Sv: sto med väääldigt mkt vilja
Min foderhäst, Snudda är precis likadan. Väldigt mycket vilja i den hästen! I somras funkade det inte alls, hon bara var stressad och låg på hela tiden.
Men som min tränare Hinni säger "Att hästen är pigg är bara ett lyxproblem, om man ens kan kalla det ett problem", och jag håller med honom, för har du en häst som har motorn av sig själv, och du behöver alltså inte banka på den, så får man så mkt gratis, och det sparar en massa ork för ryttaren. Dessutom kan en lat häst aldrig bli så flott som en med mkt energi. Det är hästarna som har mkt energi som får det där lilla extra.
Men, nu gled jag ifrån själva ämnet lite kanske... Jag tycker det är kul att höra att du förstår att skarpa bett inte löser några problem
Men, hur ska man göra nu då med en häst som bara vill springa. Först och främst skulle jag ta reda på varför hon bara vill springa ifrån dig (jag är sjukt analytisk, bara så du vet, jag analyserar allt vad gäller ridningen så gott jag kan, vet inte om det är bra eller dåligt faktiskt, men sån är jag). Det kan bero på många olika saker, och behöver då olika lösningar.
Det kan tex vara så att hästen helt enkelt har ont, att den är stressad mentalt, att ryttaren inte varit konsekvent nog och låtit hästen göra lite som den vill, eller att hästen helt enkelt har mycket energi, och ryttaren vet inte hur man ska förvandla energin till flottare resning och aktion och bättre form, istället för att använda energin till att springa.
Man brukar märka om hästen har ont, och om det är därför den springer. Är det liksom en positiv energi hästen har, och den är glad och frisk och inte ömmar och så, så är det troligtvis inte pga smärta som hästen är så pigg/stressad.
Tycker man däremot att hästen ömmar, är stel, kanske äter dåligt, är sur eller grinig, eller liknande tecken på smärta, så bör man kontakta veterinär/kiropraktor och undersöka hästen.
Sen kan det ju också vara så att ryttaren har slarvat lite, och inte varit så konsekvent, och kanske låtit hästen bestämma tempot. Då är det klart att hästen fattar att det är han/hon som bestämmer, och börjar då göra det när man rider.
Man får helt enkelt ta och tänka till och försöka minnas hur man har ridit och om man har låtit hästen bestämma i många fall.
I det fallet så får man helt enkelt visa för hästen att den faktiskt inte kan bestämma tempo och gångart själv, och träna med ledarskapsövningar och övningar (både från marken o sadeln) som gör att hästen börjar lyssna på sin ryttare och bli lydig o uppmärksam.
Sen kan ju hästen vara spänd och lite rädd av sig, och då gäller det ju att få hästens tillit och få den lugn och avslappnad. Ett bra tips på hästar som är spända och gärna koncentrerar sig på omgivningen och allt sådant, är att hela tiden sysselsätta hästen och jobba med olika saker, tex olika dressyrövningar, tempoväxlingar, halter, rida serpentiner, övergångar mm. Allt för att få hästen att koncentrera sig på dig istället för allt annat.
Då brukar de slappna av lite mer i alla fall.
Men det jag tror är absolut vanligast (så var det för mig i alla fall, och är nog lite fortfarande) är att man helt enkelt inte vet hur man ska ta till vara på all energin.
I mitt och Snuddas fall så tror jag att hon inte riktigt förstod att när jag trycker med skänkeln - driver - så betyder inte det att hon ska springa eller gå snabbare. Det betyder att hon ska jobba med mer energi. Det är två väldigt olika saker.
Det här fick jag mycket hjälp med av Hinni, och vi jobbade med att lära henne att drivning inte betyder "spring sannabre", bland annat genom att öva ryggningar.
När man ryggar så flyttar man ju tyngdpunkten bakåt och tillsätter energi - drivning - och sedan, men bara om det behövs, kan man använda sig av tygeln. Tygeln fungerar dock inte som en signal som säger "gå bakåt" utan den stoppar bara vägen framåt om man känner att hästen börjar röra sig framåt. Målet är liksom att kunna backa utan att behöva använda tygeln
När man backar använder man sig alltså av skänkeln, men hästen går inte framåt. Drivning betyder alltså inte "spring snabbare". Den här övningen var jättenyttig för mig o Snudda, och känner man att hästen börjar dra iväg igen så är det bara att stanna och backa ett par steg.
En annan bra och enkel grej för att lugna ner hästen är att, så fort den försöker springa ifrån hjälperna, flytta den ett par steg åt sidan. När hästen kliver under sig och korsar bakbenen
kan den inte lägga sig på handen och spjärna emot, alltså kan hästen inte fly ifrån ryttaren när man flyttar hästen åt sidan. Sen när man känner att hästen börjar ge efter så slutar man - beröm.
Man kan också använda sig av böjning o ställning på samma sätt, men jag tycker att det är mer effektivt att flytta åt sidan.
Det var väl lite av de tipsen jag hade.
Nu vet jag ju inte varför hon liksom springer ifrån dig, vad det beror på, men kan du försöka ta reda på det så kommer det säkert gå att hitta en bra lösning på problemet.
Jag hoppas jag inte förrvirrade dig bara, jag är lite trött
/Anna