Small update efter att ha pratat med vännen idag:
- Tjejen är glad att vara hemma igen. Föräldrarna fick kramar av tjejen, vilket de inte fått på länge.
- Tjejen ljuger / blandar ihop saker och det kommer ut fel.
- Tjejen har lärt sig 1177 utantill och när hon pratar om sjukdom på sig eller kamrat, så är det som att höra en röst med monotonisk röst berätta ifrån 1177. För när hon pratar om djur eller ett intresse så är hon en glad tjej. Vissa ord kommer då ut fel och för de som känner henne, och frågar vad hon menar så förklarar hon då.
Det har då inte skolan eller soc gjort utan bara tagit vad hon sagt rakt av.
- Soc i stan är riktiga rötägg, har haft flera anmälningar på sig, blivit dömd minst en gång i rätten för felbedömning. De håller inte avstånd eller är i lokaler med bra ventilation.
Soc i den här staden dissar BUP till maximalt och försöker få föräldrarna att slå tro på BUP
- Tjejen har dock ännu mer rivsår efter att rispat på sig, så hon vill enbart ha långärmat på sig även för gymnastiken och för badhus.
- Tjejen behöver BUP och inte åtgärder ifrån soc.
BUP utredning är igång och är i slutfasen.
- Tjejen kallar det med Soc för en röra / trassel och föräldrarna håller med.
- Hos tjejens mormor, fick hon distans och pratade massor med mormodern men samtidigt var hon frustrerad över att hon själv inte kunde lösa sina problem.
- En skola kan inte vara hur blåögd som helst. Skoljurist är kontaktad för det gällande olika saker gällande skolan och där har det gått vidare till kunskapsnämnden. Tjejen bytte skola i höstas och har varit mobbad i många år på den gamla. Gamla skolan blev anmäld till skolinspektionen.
- Föräldrarna kommer att kräva av soc att de håller sig borta tills att det är Covid säkert, då de är i riskgrupp och Soc respekterar inte avstånd etc.
Föräldrarna har inte heller ett hem som kan ta emot 4 st främmande i dessa tidigare och ska ha 2 meters mellanrum för att ha säkert. så det möte som skulle vara till i veckan hos dem, kommer föräldrarna att avboka utifrån Covid.
- Föräldrarna har fyllt i frånvaro för sin dotter, så hon har inte kunnat få ogiltig frånvaro eller skolk.
Soc har ju också sagt att skolan inte var viktig medan tjejen var borta.
Skolan har sagt samma sak.
- Tjejen hör röster inom sitt huvud som säger åt henne olika saker. Dessa dvs huvud-monstrena bråkar hon med varje dag och har gjort det senaste 2-3 åren.
- I släkten på tjejens pappa sida finns Schizofreni, bipoläritet och aspberger.
Alltså föräldrarna är nog tyvärr inte i position att KRÄVA så mycket annat än att relevant skyddsutrustning används. Sedan kan dom be om att möten hålls utom osv men att börja bråka med soc istället för att prova hitta ett fungerande samarbete kommer bara väcka varningsklockor hos dem som jobbar. Desto mer motstånd mot soc desto mer brukar det vara som döljs.
När man jobbar inom barnomsorg är vi skyldig att anmäla vid första oro. Vi får absolut inte utreda (samla på oss mer information) utan vi ska anmäla allt. Så om ett barn säger "min pappa slog mig i går" så ska jag egentligen anmäla på stört trots att den totala historien kanske egentligen är att barnet kom i vägen och pappa råkade slå barnet med armbågen när han lastade diskmaskinen.
Här jobbar dock socialen med att ständigt förbättra sig och sprida kunskap om vad dom kan erbjuda för hjälp och vad dom står för.
Första gången jag genom min chef anmälde oro för ca 10 år sedan så va svaret "va tycker ni vi ska göra- det är fredag eftermiddag" (handlade om en utländsk familj där pappan misshandlade övriga familjemedlemmar)
Idag har dom en helt annan struktur med nyutbildad personal och tydliga riktlinjer.
Vid tanke om misshandel eller övergrepp får inte föräldrarna kontaktas innan anmälan men soc och/eller polis kommer oftast ut och pratar med barnet tillsammans med en personal innan man beslutar hur man går vidare. Vid alla andra ärenden pratar vi med soc och kallar familjen till möte där soc deltar. Vi pratar om vad som gör att förskolan känner oro, föräldrarna får ge sin version och soc berättar vad dom skulle kunna erbjuda för typ av stöd i den aktuella situationen. På mötet tas Sedan beslut om vi ska lämna en anmälan eller ej.
Huruvida anmälan lämnas beror naturligvis på omständigheterna men många gånger säger föräldrarna själva att dom gärna tar emot det stöd soc kan erbjuda. Exempelvis kan det handla om skilda föräldrar som har svårt att samarbete och där barnet uppenbart mår dåligt pga det.
Naturligvis stöter man på fall där föräldrarna blir fullständigt "galen", där vi blir hotad om motanmälningar pga förtal och gud vet allt som folk drar till med men somsagt i de allra flesta fall är det föräldrar som av olika anledningar känner sig träffad av det vi berättar (kan handla om missbruk eller bara att man inte har alla verktyg för att fixa sin föräldraroll på det viset man önskar och av den anledningen känner sig misslyckad när soc blir inblandad)
Jag förstår dock att soc kanske inte har kommit lika långt i sin utveckling i hela landet men jag hoppas att det är på god väg iaf.