Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Ang. tandläkarbesöket. Jag antar/hoppas att du menar att han hade hakar, för tänderna ska vara vassa, annars kan de inte tugga ordentligt.
Ett litet ord kan göra så mycket, finns tyvärr fortfarande de som går in med rasp och tar bort de vassa kanterna så att hästen inte kan tugga fodret utan tvingas att krossa det istället, vilket tänderna inte är till för.
Med behandling menar jag självklart inte att dra en rasp ett par gånger fram och tillbaks, utan med behandling menar jag att med eldrivna precisionsinstrument jämna till kanterna, framförallt utsidan på överkäkens tandrad och insidan på underkäkens. Trots att saxfunktionen alltså lär ha blivit förstörd av behandlingen, så kunde alltså dessa hästar tillgodose sig fodret bättre än innan.Det här är något jag ifrågasätter starkt. Den här uppfattningen att tänderna SKA ha vassa kanter är något som verkar populärt idag, speciellt efter artikeln i Islandshästen något nummer tillbaks. Man menar alltså att kanten på tanden ska fungera ungefär som en sax och klippa sönder fodret som tuggas. Det jag undrar är: Finns det några väldokumenterade studier som styrker den här uppfattningen?
Min personliga erfarenhet (visserligen begränsad till ett fåtal hästar) säger precis tvärt om. Jag har sett magra, svårfödda hästar, vars tänder har visat sig vara sylvassa, som direkt efter behandlig börjat lägga på sig vikt. Med behandling menar jag självklart inte att dra en rasp ett par gånger fram och tillbaks, utan med behandling menar jag att med eldrivna precisionsinstrument jämna till kanterna, framförallt utsidan på överkäkens tandrad och insidan på underkäkens. Trots att saxfunktionen alltså lär ha blivit förstörd av behandlingen, så kunde alltså dessa hästar tillgodose sig fodret bättre än innan.
Förutom dessa "svårfödda" hästar, så har jag sett ett något större antal hästar med mer eller mindre stora sår på insidan av kinderna (långt in där det är svårt att se utan munstege). Flera av dessa har uppvisat någon form av oönskat beteende vid ridning, till exempel varit hårda i munnen och oroliga i formen. Efter behandling har såren försvunnit, hästen har blivit mycket trevligare i ridningen och vid återbesök nästa år har kinderna fortfarande varit jämna och fina. Inte en enda av de hästar som jag har sett bli behandlade har visat några tecken på att de har fått det svårare att tillgodose sig fodret.
Sammanfattningsvis har jag bara sett positiva effekter av att slipa bort vassa kanter och inga negativa. Dock, och detta är en viktig anmärkning, är antalet hästar jag baserar min uppfattning på för litet för att det skulle ha någon signifikans i en riktig vetenskaplig undersökning. Det betyder att om det finns någon välgenomförd större studie som visar att hästen faktiskt behöver vassa kanter, så tar jag gärna till mig de argumenten.
Visst ska man vara rädd om hästens emaljkapital och inte slipa mer än nödvändigt, men för den skull behöver man inte vara så rädd att röra tänderna att hästen får problem av det.
Niela, ska du sälja Jorunn?
Såg att hon låg ute till salu , va oväntat!!!