Mindre hästar kan oftast bära mer i förhållande till sin storlek än vad stora hästar kan. Det har med geometri att göra. Om alla hästar vore exakt lika byggda, så är det ändå så att tvärsnittsytan på t.ex. benet ökar proportionerligt med kvadraten på diametern, medan volymen och vikten ökar med kubiken. En större häst har alltså mer egen massa att bära på per "tvärsnittsyta ben" än vad en liten häst har. Så det "blir mer över" för ryttarvikt. (och tvärsnittsyta används inom t.ex. konstruktionsteknik för att beräkna hållfasthet, så den är ett hyggligt bra mått på viktbärande förmåga). Det är alltså inte ett linjärt samband mellan hästens egen vikt och dess "hållfasthet", utan om medelhästen kan bära 20% av sin egen vikt så kanske en islandshäst kan bära 25% och en ardenner 15% (påhittade siffror av mig, bara för att ge exempel). Det är ju därmed inte helt förvånande att shetlandsponnyer anses vara världens starkaste hästar i förhållande till sin egen storlek.Men alltså rent generellt det här med "viktbärande". Absolut har olika hästar olika exteriör plus är olika musklade etc. Men samtidigt så är ju alla hästar lika konstruerade i grunden. Det borde betyda att mindre hästar tar mindre vikt, eller hur? Vad är det då som gör att man påstår att t ex små islandshästar kan bära stora, tunga karlar? Jag förstår verkligen inte det. Om någon förstår och kan ge mig en vettig förklaring, så skulle jag verkligen uppskatta det. Ingen har lyckats hittills.
Utöver detta så ÄR hästar olika byggda. I studien om islandshästar (Stéfansdóttir), så fanns det ett tydligt samband mellan platt, bred rygg och att orka bära mer (dvs nå sin mjölksyratröskel vid en högre ryttarvikt). Hästar med takformad rygg orkade betydligt mindre (uppnådde sin mjölksyratröskel tidigare). Nu var ju detta en studie "inom rasen", men man kan ju av den dra slutsatsen att hästraser med en större andel hästar med platt, bred rygg är mer viktbärande än hästraser där flertalet har takformad rygg.
Sedan kan man ju se det ur ett annat perspektiv också, nämligen kolla hur det egentligen ser ut i populationen. Och islandshästar, som ofta rids av vuxna ryttare, har relativt andra raser låga försäkringspremier, vilket i sin tur beror på att de inte är skadade/sjuka lika ofta som andra raser. Så det finns inget som direkt tyder på att de skulle ta någon generell skada av att ridas av förhållandevis tyngre ryttare än t.ex. halvblod. Sedan finns det säkert enstaka hästar som belastas för mycket, men de verkar ju baserat på försäkringsstatistik inte direkt vara överrepresenterade.