Sv: Storlek på sto och hingst?
Har man ett stort sto, liten hingst kan fölet i moderlivet få mer än vad det minst behöver av näring, utrymme och hindras förstås inte i sin "programerade" tillväxt.
När sådana föl föds ser man direkt att om det är ett halvblodssto som fött en korsning med en småponnyhingst att fölet känns litet vid sidan av stoet.
Sådana föl är då betydligt större födelsehöjd än om omvänd ordning mor/far rått och de växer till sig på ett mer normalt sätt.
Vilket i praktiken betyder att två korsningsföl som kommer att sluta på samma mankhöjd, kan skilja mycket markannt i födelsehöjd.
Av den anledningen blir det helt tokigt att stirra sig blind på födelsehöjden, utan hur stor ponnyn slutligen blir beror mer på vad den har bakom sig.
Man brukar säga att Stort sto/liten hingst ger bättre typ och då menar man nog att de får normallånga ben till sin kropp.
Medans omvännt Stor hingst/litet sto ger lågställda avkommor, stora kroppar och korta ben "lågställda".
Vad detta beror på eller om det stämmer vet jag inte, men det är mycket vanligt i korsningsavel att se lågställda ponny med förhållandevis stora kroppar.
Dom är så markannt taxiga så man reagerar och denna "tax" ponny förekommer inte hos renrasponnyer i denna utsträckning.
Att på något sätt kunna bedriva någon form av undersökning är mycket tidsödande och språngrulleförda betäckningar är inte så många varje år.
Det har gjorts försök, men allt för många språngrullar är "slarvigt" förda och de uppgifter man behöver som stoets regnr och ägare står långt ifrån alltid, inte helt ovanligt är att stoet endast anges med namn i språngrullan och det blir rena rama detektivarbetet att hitta stoet och ägaren, för att fråga om ett kort eller beskrivande uppgifter på fölet.
Antalet språngrulleförda betäckninar litet/stort är långt under vad ivarjefall jag trodde att det var. Mycket tyder på att denna typ av betäckning är vanligare med "egen" hingst och sådana går överhuvudtaget inte att följa upp.
Av den anledningen blir jag något betänksam när Flyinge uttalar sig om hur sådana här betäckningar fungerar och att de skulle vara riskfria för sto/föl.
Flyingehingstar betäcker väldigt få små ston årligen. Mycket få småstoägare vill betala både seminavgift och halvblodshingstkostnad för att tillverka en ponny.
Däremot är welshhingstarna i betydligt större utsräckning i farten och på det mest finurliga sätt lyckas göra "jätteston" med barn.
Vad jag med säkerhet vet är att kombinationen stort/smått så lämnar welshhingstarna betydligt fler levandefödda föl/betäckta ston än vad halvblodshingstarna gör.
Av tio genomförda betäckningar welshhingst/halvblodssto föds 7,2
föl.
Av tio genomförda betäckningar halvblodshingst/B-C ponnyston föds 5,5 föl.
Siffrorna grundar sig på språngrullar för åren 1998-2002 och är inte speciellt säkra för halvblodshingstarna då siffrorna bygger på ca 20 ston.
Födelsetalet Halvblod/halvblod är också lägre än welsh/welsh så det är också med och spökar, 2003 var halvblodens siffror på tio betäckta ston 6,3.
Just med anledning att de betäckningar som intresserade mest var allt för få och arbetet lades ned i väntan på bättre tider
peråke