Enligt barnmorskan så ska man undvika rå fisk men hur farligt är det egentligen? Vad kan hända?
Julen närmar sig och jag kommer inte vara så långt gången vid julborden att jag kan berätta att jag är gravid.
Problemet är att jag är vegetarian men äter fisk så det enda jag äter på julbordet är just sill, gravad/rökt lax, sedan finns det inte så mycket mer för mig att äta på. Om jag ska välja bort det också kommer jag sitta med tom tallrik och 20 pers som direkt fattar vad det är frågan om och det vill jag verkligen inte.
3 julbord lär det bli i år så det skulle handla om 3 gånger med andra ord. I övrigt så äter jag inte den typen av fisk normalt sett.
Kan jag äta julbord när jag är gravid?
Share on facebookShare on twitterShare on emailShare on printLyssna
Den mesta maten på julbordet kan du äta när du är gravid. Alla typer av sillinläggningar, julskinka, lutfisk, varma rätter och grönsaksrätter går till exempel bra!
Det som kan vara bra att vara lite försiktig med är rökt eller gravad fisk, rökt eller torkat kött/korv, kalla röror, patéer och dessertostar.
Vakuumförpackad rökt och gravad fisk kan innehålla bakterien listeria. Nyrökt och nygravad fisk, till exempel hemgravad, går däremot bra att äta. Om du äter julbord ute, fråga personalen om fisken har varit vakuumförpackad eller inte. Även fiskrom går bra när man är gravid.
Torkat, kallrökt och gravat kött, som parmaskinka och salami, kan innehålla parasiten toxoplasma, men risken är mycket liten. Om du gör eget julbord kan du frysa in parmaskinkan/salamin i tre dygn innan du äter den. Då dör eventuella parasiter.
Ost gjord på opastöriserad mjölk och även mögelost och kittost gjord på pastöriserad mjölk kan innehålla listeria, men risken är mycket liten. Ost som har hettats upp, i till exempel gratäng eller sås, är däremot säker. Även mögelost på tub är säker, eftersom den hettas upp vid tillverkningen. Smältost och annan bredbar ost i tub eller plastask går också bra.
Det finns en liten risk att kalla röror, syltor och patéer innehåller listeria, särskilt om de har förvarats länge och för varmt. Om du gör eget julbord – välj färska produkter, undvik varor mot slutet av hållbarhetstiden.
Strömming kan innehålla höga halter av miljöföroreningarna dioxin och PCB. Därför är det bra att inte äta strömming så ofta – högst 2-3 gånger per år. Det gäller både gravida, ammande, kvinnor i barnafödande ålder och barn.
På länkarna till höger kan du läsa mer om bra mat för gravida och om fisk.
http://www.slv.se/sv/Fragor--svar/F...iditet/Kan-jag-ata-julbord-nar-jag-ar-gravid/