- hushållssysslor, hur gör ni där? Vilka rutiner har ni?
Vi är två vuxna och två barn, 5 och 3 år, båda jobbar heltid (vi vuxna alltså, barnen jobbar inte utan tillbringar vardagarna hos dagmamma) och har ca 1 timme resväg till jobb, så hushållssysslor och plock känns som ett jäkla evighetsprojekt. Vi går ett varv och plockar leksaker, smutsiga kläder och grejer varje kväll, plockar iordning det värsta i lekrummet, plockar in disk och kör igång diskmaskinen, kör någon maskin tvätt de flesta dager, hänger upp tvätt, sorterar tvätt, viker tvätt. Hänger upp blöta overaller och vantar på tork över natten osv osv. Lagar middag och gör matlådor. Dammsuger runt matbord och i hallen. Vi hjälps åt om båda är hemma, ibland jobbar den som haft lämning av barn sent och då får den andra plocka i ordning hjälpligt så fixar vi iordning bättre nästa dag eller på helgen.
Vi gör en större städinsats varje söndag då vi kör flera maskiner tvätt, städar köket lite mer noga, städar badrum, dammar, sköter växter, städar lekrum mer noga, dammsuger hela huset, byter eventuellt lakan och torkar vid behov golv. Vi hjälps alltid åt numera, har märkt att det mest effektiva är att bara sätta igång för då får mannen dåligt samvete och börjar städa han med
eller tvärtom, han börjar fixa och då får jag dåligt samvete. Vi tjafsar sällan om hushållsarbete
-handla mat, var och hur gör man? Hur många gånger i veckan? Kostnad?
Vi gör en matsedel och handlar middagsmat och frukostmat för hela veckan på lördag eller söndag, skulle aldrig få ihop vardagen annars. Vi kollar bäst före-datum och planerar så att maten ska hålla tills vi lagar den, t.ex. färskvaror i början på veckan och frysvaror mot slutet. Frysvarorna kan tom bli middag veckan efter om någon annan rätt skulle räcka fler dagar än beräknat. Vi lagar mat 3-4 ggr i veckan så att det räcker till både lunch och middag ett par dagar.
Ibland kompletterar vi på fredagen om vi vill ha något extra smarrigt då.
--ekonomi, hur lägger man upp det? Räkning ar betalas när o hur?
Allt betalas 27:e. Om det dyker upp någon räkning som förfaller innan betalas den när den dyker upp.
Vi delar upp det gemensamma (amortering, ränta, drift för huset, gemensamt sparande, barnomsorg) så vi betalar procentuellt med avseende på inkomsten den månaden. Vi tjänar rätt lika men om den ena t.ex. vabbat kan den ju få mindre någon månad. Resten har vi kvar och kan använda fritt till våra intressen, eget sparande, egna inköp och matinköp. Kostnader för Matinköp skriver vi upp på en lista som vi jämnar ut några gånger per år och då får den som handlat minst betala till den som handlat mest.