Nu har jag tittat i mina böcker också, skrivna av bl.a. Kyra, Reiner Klimke, och ingenstans står det att man ska variera takten annat än under unghästens träning för att den ska hitta sin balans. Så jag är fortfarande frågande till varför man skulle laborera med takten hos en utbildad häst i balans?
Jag har googlat lite snabbt och hittade några citat där det pratas om detta. Det blir rumphugget när inte hela texten är med, men Googla gärna själva och läs. Jag har inte tagit med namnen för det känns inte bra, men Googlar man kan man ju se vilka tränare det gäller.
Sen menar jag inte att man ska laborera med takten på en färdigutbildad häst. Jag pratar om hästen under utbildning. Tror inte någon av oss sitter på färdigutbildade hästar.
Pratade igår med en tränare. Tror hon är B tränare, (men är inte helt 100.)
Jag kan inte citera henne ordagrant men ska försöka så gott det går.
Hon sa:
"Ja men det är väl inte så svårt? För att förbättra takten hos hästen behöver man kunna påverka takten. Alla hästar går ju inte i perfekt takt av sig själva precis. För att kunna påverka takten måste man kunna variera den. Det hänger ihop. Jag kontrollerar alltid som en avcheckning att jag kan variera tempo, takt och steglängd som en kontroll på att hästen är lösgjord. Kan jag inte det får jag backa tillbaka.
Kan tillägga att min gamla häst behövde arbetas i ett lite friskare tempo (= frisk arbetstrav) under uppvärmning för att hon skulle börja använda sin kropp o sina bakben själv. Hon hade annars en viss benägenhet att vilja använda bettet som "ett femte ben". Men detta något friskare tempo fick ALDRIG någonsin hållas på bekostnad av takten.
Alla sätt som fungerar är bra tycker jag. Du har hittat vad som behövdes på din häst. själv fick jag göra tvärtom när min ville ha handen som ett femte ben. Hon hängde sig verkligen på handen och var i bedrövlig framvikt i början. Jag fick minska tempot avsevärt och enbart fokusera på att hon skulle hålla sin balans själv, bära med bakbenen och inte skjuta på. (det orkade hon inte i annat tempo i början) sen utvecklade vi traven utifrån det. alla hästar är ju olika. Det viktiga är väl att just hästen blir vår utgångspunkt i träningen och anpassar oss efter den.
Här är citaten från A-tränares träningar i dressyr, samt en tränares hemsida.
”De börjar med att testa att gas och broms fungerar var för sig och därefter börjar man variera takt och tempo”
”Travskolor, variera takt och tempo”
”Självklart är det viktigt att inte fastna i ett för lågt tempo, utan istället hela tiden variera takt och tempo i ridningen.”
”Istället för att leta hjälpkombinationer skall vi öva hästen på att bli lydig för de enkla grundkommandona, vilka är fem stycken: Reglera tempo, reglera takten, flytta framdelen åt sidan, flytta bakdelen åt sidan och att böja. Om häst och ryttare behärskar dessa fem olika moment med bara en hjälp åt gången, kan man rida vad som helst.”