Ridskolor....

Sv: Ridskolor....

efter att ha läst alla trådar här förstår jag att vi har världens bästa ridskola:banana: . den ligger utanför norrköping och har specialiserat sig på barn och små ponnisar (A-C) mina flickor har gått där från start den yngsta var 3 när hon började. och tills de växt ur hästarna. vi har haft bra och kunniga ridlärare som haft inställningen att barnen ska lära sig rida på hästar som passar dem i storlek och det har funkat jättebra. de har också fått lära sig hur man gör och varför. ridskolan har stöttat både tävlingsintresserade och fritidsryttare och vi har alltid känt att man kan komma med egna åsikter och bli väl bemött. min yngsta dotter tar fortfarande lektioner där regelbundet och vi har valt en vanlig ridskolegrupp för att hon ska få möjlighet att även rida andra hästar än sin egen, som vi inte alltid tar med. vore det inte så himla dyrt med ridsport skulle hela familjen gå på ridskola för att det är så kul och nyttigt, men som deet är nu nöjer vi oss med att mysa hemma i skogen en period.
 
Sv: Ridskolor....

jag rider två gånger i veckan på ridskola nu . har ridit på samma ridskola i 5 år , och det senaste halvåret har jag även varit medryttare på en ponny . jag tycker att min ridskola är sååå bra ! jag lär mig verkligen nya saker hela tiden ! men sen har jag haft turen att hamna i bra grupper som är precis på min nivå också . jag rider på en ganska liten ridskola , med bara 3 ridlärare , och alla är verkligen superbra . dom ser verkligen till att alla får personlig hjälp hela tiden . oftast är det 7 - 8 elever i varje grupp . man får oftast göra i ordning hästen själv . det finns ca 15 ridskolehästar . 7 av dem är islandshästar , vilka är väldigt snälla och lydiga att rida . sen finns det även 5 ponnysar och 4 storhästar som är lite mer utmaning att rida . det är verkligen inga typiska tröga gamla ridskolehästar här inte , de är som vilka privathästar som helst . jag är så glad att jag rider på den ridskola jag gör , den är verkligen hur bra som helst ! ja vill aldrig sluta där :D
 
Sv: Ridskolor....

Jag har ridit drygt 9 år på ridskola nu (8 kanske? Så noga är det inte...) och har väl egentligen trivts rätt bra där.

Det är en liten ridskola (i ett litet samhälle ;)) och hästarna blir väl omhändertagna där. Alla är kanske inte av högsta kvalitet, men de trivs och eleverna tycker om dem.
Ridläraren är utbildad (från Strömsholm) och jag har lärt mig väldigt, väldigt mkt av henne.

Under 6 av de här 9 åren har jag även agerat skötare/medryttare i ett privatstall där jag fått rida både utbildade och outbildade hästar (mest outbildade faktiskt), vilket har hjälpt mig mkt på vägen.
Att rida en gång i veckan på ridskola är nyttigt, men vill man utvecklas snabbare så har man ju större möjligheter i ett privatstall.

Nu till hösten ska jag börja gymnasiet och har valt att lägga ridskole-ridningen på hyllan. Främst för att få mer tid över till studier och privatstallet, där jag har nog med hästar att pyssla med.

Nu den sista terminen på ridskolan så kändes det som att jag satt och lärde hästarna hur det skulle gå till, hästarna lärde inte tillbaka, vilket är ungefär vad jag sysslar med i privatstallet (lär hästar, dvs).

Sammanfattningsvis så tycker jag att ridskolan i vårat samhälle är väldigt bra, många ryttare har utvecklats där, men då jag läser andras inlägg här så ser jag ju att alla ridskolor inte håller måttet. Jag kan tänka mig att framför allt de större ridskolorna (där man rider 16 personer i en grupp! :eek: Alldeles för många, tycker jag!!) har en sämre kvalitet.

Håller absolut med om 5 års-gränsen för ridskolehästar!!! Borde införas genast!!!
 
Sv: Ridskolor....

Min ridskola har varit bra med duktiga instuktörer. Sen så är det ju också en islandshästridskola och man får rida olika sorters hästar som ska ridas på olika sätt, det tycker jag är bra så man lär sig jätte mycket! ;) :D
 
Sv: Ridskolor....

Jag har MASSOR med mig från tiden på ridskola. Red på lektion i 15 år. Fick mängder av grundläggande kunskap och hästhantering. Jag kan inte komma på någonting som varit negativt där.
Vi fick lära om om hur hästar fungerar, utrustning, hästarnas och utrustningens skötsel, hur stallet skulle skötas, mm.
Den första ridskolechefen var fd kavallerist och hade militärisk ordning på allt. Den som kom sen hade inte varit militär, men hon hade kavaderdiciplin på allt och var mycket noga med att gå igenom vad som skulle göras, hur det skulle göras och varför det skulle göras. Det gällde både i stallet och under lektionerna.
Ridmässigt var det också bra där alla hästar gick minst L:A dressyr och L:B hoppning. (med något enstaka undantag under åren)
Jag jobbade några år på ridskolan sedan både i stallet och som instruktör (efter RIK o). Med all kunskap och den erfarenhet jag skaffat mig på vägen var det inga problem att skaffa egen häst sen.
Jag har lärt mig mycket efter tiden på ridskolan också, men som privatryttare får man söka kunskap hela tiden, den kommer inte till en som på ridskolan. Vi blir aldrig fullärda men som tur är är det så roligt att lära sig mera.
Sen kanske det är väldigt olika på olika ridskolor. Det finns klubbar utan utbildade intruktörer och klubbar där det råder allmän oordning så alla ridskoleryttare har säkert inte lika bra erfarenheter som jag.
 
Senast ändrad:
Sv: Ridskolor....

Jag har gått på två ridskolor och jag lärde mig inte mycket utav dom. Den första var det i stort sett att man inte behövde "rida" överhuvudtaget, utan hästen gjorde allt jobb, ridläraren sa aldrig till att man skulle "klämma" åt med benen osv. Så jag bestämde mig efter 2 år i det stallet att byta till ett annat stall ihop om att det skulle vara bättre, men inte. Ridlärarn gillade mig inte, och hjälpte mig därför inte av någon anledning. Så i stort sett lärde jag mig bara hur man skulle göra med skänkelvikningar, men jag fick aldrig prova på det själv. Nu har jag börjat i ett annat stall och det är helt annorlunda, vi är fem tjejer som rider i gruppen, alla får hjälp när dom behöver, ridlärarn bryr sig verkligen om oss. Så nu vet jag att jag har hamnat i rätt stall.:bump:
 
Sv: Ridskolor....

däggdjur skrev:
Har inte sett många trådar som diskuterar ridskolor och vad de lär ut så jag är lite nyfiken på vad alla ni som gått från ridskola till egen häst/ponny tycker om det ni haft med er från ridskola?? vad har ni haft glädje av och vad tycker ni har varit felaktigt??? om ni förstår vad jag menar :crazy: :smirk: vet inte riktigt var jag skulle lägga denna tråden .... :angel:

det jag fick lära mig på ridskola var att svänga, galoppera, rida lätt, sitta på rätt nedsittningsben mm. Grunderna alltså. Sen om dom var rätt utlärda eller ej är väldigt osäkert.
Tycker för övrigt inte särskilt bra om ridskolor eftersom deras djurhållning inte är den bästa. Min nordsvensk som jag har nu gick på ridskola högst ett år innan jag köpte honom och alla var livrädda för honom! Han fick olater som jag undrar hur han kom på. Fast o andra sidan fanns det barn där som ljög ihop små historier så att andra oerfarnare ridkolebarn skulle skrämmas. Min pålle, iaf, backade så fort han kunde om han inte fick springa med hästen före och han tvärvände och bara stack. han gick inte att hålla särskilt bra ocj tydligen skenade han i skogen också...:smirk: Stackarna. När jag sedan köpte honom och han slapp den där jäkla ridskolan så försvan alla hyss efter en vecka och han är världens snällaste och underbaraste häst som tar det jätteförsiktigt med barn som är i närheten. Vet andra hästar som var ännuvärre än honom. Men då kan man ju också undra vafan sånna hästar gjorde på en ridskola!?!? jag va livrädd för vissa hästar och det va många barn som for av och jag vet några som aldrig ville rida mer efter några ridskolebesök....

nää, så mycket glädje av den tiden kan jag väl inte säga att jag har.
 
Sv: Ridskolor....

Vad jag lärt mig från tiden på ridskolorna? Att jag avskyr det!
Har sedan två år ridit centrerad ridning och anser nu att det inte finns någon ridskola med "klassisk ridning" som är bra överhuvudtaget. Men har man aldrig förr stött på någon annan ridmetod så tycker man ju givetvis inte så. Själv hade jag ju ingenting att jämföra med innan jag började med CR, men det enda jag då kände var att jag bara inte kunde göra som alla andra och tvinga ner hästen i något som kallades form. Jag kan inte annat än avsky de flesta ridskolor pga att när det är pengar med i spelet har man inte råd att se till hästens bästa och det är bara skamligt!
 
Sv: Ridskolor....

Något som jag funderar på är: Vilken "hästfilosofi" förmedlar man till sina elever? Alltså nu pratar jag inte om ridteknik etc utan själva hästhållningen.

Pratade för ett tag sedan med en ung tjej i 20-års åldern som, vad jag vet, ridit sedan hon var liten på en stor ridskola en bit härifrån.

Hon har köpt en häst från den ridskolan och har flyttat den till ett inackorderingsstall. Grejen är att ridskolan som hon har lärt sig hela hästhållningsgrejen från av utrymmesskäl inte kan ha hästarna ute mer än max 2 timmar per dag och då i små rasthagar.

Vi började prata häst och när jag berättade att vår pålle fortfarande gick ute dygnet runt och att han på vintern är ute mellan 7.00- 19.30 ca så blev ögonen stora som tefat!!:eek:

"Men då e de ju möööörkt!!! sa hon. Sen berättade hon att stallet hon har hästen i nu tar in hästarna ca kl 16-17 på sommaren och kl 14 på vintern. De släpps ut ca 9-9.30.

Samma reaktion fick jag från en väninna vars lilla dotter rider på samma ridskola. Vi var och hälsade på vår häst strax efter lunch och hennes dotter fick rida lite. Eftråt blev hon jätteförvånad att vi skulle släppa ut hästen i hagen igen, ja jag fick nästan det intrycket att hon tyckte synd om vår häst! :smirk:

Alla dessa människor som rider på sådana ridskolor, vilket liv ger de sina eventuella kommande hästar? Jag tycker det är lite skrämmande faktiskt. :(

ps. Alla ridskolor är som tur var inte sådana men en hel del tror jag.
 
Sv: Ridskolor....

Apollo skrev:
Ja vad lär man sig i en grupp på 16 stycken:confused:
Inte ett skit är svaret.
Min dotter har fått lära om sig helt sen vi skaffa egen häst och har nu ridit för samma tränare i 5 år och det går bara framåt.
Tog ett tag att jobba bort saker som hade lärts in fel därför att ingen någonsin hade tid att påpeka felen.

Ridskolor är säkert bra för rena nybörjare och barn och för de som vill åka häst en gång i veckan, men inte för de som vill lära sig rida.

Håller helt med dig! Vilken skillnad det blev när min dotter bytte från en ridskola med 12-13 i gruppen till en med max 6 stycken.

Dessutom var ridläraren mycket mer engagerad i den lilla gruppen men det beror säkert på att det måste vara omöjligt att hinna med all i en stor grupp.
 
Sv: Ridskolor....

Den ridskola jag red på som liten var bra i mångt o mycket. Hästarna gick i stora fina kuperade gräshagar halva dagen mån-lördag och hela söndagen. Dygnet runt under sommaren och 1-2 månaders sommarvila, ridläger för att komma igång inför terminen.

Man hade mycket teori tre första gångerna och sedan hade man teori var femte gång. Utöver det så red man samma häst fyra gånger på raken, två dressyr, en markarbete och en hoppning. Detta upplägg tycker jag var väldigt bra.

Ridlärarnas kvalitet var väl ganska varierande. Tror att vi gick igenom drygt en ridlärare om året de flesta, men inte alla, utbildade.

Jag lämnade ridskolan något sånär botad från min hopprädsla (som ridskolan ioförsig skapat också, men ändå) ridandes på innertygeln med för korta stigläder i stolsits. Så mycket för den utbildningen. Jag lärde mig mer på 7 månaders foderhästinnehav med en lektion varannan vecka än en lektion i veckan på ridskolan under 8 års tid... Synd... Visst jag hade ett hum om ungefär vad framdelsvändning, öppna, förvänd galopp, skänkelvikning, ryggning, ställning var men... så korrekt kunde jag ju knappast utföra dem...

Jag är ändå nöjd med ridskolan jag gick på. Men tycker kanske att 3 år hade räckt...
 
Sv: Ridskolor....

KL

Alla som svarat negativt i den här tråden klagar ju egentligen på de ridskolor de känner till, inte på fenomenet ridskola. Det finns både bra och dåliga ridskolor, precis som det finns bra och dåliga privatryttare/hästägare. Som det verkar här är det vanligast med dåliga (jaa rent utav usla) ridskolor och om det är sant är det ju extremt tråkigt.

Någon skrev något i stil med att ridskolan bara är bra på att lära ut att sitta på rätt sittben, hur man rider lätt, fattar galopp osv. men att så fort man kan dessa grunder kan ridskolan inte tillföra något mer. Jag själv tävlade upp till FEI dressyr på ridskoleponny, tävlar nu ridskolehäst upp till LA än så länge, har mängder av vinster och placeringar med honom mot vanliga privathästar. Jag rider 4 gånger i veckan för C-tränare som är ridskolechef och då och då rider jag för en A-tränare i dressyr som kommer ut till oss en dag i veckan och hon verkar då inte tycka att det är något fel på min ridning fast jag BARA ridit på ridskola i hela mitt liv. ALLT jag kan har jag lärt mig på ridskolan, jag har aldrig haft ens en medryttarhäst, vilket jag faktiskt är glad över. Allt för många av mina vänner hoppade av ridskolan när man var i 13-15 års åldern för det var ju så töntigt att rida på ridskola! De köpte sig en travare eller en galoppör och tyckte de var bäst i världen, var är dessa idag? Det vill jag knappt ens tänka på...

Många tror jag har för dåligt tålamod, när de inte fått lära sig något nytt på 3 lektioner är ridskolan dålig och då ska man ha en egen häst. Hela ridsporten handlar om tålamod! Har man inte det tålamodet är man redan körd enligt min åsikt. Sen finns det säkert dåliga ridskolor som sagt, jag lever väl i skyddad verkstad i Sveriges enda bra ridskola kanske, vad vet jag?

Sen var det någon som skrev, och detta har jag hört förut, att en ridskolehäst bara borde få gå på ridskola X antal år, det är det dummaste jag har hört. Visst finns det hästar som inte passar i en verksamhet och då ska de givetvis bytas ut. Men för hästar som funkar som skolhästar är ridskolelivet det bästa som finns. De får gå i en flock, både ute i hagen och på lektion, de får daglig omskötsel av utbildad och kunnig personal, de får daglig motion med mycket skritt, de får regelbundna rutiner, lampan tänds samma morgon varje dag, de får bra foder som är väl avpassat för varje häst exakt samma tider varje dag och framför allt, ALL ridning på dem är övervakad av utbildad och kunnig personal som säger till om de får tjyvnyp, sparkar de inte förtjänar. De ser även till att de går lika mycket i bägge varv, att de inte travar/galopperar för mycket i sträck. I hoppning får de alltid gå på korrekta avstånd och när de rids ut får de gå i sin flock som de trivs bra i. Dessutom tar det tid att få in en häst i verksamheten, det kan till och med ta 5 år innan den är helt "inslussad". I början rids de endast av personal, sen börjar den ridas av de duktigare stalltjejerna, sen börjar de stalltjejerna rida dem lite på lektion, sen börjar de gå med de duktigaste eleverna osv osv. Det tar tid! En häst som trivs på ridskolan (vilket alla våra gör) kan gå där i hela sitt liv. Skulle man säga samma sak till alla privatägare? Jaa men du nu har du haft din häst i 5 år, den börjar nog bli less på dig, så du måste sälja den nu. Hur länge har ni själva haft era hästar??

Som sagt, det finns säkert drivor av dåliga ridskolor, men det finns drivor av dåliga hästägare också. Klaga inte på ridskolorna in general.
 
Sv: Ridskolor....

Jag har aldrig haft en egen häst men jag kan skriva vad jag tycker om ridskolor :)

Jag har lyckats komma till bra ridskolor. Om jag skulle vara tvungen att rangordna de, skulle jag nog säga att den jag rider på nu är sämst. Den bästa var absolut i Sthlm och sedan kommer två i småland. När jag började rida fick jag chansen att efter ett tag vara hästskötare i ett tävlingsstall. Det gav mig enormt mycket, först bara genom hästhantering, sedan även ridning (när man red deras hästar).

Denna ridskola jag rider nu på tycker jag om, mest för stämningen och för våran bra ridlärare. Är det något att klaga på kan det vara kvalitén på hästarna.

Jag har dock hört av många att när man ridit i 4-5 år lär man sig inte mer på ridskolor, om man bara rider en gång i veckan. Jag lär mig nya saker varje vecka, men det akn bero på att jag är lite fellärd i början och har vissa olater som inte försvinner (rida med för mycket innertygel, luta mig framåt etc) :D
Däremot är ju en gång i veckan alldeles för lite. Jag hinner inte få in känslan när något är rätt liksom.
Dock känns det som om, om jag vill utvecklas snabbare och verkligen "bli något" (jag räknar det som att våga tävla) borde jag skaffa mig en egen häst alt fodervärd. Och det är det jag vill just nu.
 
Sv: Ridskolor....

KL

I den här tråden finns det väldigt många som klagar på sina ridskolor. Det skulle vara intressant att veta hur många som har klagat direkt till ansvariga på sin ridskola. Vågar man/vill man inte det så kan man i de flesta fall byta ridskola, undantaget är väl mindre orter där det kanske bara finns en att välja på. Att byta ridskola är ett ställningstagande mot ridskolan. Om det är så uppenbart dålig hästskötsel att hästarna far illa så kan man alltid göra en anmälan till kommunen, man kan vara anonym.

Är man ung och inte vågar klaga själv så bör man prata med sina föräldrar alternativt be sina föräldrar följa med och se med egna ögon hur verksamheten bedrivs så att de kan klaga åt en. Att beklaga sig på ett forum som det här lär varken göra att hästar som eventuellt mår dåligt får det bättre eller leda till bättre ridundervisning.

Själv har jag mycket positiva erfarenheter av ridskola och är det något jag är missnöjd med så klagar jag direkt till ridskolan, inte på ett anonymt internetforum.
 
Sv: Ridskolor....

Ojoj! Tycker att jag lärt mig det mesta på ridskola!! Har ridit på ridskola i ca 10 år eller ngt sånt, har framförallt varit på två, först Malmö RK som är en av de största i landet och därefter Lurbo RK, men även Uppsala Ponnyklubb. Tycker de har varit urbra på att lära ut teori, på MR hade man teori 30 min innan varje lekion tex. och här i UA (nu har jag ju ridit lite längre) har vi haft både mer avanserad teoretisk teori men även Clinics och praktisk teori med "kända" tränare/ryttare. Jag tror det blir lite av vad man gör det till och nu går jag på idrottsgymnasium så mräker jag verkligen hur mkt teori jag kan jämfört med dem som växt upp med egen häst från början. Vi har en Elit-inriktning på våran skola och vår skoltränare tyckte att de i princip bara kunde rida (om än väligt bra) och tävla och att de hade en förliten teorektiks bakgrund. (Kan ju vara en tillfällighet, dem är ca 7 st, och vi som inte är elitstämplade är 3..). Jag kan ju också haft turen att hamna på bra ridskolor, när man är mindre kan man ju inte påvera så mkt själv, men nu när man är lite äldre kan man ju säga vilken teori man vill ha coh vilka övninar man vill prova :)

Blir helt förskräckt när ngn säger att de var 16 st i en grupp :O För 10 år sedan ar vi 10-12 i en nybörjargrupp, tror dem är 8 nu på MR, och nu tränar jag i två grupper med 5 resp. 6 st i varje (dock är den enda en specialgrupp) men har varit med om att vi endast varit 2-3 stycken på tränignarna ibland då alla inte kommer alla gånger.

Kan hålla med om att kvalitén på ridskolehästarna inte är den bästa, och oftast i tränarna heller, men det finns seriösa ridskolor med både bra hästar och instrukörer. O andra sidan så duger hästarna som saktar av till skritt rätt bra åt rena nybörjare, samtidigt som man verkligen får jobba (tyvärr utan reslutat ibland..) nu när man har ridit lite längre. Och att min tränare eg. är tävlignsryttare ser jag som en fördel nu mer eftersom hon lätt kan sitta upp och visa och även förklara hur det ska kännas väldigt bra, även om hon inte är så pedagogisk.

Jag har iaf lärt mig otroligt mkt på ridskolorna jag ridit, och är evigt tacksam att jag får chansen att rida så många olika hästar! Sedan kanske det man lär sig itne funkar felfritt på en lektionshäst som gått förlänge, men jag har ju turen att ta med mig det till när jag rider självständigt senare och öva det då!

Tycker en såndära regel om "max 5 år på ridskola" skulle vara toppen, eg. en självklarhet. Det gynnar såväl hästar, ryttare som instruktörer!
 
Sv: Ridskolor....

susekl skrev:
KL

I den här tråden finns det väldigt många som klagar på sina ridskolor. Det skulle vara intressant att veta hur många som har klagat direkt till ansvariga på sin ridskola. Vågar man/vill man inte det så kan man i de flesta fall byta ridskola, undantaget är väl mindre orter där det kanske bara finns en att välja på. Att byta ridskola är ett ställningstagande mot ridskolan. Om det är så uppenbart dålig hästskötsel att hästarna far illa så kan man alltid göra en anmälan till kommunen, man kan vara anonym.

Är man ung och inte vågar klaga själv så bör man prata med sina föräldrar alternativt be sina föräldrar följa med och se med egna ögon hur verksamheten bedrivs så att de kan klaga åt en. Att beklaga sig på ett forum som det här lär varken göra att hästar som eventuellt mår dåligt får det bättre eller leda till bättre ridundervisning.

Själv har jag mycket positiva erfarenheter av ridskola och är det något jag är missnöjd med så klagar jag direkt till ridskolan, inte på ett anonymt internetforum.

Varför skulle man inte kunna diskutera sådana här saker på ett internetforum? Uppenbarligen är det ju många som har en del negativa erfarenheter från ridskolor men kanske inte vågat/kunnat påtala detta direkt till ridskolan. Då kan det vara skönt att se att det finns andra som varit med om samma sak, och kanske på så vis få modet att faktiskt ta itu med problemet direkt med ridskolan. Det finns många anledningar till att människor inte vågar/kan klaga till ridskolan där de går, exempelvis för att man är rädd för att komma i konflikt med instruktörerna och inte kunna fortsätta rida där längre. På mindre orter kan det vara det enda alternativet som finns.
 
Sv: Ridskolor....

Men om man nu tycker att ens ridskola (enda alternativet eller inte) är så hemsk och hästarna sköts inte väl osv osv hur kan man då med samvete fortsätta betala pengar till dem och rida på dessa stackars hästar?? Det kan jag inte fatta, då är man ju inte bättre själv. Skulle hellre börja samla frimärken än rida på en ridskola som jag inte kan stå för.
 
Sv: Ridskolor....

PathOfClovers skrev:
Men om man nu tycker att ens ridskola (enda alternativet eller inte) är så hemsk och hästarna sköts inte väl osv osv hur kan man då med samvete fortsätta betala pengar till dem och rida på dessa stackars hästar?? Det kan jag inte fatta, då är man ju inte bättre själv. Skulle hellre börja samla frimärken än rida på en ridskola som jag inte kan stå för.


Det finns väl gradskillnader vad gäller missförhållanden på ridskolor, eller hur? Jag har inte läst hela tråden, men några av de inlägg jag läst som varit negativa har vad jag sett inte tagit upp allvarlig misskötsel av hästar. Det är ju en helt annan sak, och skulle något sådant förekomma på en ridskola får man hoppas att folk påtalar det direkt för de ansvariga. Det jag invände mot var att det skulle vara fel att diskutera problematik med ridskolor på det här forumet. Varför skulle man inte kunna göra det? Vi diskuterar ju en miljon andra saker, inklusive olika typer av problem med ryttare/instruktörer/stallägare etc etc. Då skulle man ju lika gärna kunna säga att inget av detta får diskuteras här, utan bara direkt med den det berör.
 
Sv: Ridskolor....

Jag är en sk. återfallsryttare som just har börjat rida på ridskola, har hunnit med tre lektioner och överväger starkt att sluta.

Varför undrar ni då? Jo, jag gick på ridskolan som liten i 4 år (7-11år), sen har jag haft egna ponnyer och ridit privatlektioner både i dressyr och hoppning (11-17 år) och hade sedan ett uppehåll från ridningen helt i 4 år fram till i våras då jag blev medryttare på ett halvblod. Denna informationen fick ridläraren av mig när jag skulle bli placerad i en lämplig grupp.

Min ridgrupp består av 5 ryttare utöver mig - en är en tjej som jag tycker jag är rätt likvärdig med i ridningen.
Två är vana sedan tidigare (exakt vad de kan är oklart men de kan inte avgöra vilken galopp hästen går i, vet inte vad som menas med rätt sittben i traven, fältsits/tvåpunktssits, är inte bekanta med begrepp som halvhalt, arbetstrav/galopp, ökad trav/galopp, skänkelvikningar, framdelsvänd./bakdelsvänd. m.m)
och två är rena nybörjare som knappt tar sig upp på hästen, kan inget i hanteringen what so ever!
De sitter på hästen, med långa tyglar o lixom knycker för att få hästen att gå fram, eller drar upp tyglarna till hakan för att stanna. Ridläraren säger -Nu får du använda skänklen och trycka till lite med så hästen går fram i trav! Ryttaren säger - skänkel? trav?!

Igår ägnades lektionen åt skritt, öva på fältsits, trav, öva på densamma samt trav över två bommar på marken. SUCK säger jag. :mad:

Efter lektionen sa jag vad jag tyckte till läraren dvs. att den här gruppen inte passar mig! Påpekade även att om vissa inte ens behärskar start och stopp, medan andras hästar (läs min ;) ) jobbar på i fin form så måste det finnas ojämnheter i gruppen.
Jag frågade även om det fanns möjlighet att få flytta upp i ngn av de andra mer avancerade ridgrupperna men då blev svaret nej, hon tyckte det här var en bra och jämn grupp som var lagom för mig?! :confused:

Är det verkligen så att jag kan ha tappat så extremt mkt av mina tidigare kunskaper så jag räknas som nybörjare?! Överskattar jag mig själv? :o

Jag har inte lust att betala 140 kr/45 min när jag inte lär mig ett skvatt..
 

Liknande trådar

Hästmänniskan Hej! Jag är 12 år och älskar hästar! Min dröm är att ha en egen ponny. Jag har ridit i ungefär 7 år på ridskola. Och just nu rider jag...
2
Svar
34
· Visningar
2 229
Ridning Jag red på ridskola från jag var 6 till övre tonåren, under senvår och sommar red vi ofta uteritter, i alla gångarter. Man fick lära sig...
8 9 10
Svar
188
· Visningar
9 066
Senast: Sassy
·
  • Artikel Artikel
Dagbok Jag har nyligen sålt min häst pga att han inte passade mig. Sålde honom självklart till ett femstjärnigt hem till en tjej som lånat...
Svar
16
· Visningar
1 933
Senast: Shaggy
·
Hästmänniskan Jag har inte ridit på 25 år men min barndom och ungdomstid präglades av hästar. Jag fick min första ponny som femåring, tävlade FEI...
Svar
9
· Visningar
1 049
Senast: Emro
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Tvättstugedrama
Tillbaka
Upp