Sv: Shit jag är gravid!
Anledningen till att man avråds från att äta vissa ostar är risken för förekomst av listeria-bakterien. Den är inte så farlig för friska, vuxna personer, men KAN vara farlig för personer med nedsatt immunförsvar, och KAN hos gravida leda till fosterdöd/missfall.
Listeria finns huvudsakligen i opastöriserad mjölk och i produkter (ost) som tillverkats av opastöriserad mjölk. Vid upphettning dör bakterien, så alla pastöriserade mjölkprodukter är OK direkt efter tillverkningen. Det finns dock en liten risk att även dessa "smittas" efteråt, t.ex. genom att ligga bredvid opastöriserad ost i en ostdisk eller medan de lagras. Därför avråds man från även de osttyper som kan "smittas" av listeria, däribland brie, gorgonzona etc. Och vad jag vet avråds man även från att äta kallrökt mat, kallskuret som inte är nyuppskuret osv av samma anledning. Hur mycket av de råden man skall ta till sig är givetvis upp till en själv. När jag var gravid nöjde jag mig med att inte äta några opastöriserade ostar.
Eftersom listeriabakterien dör vid upphettning, är det i alla händelser OK att äta upphettad ost, oavsett om den från början var pastöriserad eller ej.....
Tydligen går det bra med vissa otillåtna ostar om de är upphettade, tex gorgonzola i sås, eftersom den är tillagad, läste om det nyligen men skulle aldrig våga testa=)
Om man är osäker får man fråga barnmorskan,men inte ens de hänger med i det mest nya.
Fetaost går ju att äta!& haloumie ost!jättegott!
Anledningen till att man avråds från att äta vissa ostar är risken för förekomst av listeria-bakterien. Den är inte så farlig för friska, vuxna personer, men KAN vara farlig för personer med nedsatt immunförsvar, och KAN hos gravida leda till fosterdöd/missfall.
Listeria finns huvudsakligen i opastöriserad mjölk och i produkter (ost) som tillverkats av opastöriserad mjölk. Vid upphettning dör bakterien, så alla pastöriserade mjölkprodukter är OK direkt efter tillverkningen. Det finns dock en liten risk att även dessa "smittas" efteråt, t.ex. genom att ligga bredvid opastöriserad ost i en ostdisk eller medan de lagras. Därför avråds man från även de osttyper som kan "smittas" av listeria, däribland brie, gorgonzona etc. Och vad jag vet avråds man även från att äta kallrökt mat, kallskuret som inte är nyuppskuret osv av samma anledning. Hur mycket av de råden man skall ta till sig är givetvis upp till en själv. När jag var gravid nöjde jag mig med att inte äta några opastöriserade ostar.
Eftersom listeriabakterien dör vid upphettning, är det i alla händelser OK att äta upphettad ost, oavsett om den från början var pastöriserad eller ej.....