Sv: Rider ni med
Det där med att alla inte är födda med det stämmer inte. Det handlar inte om talang, det handlar om att förstå sin kropp, att följa sin kropp. Idag finns så mycket regler för hur det SKA vara, men om man ser till vår fysik och inverkan på hästen så stämmer inte dessa regler och kan istället försvåra kommunikationen och harmonin i ridningen.
Jag har alltid haft dålig sits, aldrig rak i ryggen och ofta ganska bakåtlutad och i stolssits - framförallt sista åren. Sen kom jag över en
bok och plötsligt lärde jag mig hur ridning ska kännas.
Boken förklarade hur häst och ryttare fungerar i anslutning till varandra, hur naturens lagar påverkas oss och hur våran fysik ser ut och bör användas. Det är hur logiskt som helst och jag fick dessutom dåvarande min sits förklarad för mig.
Jag red främst två hästar sista åren på ridskolan - då ingen annan ville rida dem - och dessa präglade ju mig och min ridning. Stolsitsen kom först och främst då den ena hästen var ganska tungriden. Stolsitsen är en drivande sits - i extrem form - som min kropp helt enkelt intog för att hela tiden driva hästen och få honom att tänka framåt, samt lyfta framdelen över bakdelen = vikten på bakdelen. Den blev så extrem då hästen inte svarade när jag använde en naturlig drivande sits. Detta skedde helt utan att jag tänkte på det.
När jag sen fick min egna häst så var även han tung och framdelsbelastad - travare - och därav fortsatte jag i samma spår = Att överdriva det som jag ville att
han skulle göra. För det du gör när du sitter i stolssits är att lägga vikten bakåt, skjuta fram höften och vinkla det uppåt - så att om jag stått på marken och gått så hade jag tagit höga och stora steg framåt samtidigt som jag lutat kroppen överdrivet bakåt.
Det är så ridningen fungerar. Ryttaren ska röra sig så som hon vill att hästen ska röra sig. På så sätt gör naturlagarna att vi inverkar på hästen så att han naturligt väljer samma rörelse och viktfördelning för att få balans och harmoni över ekipaget - sig själv.
Alltså - ridningen är så naturlig att kroppen själv vet hur den ska hantera det, även om vi inte vet om det själva. Det är dessutom hälsosamt och stärkande för vår kropp.
Sätter du en nybörjare på en häst så intar han genast en framåtlutad, ihopkrupen position. Varför? För att finna balansen. En människa är lång och smal, och för att finna balansen måste vikten samlas. Kryper vi ihop så blir vikten centrerad och vi får tillbaka balansen. Detta är just vad vi gör när vi sitter upp på en häst och finner obalans. Vi kryper ihop för att samla vikten. Och vi lutar oss framåt för att få stopp på rörelsen. Framåt har vi möjlighet(i normalt tillstånd utan häst) att ta ett steg fram, eller ta emot oss med, händerna om vi faller. Bakåt är vi chanslösa. Dessutom, när vi stannar - prova ex att springa och sen tvärstanna - så lutar vi överlivet framåt, samtidigt som underlivet är vinklat åt motsatt håll - höften vinklas framåt. På så sätt får vi ett balanserat stopp genom att vinkla vår höft. Precis det vill vi göra på hästen men nu är underlivet vinklat lodrätt och då blir viktfördelningen inte rätt. Kroppen utgår från den normala positionen(vi står på marken) efter som att den är van att finna balansen så. En häst gör samma sak i ett stopp. Den vinklar höften så att den stannar på bakdelen men ändå är balanserad.
Om man då lär sig hur man ska vinkla höften även på hästryggen så kommer detta räcka för att få en oförstörd häst att tvärstanna utan några som helst tygeltag. Hästen anpassar sig efter ryttaren = den söker balansen.
Som du förstår så handlar ridning om balans. Och det vi gör med våra kroppar på hästryggen är naturligt och logiskt. Det man lär sig med tiden är att anpassa detta till den ställning man är i på hästryggen efter som att benen sitter där dom sitter - man kan inte vinkla hela underlivet som vi gör när vi stannar.
Nyckeln är höften, precis som när man är hästlös. Höften är gångjärnet som du använder för att kunna bibehålla balansen trots att du flyttar överlivet. Och jag kan säga att det är inte bara teknik det handlar om, det krävs fräscha muskler i franförallt rygg och mage för att kunna nå toppen. Men dessa bygger man på rätt fort utan att tänka på det - och snygg blir man också.
Boken heter "Dansa med hästar" och det är nog många som blir skeptiska då det är en nh-inriktad bok som handlar om en persons sätt att hantera och rida sina hästar. Vad man tycker om det är upp till var och en, men han börjar med grunden som är just balansen och ryttare och häst tillsammans - vilket är A och O i all ridning, oavsett tillvägagående och inriktning. Och det är den delen jag tycker att du ska läsa.
Det blev ett långt inlägg, om ett mycket logiskt ämne. Vill du veta mer, eller att jag ska förklara något specfikt, få lite tankar om hur du ska gå till väga, får du gärna pm:a.. Jag glömmer ofta vilka trådar jag skrivit i...
Lycka till och hoppas att du hittar en lösning som fungerar för dig.
ttl