Stångbett (sammanfogad tråd)

attempt

Trådstartare
Vilket bett anser ni vara lämpligt som "förstabett" när man ska gå över till stång?
Jag ska absolut inte börja rida på stång än, men jag är bara nyfiken.

Sen undrar jag vad som menas när det står Sweet iron?

Är det bäst med koppar eller utan, och ska det vara med eller utan port, två-delat eller rakt? :confused:
 
Sv: Stångbett.

Det beror på vad hästen trivs med, det lär du märka. Min häst jag har nu trivs väldigt bra med en väldigt liten port på sitt tränsbett och antagligen kommer han tycka om det på stång med när det är dags...
Jag började med ett billy allen stång bett, det vanliga standrar modellen och det funkade ett tag, det var ju ledat åt alla håll och kanter, så det lärde sig min häst hur man kom undan. fast stång med fast mundel kan du ju prova om häste trivs med fast mundel nu, annars så skall du titta på det bettet du har nu och se om hästen trivs med mundelen och hur den är utformad och försöka hitta ett stångbett med samma typ av mundel, och skaffa inte för starkt i början. Jag gjorde det misttaget och det resulterade i att Lola stegrade sig när jag tog i henne. Det bettet red jag inte på igen, jag var tvungen att succesivt bygga upp med inte så stark stång i början. Jag säger inte att alla hästar är sånna men min var och tänk på det innan du går över till stång..
 
Sv: Stångbett.

Det här bettet tycket jag verkar ganska bra.
vad tycker ni?
För/nackdelar?

bettmedkoppar.jpg
 
Sv: Stångbett.

Skulle inte stoppa det i munnen på min häst... Att addera hävstångseffekten på ett bett som redan har nötknäpparfunktion känns för min del inte rätt..:crazy:
Skulle välja ett bett med hel eller tre-delad mundel och skänklar som på bettet på bilden. Då slår inte bettet hästen i gommen och man kan fästa två par tyglar till en början så man kan skifta mellan att rida på stång och tränsbett beroende på vad situationen kräver.
 
Sv: Stångbett.

SweetIron= Sötmalm.. Många hästar tycker om det..

Apropå bettet du visar, jag känner det som Greg Darnell samt olika varianter av, använder många som övergångsbett, just eftersom du kan skifta från stången till tränsbett genom att antingen rida på dubbla tyglar (jobbigt) eller skifta tyglarna under passet (ännu jobbigare).. Om något inte fungerar på stången under passet, kan man gå tillbaka till tränsbett utan att behöva tränsa om...

Jag själv gillar inte delade stänger utan föredrar hel alternativt Billy Allen, men jag vet många som trivs med det...
 
Sv: Stångbett.

Standardøvergång:
1. Vanligt trænsbett med D-ring
2. Trænsbett twisted
3. Billy Allens øvergånsbett. Man kan successivt strama hakremmen, børja løst.
4. Korrigeringsbett med låg port.
5. Se vad hæsten behøver/trivs med/klarar.
Alltid hæsten som bestæmmer hur lång tid øvergångarna tar!
 
Sv: Stångbett.

Mustang skrev:
SweetIron= Sötmalm..
.
Sweet iron = "sött" järn = vanligt kolstål ( som rostar). Fast det låter ju lite märkvärdigare med "sötmalm" i reklamen ( fast troligen är det en groda av översättaren). Malm är sten ( berggrund)innehållande mineraler o metaller och ingen ren metall, så malm är lite besvärligt att få in i en hästmun. :idea:

/Bill :cool:
 
Sv: Stångbett.

En yttligare fråga, för utan frågor lär man sig inget.. :angel:

Om ni går in på www.hooks.se eller kollar i deras katalog,
vilket westernbett(stång) är lämpligast då?
 
Sv: Stångbett.

Bill skrev:
Sweet iron = "sött" järn = vanligt kolstål ( som rostar). Fast det låter ju lite märkvärdigare med "sötmalm" i reklamen ( fast troligen är det en groda av översättaren). Malm är sten ( berggrund)innehållande mineraler o metaller och ingen ren metall, så malm är lite besvärligt att få in i en hästmun. :idea:

/Bill :cool:

Det är ju skönt att någon kan sätta på pränt, vad en annan tänker.. Anledningen till att jag inte skrev mer var för att jag inte visste hur jag skulle formulera mig. Det hade blivit något i stil med "Bett som rostar och oftast uppskattas".. Väldigt uttömande och tillfredställande svar, så då blev det bara den i mannamun tagna direktöversättningen..

Men tack för att du orkar korrigera, keep up..
 
Sv: Stångbett.

Jag tycker det bett du visar ser helt ok ut, om hästen gillar det. Hööks hade några få bett med ungefär lika mundel som också såg rätt ok ut. Dessutom fanns ett med kopparrulle som såg ut att vara konstruerat som ett Billy Allen, även om skänklarna var knepigt tillkrånglade.

När vi gick över på första hästen gick vi från tvådelat tränsbett till ett tvådelat med skänklar. Det funkade, men skulle inte göra om det med den kunskap jag har idag, tvådelat med skänklar är inte bra för särskilt många hästar. Numera går hon med ett BA, och har inte en tanke på att tjafsa med det. Andra hästen gick vi direkt från tränsbett till en fast stång med låg port med mundelen i koppar, hon hade fått skav av tränsbettet. Bettet i fråga är framrotat i en fyndlåda i Tingsryd, betalade bara en hundring, men även billiga grejer kan vara bra om man bara är noga när man letar.

Mitt förslag till dig är att du letar efter antingen ett Billy Allen eller en fast stång med måttlig port. Måttlig längd även på skänklarna. Testa om hästen trivs med något av dem, det ser man rätt fort, annars får du leta efter mer specialiserade bett. För att inte ruinera dig, se om du kan få låna bett att testa, eller ta på öppet köp om det går. Om du rider för tränare någon gång så kan du ta hjälp av denne, de brukar gärna hjälpa till, en del har även bett med sig.

Se till att få rätt längd på bettet. Många rider med alldeles för långa bett. Westernbett är oftast konstruerade så att hästen inte kan nypa sig på dem, så den där extra biten utanför munnen ställer bara till besvär. Tyvärr säljs w-bett oftast i standardstorleken 5 tum, vilket är alldeles för stort för många, så man får leta rätt hårt för att hitta rätt längd.

Och glöm inte en curb. Den ska sitta i samma ringar som tränset, om det inte finns en egen ring till den, och sitta såpass kort att den stoppar skänkelns rotation vid 30-45 grader. Du gör inte hästen någon tjänst genom att ha den för lös. Vill du ha den mindre känslig använder du en i läder, för ökad känslighet en med kedja.

/Ida
 
Sv: Stångbett.

Tack för ditt långa svar, det gav mig nästan allt jag behöver veta. :)

Jag funderade faktiskt på hööks bett, det med kopparrullen.
Jag bor nära den affären så jag ska nog gå in och fråga om jag får ha öppet köp på det, just för att testa. Min tränare kommer nästa vecka så det blir ju perfekt.
 
Lite mer frågor ang. stångbett.

Jag gick några kurser i akademisk ridkonst för ungefär ett halvår sedan.
Dom tog vid ett tillfälle upp det här med vilket bett man ska rida på.
Tvådelade bett skulle man endast rida på om man var skicklig, man får inte ta i ett tvådelat bett med två händer för då böjer sig bettet uppåt och trycker i gommen.
Tredelade bett är de bästa tränsbetten, och även raka tränsbett då de ligger bättre i hästens mun. Det finns inget plats för bettet i hästens mun, bettet tar plats.
Sen sa dom att hästar som går väldigt högt med huvudet, ska ha stångbett för att slappna av mer och sänka huvudet, och hästar som går med huvudet väldigt lågt och blir liksom tung fram ska ha tränsbett.
Jag som tränar western och akademisk ridkonst undrar ifall man kan rida på stångbett så här tidigt i utbildningen?
Jag har tränat akademiskt i något år och rider oftast på en hand, vilket jag kommer göra med stången.
Jag har testat att rida på stång på min häst för några dagar sen, och jag upplevde att han slappande av mer och lyssnade mer, och jag tog knappt i tyglarna, red på en hand hela tiden och använde mig utan neckreiningen som han lyssnar bra på.

Vad tycker ni, kan jag fortsätta rida på stången?
 
Sv: Lite mer frågor ang. stångbett.

För en tid sedan var jag och lyssnade på känd och mycket duktig hästtandläkare angående bett och tänder osv.

Som du säger så är det tvådelade bettet inte så mildt som man tror pga. att när man tar tag i det så åker det upp i gommen på hästen.
Det tredelade var jättebra och likaså raka bett.
Det många tror är också att ju smalare bett desto skarpare men eftersom hästen inte egentligen har plats för ett bett så är det inte skarpare utan bara en fördel.

Jag vet inte så mycket om stångbett m.m mer än att hästen känner av ryttarens signaler väldigt lätt.
Det jag vet är också att man ska inte rida på stång och egentligen inte rida med neckreining förrän hästen verkligen kan alla grunder osv.

Mer än så kan jag inte ge dig....det finns nog många andra duktiga som har mer erfarenhet av neckreining och stång bett som kan svara......
 
Sv: Stångbett (sammanfogad tråd)

Jag började på ett två-delat med fasta ringar, sweet iron, svartmetall som rostar, mkt uppskattat bett!
Gick vidare på en delad stång, också den i svartmetall som rostar, just för att ha kvar lite bättre möjlighet att ställa dem i nacken (tränarens tips) innan jag gick över till en odelad stång med liten port.
 
Sv: Stångbett (sammanfogad tråd)

Jag är också lite nyfiken på det här med bett och hennes frågor.
Om det är ett PM som handlar om stångbetten osv...vill du skriva det här också.

Har inte tänkt använda stång på länge men vill gärna vet så mycket som möjligt när det väl är dags:)

Tack på förhand

Ps. Tack än en gång för besväret med bilderna på sadeln. Hoppas du hittar en köpare....:)
 

Liknande trådar

V
Hundavel & Ras Hej! Planen är att köpa en valp men jag är inte helt säker på ras eller uppfödare/föräldradjur än. Haft finsk lapphund tidigare. Är ute...
4 5 6
Svar
100
· Visningar
10 948
Senast: valpköpare
·
Anläggning Nytt användarnamn på Buke, då jag vill vara anonym och inte skriva det här under mitt vanliga användarnamn ifall någon skulle känna igen...
2
Svar
36
· Visningar
7 695
Senast: Karamello30
·
Hästvård Hej! Igår var vi med vår nyinköpta valack på Strömsholm för en TMS. Jag som inför det här besöket letade information om denna...
Svar
8
· Visningar
4 862
Senast: Jamtland
·
Utrustning Har en vallak som aldrig har varit särskilt glad för bett.:( Och vi har provat alla möjliga tänkbara bett och kombinationer med...
Svar
5
· Visningar
1 900
Senast: mily
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp