Enligt Sv Ridsportförbundet
Ridhandboken 1 Grundutbildning för ryttare och häst Avsnitt 3.2.5 Ställning och böjning
Ställning innebär att hästen vänder huvudet åt sidan i leden mellan huvudet och halsen, dvs. nacken. ... Halsen är bara obetydligt böjd. Men hästens längdaxel (ryggraden) berörs inte av ställningen. Den förblir rak.
(Jag skulle vilja tolka det här som den gamla ridinstruktionen, dvs att halsen ska vara rak när hästen bara är ställd, men det finns en bild som visar att ryggraden tydligen slutar vid manken och att halsen numera ska vara en aning böjd vid ställning...)
Syftet med att ställa hästen är att den ska bli lydigare för ställande tygeltag. Den ska ge efter för innerhjälperna och gå fram för ytterhjälperna.
... En korrekt ställning åstadkoms genom att ryttaren, som belastar båda sittbenen lika mycket, sträcker fram yttertygeln, utan att släppa kontakten med hästens mun, nästan lika mycket som han förkortar innertygeln. Om hästen är korrekt ställd ser ryttaren innersidans öga och näsvinge.
...
Det vanligaste och mest ödesdigra felet består i att begära ställning genom att hålla för hårt i innertygeln eller dra i den. ...
Om yttertygeln hindrar ställningen, kommer hästen att vrida sig i nacken. Den lägger då huvudet på sned, och öronen är inte längre i jämnhöjd.
...
Med böjning menas en böjning i längdaxeln. Då ska hästens kropp vara böjd så mycket som är anatomiskt möjligt. En jämn böjning i längdaxeln från huvud till svans går inte att åstadkömma, eftersom kotorna är olika rörliga. ...
...
Böjningen åstadkoms genom en konsekvent samordning av de "diagonala" hjälperna.
- Det inre sittbenet belastas en aning mer än det yttre.
- Innerskänkeln, som ska ligga vid sadelgjorden, driver fram inre bakbenet.
- Den mothållande ytterskänkeln ligger en handsbredd bakom sadelgjorden och förhindrar att bakdelen faller ut.
- Innertygeln ser till att hästen är mjukt ställd och leder eventuellt hästen in i vändningen.
- Yttertygeln ger efter så mycket som hästens ställning eller böjning inåt kräver, förhindrar en för kraftig böjning i halsen och håller in bogen.
Det finns ingen böjning utan ställning , medan ställning utan böjning är fullt möjlig och också krävs i vissa övningar, t. ex. skänkelvikning.
KOM IHÅG
Ytterhjälpernas betydelse vid ställning och böjning underskattas ofta, men det är särskilt viktigt att beakta just ytterhjälperna.
(... betyder att jag utelämnat text, det blev långt i alla fall)