Jag har något avvikande uppfattning (som vanligt
) från andra svarare här.
Jag tror, vilket även varit fallet med mina tidigare hundar, att dom visar när det är dags. För hur/när ska man dra trappgränsen?
Tar en av mina tidigare schäfrar som exempel. Han fick i mogen ålder problem med bakvagnen. Inte höftledsfel, utan en polioliknande nervdefekt, som sakta med säkert gjorde honom svagare och svagare. Vet gav honom ett halvår, men han levde faktiskt i över 2 år till. Under denna tid hade jag grov Ågren för när beslutet om avlivning skulle tas. Med facit i hand, hade jag inte behövt grubbla på det.
Under den här tiden försvann förmågan att själv hoppa upp i bilen. Det löstes på så sätt, att han klev upp med framdelen, vände på huvudet och bad mig lyfta upp baken. Kan skjuta in, att detta var något ingen annan fick göra. I hela sitt liv hade han tagit hänsyn till mitt handikapp, och nu var det dags för "pay back".
Rörligheten i övrigt var någorlunda, men mot slutet blev det mer av hjälp i trappor etc.
Så blev han plötsligt snabbt sämre, liksom att all livsenergi rann ur honom, och jag förstod att stunden var nära. Ringde vet och förvarnade. Dagen efter sa hunden att "nu är det dags att lämna dig", och jag ringde vet som kom och gav ett par sprutor i solskenet på kökstrappen. Vacker, stilla och fint, vemodigt och gråtigt på samma gång.
Liknande förlopp har det varit med övriga hundar också.
Vad jag vill få fram är, att man inte ska sätta upp gränser i onödan, utan låta livet klinga av i den takt det gör. Med stor sannolikhet kommer din hund att berätta, när det är dags! Hunden har livsglädje, även om den behöver hjälp med somliga saker. En gammal hund har exempelvis inte samma behov av att fara omkring, som vad en unghund har.
Jag tycker det är lika viktigt att djuret får leva sitt liv fullt ut, som att det avslutas i tid.
För ens egen skull, är det bra med förberedelser. Så grävde vi t ex graven i god tid och hade den täckt med plåt, flera veckor innan den behövdes, talade med vet osv.
LIA