Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Jag har behandlat SI-led som också görs med mega-kanyl, risken är den att man träffa en nerv på vägen in sas. Nu kommer jag inte ihåg vad nervern heter, men händer det så drar hästen i backen, med allt vad det kan innebära. Plus risk för nervskada
Jag tror inte det var ngn extra infektionsrisk med det, han fick smärtstillande o en morfinspruta innan. Sen rakade de o tvättade noga . Veterinären måste varit skicklig på att träffa rätt iallafall,utan att se var nålen gick. I samma vecka fick min andra D ponny fång (hon är ok nu) då kom jag i kontakt med Biolight som jag körde med på båda 2 . Vet inte om det gjorde nytta, men de blev ju bra iallafall! (jag vet inte vad de sprutade in då du frågade först om det var kortison).
Vi har sprutat tre stycken i höftleden. En för många år sedan och två i somras. Alla gånger hos Spångfors i Halmstad. De har aldrig fått morfin utan bara lugnande för att de ska vara stilla när de sprutade. Alla har blivit helt bra på en behandling och det har verkligen varit helt andra hästar efteråt. Konvalescensen är lite längre än vid vanlig ledbehandling, jag fick börja jogga efter två veckor. Tror inte infektionsrisken är större än vid annan ledbehandling.
Det som är det svåra med höftleder är att de är väldigt svåra att se på böjprov. Har en mycket duktig veterinär som vi åker till som missade höfterna på de hästar vi sprutade i somras. Eftersom de inte blev bra efter besök hos honom åkte vi till Spångfors. Han har helt andra förutsättningar för att se högre hältor på löpbandet. Och bevisligen blev de mycket bättre båda två.
Dock är det som du säger att de måste lära sig att jobba rätt igen. När du tränar igång dem efter behandling märker du först knappt nån skillnad alls. Först när det gått en månad börjar de verkligen kännas annorlunda. Sexåringen vi sprutade visste knappt var han skulle sätta bakbenen först och sprang och provade alla sätt som var möjligaFörst när vi började köra lite fortare började det flyta helt för honom. Han har hela tiden sedan vi fick hem honom varit tvungen att fräschas upp i glidlederna med jämna mellanrum men sedan behandlingen i höften har det inte kommit tillbaka.
Spångfors brukar säga att höfthästar ofta gått med problemet sedan de var små och därmed lärt sig att avbelasta sig vilket sedan leder till sekundära problem. Han säger att höftproblem är inget du tränar på dem utan de är oftast orsakade av trauman som omkullgående i hagen. Därför skadar det naturligtvis inte att även kolla upp dem med kiropraktor vilket vi gjorde. Visade sig att båda våra också låg fel i bäckenet.
Oh ja. Rejäl ömhet på båda. Sexåringen har vi fött upp själva men sålt som unghäst. Köpte tillbaka han som fyraåring när ägarna gett upp. Antal galopper i resultaten gjorde att man blev mörkräddStartade några gånger för att se hur han fungerade sedan började behandlingar och massage... Kompisen är utbildad och mycket erfaren massör, jag underhåller med den kunskap jag lärt av henne. I år har han startat 11 gånger, en galopp pga att han blev för frisk och slog ihop när kusken ryckte tussarna
Och det var innan höftbehandlingen... Tyvärr har andra saker strulat under hösten men vi ska snart vara tillbaka
![]()
Men det är typiskt som du säger, i somras, i sista starten han gjorde för året, när vi hittat allt som vår klinik kunde hitta, och vår ordinarie veterinär är riktigt bra, såg han banne mig värre ut än någonsin. Det är, enligt min åsikt, typiskt beteende när det "bara" är den huvudsakliga orsaken till hältan kvar. När all sekundär skit är borta ser de värre än någonsin. Det var då vi åkte till Spångfors.
Vi har aldrig behövt behandla mer än en gång. Som jag har hört även från andra är det mycket ovanligt att behöva behandla om igen. Men använd kortison och inget snällare preparat då kortison biter bättre på inflamationer som suttit länge. Muskelproblemen släpper inte direkt på behandlingen utan de behöver sin egen behandling och gärna ganska snart efter ledbehandlingen så spänningar de dragit på sig pga avbelastningen släpper. Misstänker du muskelinflamationer också kan du ju be veterinären ge kortison intravenöst eller en kur butta.
Hästar med höftproblem sägs ha svårt att sträcka benet bakåt. även vid skoning. Har dock inte märkt det på våra.