Hej
Senaste forskning säger, som tidigare nämnt, att det är de lättlösliga kolhydraterna som är boven i dramat. Enl undersökning gjord i våras på SLU så innehåller testade de innehållet av lättlösliga kolhydrater i ensilage, hösilage och hö. Jag kommer inte riktigt ihåg hur det var med alla de kolhydrater de testade, men jag vet att höet exempelvis innehöll mest fruktan (som tidigare använts i undersökningar i Australien för att trigga igång fång). Kontentan av undersökningen var dock att varken hö, hösilage eller ensilage innehöll kolhydrater i den omfattningen som använts i undersökningar där man med flit triggat igång fång hos hästar. Isåfall skulle man få ge osannolikt orimliga mängder av fodret. Märk väl, att detta gällde en frisk häst. Har man däremot en häst med insulinresistens/glukosintolerans då ska man nog vara mer försiktig. Ja,ja, det senaste var bara min teori.
Här ligger undersökningen iaf:
http://ex-epsilon.slu.se/archive/00001835/
Slutligen måste jag rekommendera er alla att läsa den senaste undersökningen från Australien som rör uppkomst av fång och hur man, enligt deras teorier, kan identifiera de med sämre glukostolerans som, enligt denna undersökning, är riskindivider och har lätt för att få fång.
http://www.rirdc.gov.au/reports/HOR/07-158.pdf