katie
Trådstartare
Då har en av alla mina syrénhäckar fått dela med sig av en drös blommor.
Årets första laddning med syrénsaft är startad. (hade inte socker till fler så det görs mer i morgon)
Saften är supergod.Frisk i smaken och en riktig törstsläckare. Förra året tog den slut nästan på en gång. Gänget som var här och arbetade med höskörden sörplade i sig all saft och mumsade gott på nybakta bullar.
I år gör jag mkt mer saft så jag kan få ha nån flaska att gotta mig med i vinter.
Så.. how to do it...
40-50 blomklasar (jag kör lite efter behag som farbror Melker.. mer alltså)
1-1½ kg socker
50g vinsyra
1 citron
1½ l vatten
Skölj blommorna. Lägg dem i en bunke med lock (ej tätslutande)
Koka upp vattnet. Rör ner sockret och rör tills det löst sig.
I med vinsyran och rör om.
Häll lagen över blommorna.
Riv skalet ner i bunken och pressa sedan citronen över. Rör runt lite lätt så skalet fördelas lite.
Låt stå svalt i 5 dygn och rör om ca 2 ggr/dygn.
Sila och häll på i rena flaskor.
(skölj gärna flaskorna invändigt med attamon innan saften hälls på)
Årets första laddning med syrénsaft är startad. (hade inte socker till fler så det görs mer i morgon)
Saften är supergod.Frisk i smaken och en riktig törstsläckare. Förra året tog den slut nästan på en gång. Gänget som var här och arbetade med höskörden sörplade i sig all saft och mumsade gott på nybakta bullar.
I år gör jag mkt mer saft så jag kan få ha nån flaska att gotta mig med i vinter.
Så.. how to do it...
40-50 blomklasar (jag kör lite efter behag som farbror Melker.. mer alltså)
1-1½ kg socker
50g vinsyra
1 citron
1½ l vatten
Skölj blommorna. Lägg dem i en bunke med lock (ej tätslutande)
Koka upp vattnet. Rör ner sockret och rör tills det löst sig.
I med vinsyran och rör om.
Häll lagen över blommorna.
Riv skalet ner i bunken och pressa sedan citronen över. Rör runt lite lätt så skalet fördelas lite.
Låt stå svalt i 5 dygn och rör om ca 2 ggr/dygn.
Sila och häll på i rena flaskor.
(skölj gärna flaskorna invändigt med attamon innan saften hälls på)