Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Ang att fodra med levande- reglerna i Sverige ändrades inte 2010, utan jordbruksverket kom bara med ett förtydligande då.
Du har säkert rätt, jag minns det bara som att det blev ett förbud då. Djuraffärer slutade sälja levande foderdjur och det skrevs en hel del i media.
Men ändrades inte formuleringen i texten alls? Det fick jag faktiskt för mig.
Smart! Jag fattade faktiskt inte att du öppnade terrariet uppifrån utan trodde i min enfald att dörrarna satt på "framsidan"
Jag har en snäll snickare i familjen som har lovat att hjälpa till att bygga. Vi siktar på att det ska se ut något åt det här hållet:
Haha, "bara hänga" finns inte i Nemis värld, hon är snabb som en vessla och ska undersöka precis allting. Hon fastnade på bild igår Idag är det dags för matning.
Jo, jag förstår att frågan är enorm, men tack för svar! Jag har noll koll och därför är minsta lilla intressant.@Hedinn
Det är en jättestor fråga, men jag skulle tro att den allra vanligaste och förmodligen enklaste ormen att hålla är den vanliga majsormen. Blir hyfsat lång, men inte stor, och är rätt anspråkslös samtidigt som den är vacker.
Lätt att få tag på vettiga uppfödare också, eller omplaceringar om man föredrar det.
När jag skaffade min första var det vanligt att se strumpebandssnok i affärerna också, men hur det är nuförtiden vet jag inte?
De flesta ormar är solitära och har inget egentligt utbyte av andra ormar, tvärt om kan det leda till stress under matning och parningssäsong.
Jag tror det är bäst att kolla upp vilka som är intressanta och sedan läsa på om behoven. =)
Väljer man inte akvivt riktigt avancerade arter tycker jag att det är lätta djur att hålla när allt är på plats och man fått ordning på rutinerna.
Personligen städar jag upp skiten när den kommer, sådär en gång i veckan, och byter substrat när det börjar bli dammigt.
Jo, jag förstår att frågan är enorm, men tack för svar! Jag har noll koll och därför är minsta lilla intressant.
Jag måste ju liksom ha alternativ om mitt liv inte kommer tillåta hund i framtiden. Hur är det med kungspyton, blir de mycket större än majsorm eller krångligare i skötseln?
Typ en kobra? Nä men kungspyton har jag mest fastnat för pga att de är vackra, men jag har väldigt begränsade vyer och har inga planer på att gå efter utseende utan det får ju bli sekundärt. Rörelse är inget stort behov (jag var ett stort fan av min morfars uppstoppade fåglar när jag var liten, djur kan vara mäktiga att titta på utan en massa rörelse ) men såklart att det ändå kanske är att föredra med dagaktiva än nattaktiva, tack för input där!En majsorm blir väl runt 150 cm som vuxen men är långsmal, en kungsptyon ligger väl på mellan 100-140 cm men är desto tjockare. Båda arterna kräver möjlighet att klättra men jag har för mig att kungspyton också behöver ett fuktigare klimat än majsormen.
Några andra som är vanliga och lättskötta, utöver de två du redan nämnt, är olika arter av kungssnokar. Storleken varierar en del mellan arterna men de största blir runt 160 cm. Pueblomjölksnokar är väldigt vackra och lite mindre (tror att vuxna hamnar på under metern), själv har jag en kalifornisk kungssnok som också är lättskött men aningen längre. Hon blir 11 i år och mäter runt 150 cm.
Något att tänka på är att ormar inte är så väldans aktiva, kungspyton är dessutom nattaktiv, så om du är intresserad av ett djur att titta på sas så är kanske ödlor ett bättre alternativ? Annars tror jag att den art du är mest intresserad av också är den som kommer intressera mest och passa dig bäst, under förutsättning att det inte är en giftorm kanske
Typ en kobra? Nä men kungspyton har jag mest fastnat för pga att de är vackra, men jag har väldigt begränsade vyer och har inga planer på att gå efter utseende utan det får ju bli sekundärt. Rörelse är inget stort behov (jag var ett stort fan av min morfars uppstoppade fåglar när jag var liten, djur kan vara mäktiga att titta på utan en massa rörelse ) men såklart att det ändå kanske är att föredra med dagaktiva än nattaktiva, tack för input där!
Jag har ju som sagt noll koll än så länge, så det underlättar att få nåt hum om var man kan börja kika och på vad. Det är inte aktuellt förrän om tidigast kanske 1,5 år oavsett, men jag gillar att vara ute i tid och veta vad jag gör när jag väl ska göra något.
Vilka fina bilder i tråden!
Till min fråga:
Min dotter önskar sig en orm men jag kan absolut ingenting om ormar förutom att de är söta
Orkar någon ge lite tips och råd på lämplig orm för nybörjare, vad som krävs i form av terrarium, lampor osv? Finns det kanske någon vettig bok att låna på biblioteket?
Nu ska vi se om det går bättre med bilden, här är iaf dotterns röda skäggagam Åke
Det där med omplacering skulle nog jag rekommendera, @LadyCovergirl Inte för att jag har jättekoll än, men har själv kollat runt av intresse och med tanke på hur gamla ormarna kan bli så finns det gott om omplaceringar som letar nytt hem, många som säljs med fullt utrustat terrarium dessutom, vilket ju är jättesmidigt.Det finns säkert många vettiga böcker, men att söka kunskap på nätet är nog nästan likvärdigt nuförtiden så länge man ser till att källan är säker. Som vanligt med andra ord!
Jag tycker ju att majsormen är både enkel, lättillgänglig, anspråkslös och vacker. Den blir som sagt inte särskilt stor i massa, men hyfsat lång och jag tycker nog att terrariet bör vara ungefär lika långt som ormen i just det fallet. Pyton och boa är det lite annorlunda bevänt med upplever jag ( belåtna med mindra öppna ytor och mer klättring och platåer) och de verkar liiite besvärligare när det kommer till klimat och matning - men som @Septicemia skrev tidigare kan det visst vara en bra nybörjarorm.
Hon får prata om Kungssnokarna för övrigt - jag har absolut noll koll på dem!
Börja med att titta runt lite först och se vilka arter som kan vara intressanta och kolla upp specifikationer sedan. De flesta ormar som är vanliga i handeln är ganska tacksamma att hålla som första orm, så man kan se efter där och sedan vända sig till en seriös uppfödare.
Eller omplacering! Det finns gott om ormar som söker nya hem, och då är de oftast både välhanterade och väletablerade i sina vanor dessutom. Att börja med en liten en kan vara knepigt ibland.
Bra att tänka på är dessutom att ormar blir Gamla.
Min Nipper är tjugofyra eller tjugofem i år och har då verkligen inte visat några tecken på att tackla av.
Vilka fina bilder i tråden!
Till min fråga:
Min dotter önskar sig en orm men jag kan absolut ingenting om ormar förutom att de är söta
Orkar någon ge lite tips och råd på lämplig orm för nybörjare, vad som krävs i form av terrarium, lampor osv? Finns det kanske någon vettig bok att låna på biblioteket?
Ja Åke är så fin! Var ju egentligen makens men dottern tog mer och mer över skötseln och tillslut adopterade hon Åke. Och nu börjar yngsta prata om att hon med vill ha en egen skäggis...Vilken bamsing - och så härlig färg! Skäggagamer är så sköna. Brorsan hade två som var himla fina husdjur.