Med tillräckligt mycket paneler så ger de för mycket på dan på sommaren vilket då borde vara bra att placera dem så de ger mer optimalt på förmiddag och efter middag samt vår och höst. På sommaren blir det tillräckligt ändå.
Eller tänker jag fel. Som jag förstår det så är det en mojäng som gör om det till rätt spänning och skickar ut mot nätet och den har en begränsning, det är tiden den kan maxa som är intressant.
Detta blir ett svar även på tidigare "var producerar solcellerna mest"
"Solcellsmodulerna bör placeras lutade och riktade mot söder, till exempel på ett lutande södertak. Med en mindre lutning (exempelvis 15° mot horisontalplanet) får man mer el på sommaren och med en större lutning (exempelvis 60° mot horisontalplanet) får man mer el på våren och hösten.
Inom sydost till sydväst får man 0–10% mindre solel jämfört med en rakt södervända moduler. En vertikalt placerad solcellsmodul, till exempel om den monteras på en fasad, ger totalt cirka 30 % mindre solel jämfört med en rakt södervänd modul, men lite mer el på vår och höst."
källa
http://www.svensksolenergi.se/fakta-om-solenergi/fragor-och-svar/solcellsmoduler-placering
Här är en bra bild som visar ungefär hur mycket man får ut i olika riktingar och lutningar.
källa
https://www.jamtkraft.se/kundservice/guider/solel/verkningsgrad/
Så preocis som du skriver ptr så kan det mycket väl vara en fördel att montera på andra platser än i sydlig rikting beroende på när energin behövs.
Dock tror jag att detta inte kommer bli något direkt problem för de flesta, utan sålänge man har tak i väst öst eller syd så funkar taket utmärkt.
Något som är viktigare att ha koll på är om någon del av taket blir skuggad under dagen, blir den det ( tex av ett träd eller flaggstång) så ska man välja en inverter som bygger på principen microinverter.
Annars riskerar man att inte få någon energi alls om en panel täcks "helt" men med microinvertrar så uppstår inte det problemet.
SolarEdge är en tillverkare med denna principen
http://www.solcellsgrossen.se/vaxelriktare/SolarEdge-vaxelriktare
Ang lutningen så ( syns inte på bilden men på länken) spelar den mindre roll över året
Skillnad på 20grader taklutning och 40grader är runt 2-5% produktionsförlust.
Själva "mojängen" (invertern) håller själv koll på att allt blir rätt ut på nätet och man behöver själv inte göra något alls när väl allt är installerat.
En del invertrar har även en funktion att den kan starta något om solen producerar över en viss gräns
Tex om du har 3 kw solceller och konstant använder 1kw i huset men vill använda så mycket sol som möjligt i huset så när solcellerna går över din gräns( i detta fallet 1kw) så startar invertern även tex varmvattenberedaren.
Detta är dock lite överkurs
När panelerna är som effektivast trodde jag själv också var under en strålande varm sommardag utan ett moln på himlen.
Men faktum är att så var inte fallet.
En strålande vår - början av sommaren med 0-10grader i luften är faktiskt då solcellerna presterar som bäst.
Sen är inte det hela sanningen för det är när de ger mest kw men mest kwh brukar inträffa under just sommaren eftersom solen är uppe längre.
Till er som inte vet vad kilowatt är så tänk er en vatten kran och en hink som ni fyller med vatten.
kw= så mycket vatten som kommer från vattenkranen just nu.(hur mycket energi som används/ produceras just nu
kwh = hur mycket vatten som är i hinken ( hur mycket energi som har producerats/ använts)