. Rekommenderar varmt! Finns på Cervera och liknande butiker samt näthandeln.
Utslagsfrågan lydersom stekpanna, föredrar du gjutjärn eller greenpan med diamantbeläggningen i? Vill nog lämna teflonets värld, men vill hitta något annat jag trivs med då
![]()
Allt som krävr någon form av brynt yta, stekning eller lång tid i ugn under lock - där är gjutjärnet överlägset tycker jag. Oömt, robust och med goda värmeegenskaper. Enda nackdelen är tyngdenUtslagsfrågan lydersom stekpanna, föredrar du gjutjärn eller greenpan med diamantbeläggningen i? Vill nog lämna teflonets värld, men vill hitta något annat jag trivs med då
![]()
Och nu har jag rengjort den i enbart hett vatten, men jag använde svinto på undersidan för det var fett och smutsigt där. Sen har den stått insmord med olja några dagar och idag hade jag tänkt bränna in den. Men den såg så fin ut så jag testade att steka ett ägg i den och det blev jättebra!Nu har jag hittat en gedigen gjutjärnsgryta för 100 kr av något norskt fabrikat på second handoch tänkte göra den startklar. Ska göra den ren den och bränna in den
Hoppas den blir bra, den var på 3,5 liter och riktigt tung.
Om du vill ha aluminium skulle jag titta hos Myrorna och liknande ställen som tar in dödsbon, jag har sett att det kan finnas där. Däremot vet jag inte om det fortfarande finns att köpa plattor man lägger på spisen så det fungerar med induktionshällar längre, det fanns att köpa tidigare där de säljer vitvaror.Jag funderar en del på vilken sorts kastrull/gryta som inte har teflonbelägging, som fungerar bra till mjöl + mjölk anrättningar, som finns att köpa nu för tiden?
Alltså när man ska koka risgrynsgröt, mannagrynsgröt, risotto eller göra en del sorters såser med bottenredning, t.ex. bechamelsås.
Gammaldags aluminiumkastruller finns inte att köpa längre, och fungerar inte på induktionsspisar.
Aluminium fungerade rätt bra till mjöl/mjölk mat, de är liksom lite "mjukare" i värmen än vad rostfritt är, men så vitt jag vet finns aluminiumkastruller inte längre, allra minst med något slags magnetiskt material i botten, så de fungerar på induktionsspis.
Gjutjärn går bort till de där sorternas mat, risgrynsgröten skulle bli grådaskig och så tar den för lång tid på sig för att svalna (snabb värmereglering är en stor fördel), rostfritt har för "vass" värme, det blir lätt vidbränt...
Förslag?
Jag skulle nog sätta en slant på rostfritt i alla fall.Jag funderar en del på vilken sorts kastrull/gryta som inte har teflonbelägging, som fungerar bra till mjöl + mjölk anrättningar, som finns att köpa nu för tiden?
Alltså när man ska koka risgrynsgröt, mannagrynsgröt, risotto eller göra en del sorters såser med bottenredning, t.ex. bechamelsås.
Gammaldags aluminiumkastruller finns inte att köpa längre, och fungerar inte på induktionsspisar.
Aluminium fungerade rätt bra till mjöl/mjölk mat, de är liksom lite "mjukare" i värmen än vad rostfritt är, men så vitt jag vet finns aluminiumkastruller inte längre, allra minst med något slags magnetiskt material i botten, så de fungerar på induktionsspis.
Gjutjärn går bort till de där sorternas mat, risgrynsgröten skulle bli grådaskig och så tar den för lång tid på sig för att svalna (snabb värmereglering är en stor fördel), rostfritt har för "vass" värme, det blir lätt vidbränt...
Förslag?
Jag har en gammal emaljerad gryta (köpt på loppis) som är vår gröt- och riskastrull, funkar toppen till just det tycker jag. Har använt den på gasspis, "vanlig" spis och induktionshäll och funkat bra på alla.Jag funderar en del på vilken sorts kastrull/gryta som inte har teflonbelägging, som fungerar bra till mjöl + mjölk anrättningar, som finns att köpa nu för tiden?
Alltså när man ska koka risgrynsgröt, mannagrynsgröt, risotto eller göra en del sorters såser med bottenredning, t.ex. bechamelsås.
Gammaldags aluminiumkastruller finns inte att köpa längre, och fungerar inte på induktionsspisar.
Aluminium fungerade rätt bra till mjöl/mjölk mat, de är liksom lite "mjukare" i värmen än vad rostfritt är, men så vitt jag vet finns aluminiumkastruller inte längre, allra minst med något slags magnetiskt material i botten, så de fungerar på induktionsspis.
Gjutjärn går bort till de där sorternas mat, risgrynsgröten skulle bli grådaskig och så tar den för lång tid på sig för att svalna (snabb värmereglering är en stor fördel), rostfritt har för "vass" värme, det blir lätt vidbränt...
Förslag?