Sv: Passar detta hösilage en fångponny?
Ett påstående som jag inte kan säga är falskt men ändå kan anses vara helt obevisat!
Du glömde fruktan från bete!
PL
Det finns tyvärr dåligt med officiell statestik på orsaken till varför hästar får fång. Den enda officiella statestik som jag känner till är denna:
http://www.equinescienceupdate.com/articles/ppidirlam.html
På Helsingfors hästsjukhus gjorde man en undersökning för några år sedan och konstaterade att för ca. 90% av de fånghästar som kom in till kliniken så var orsaken till sjukdommen endokrinopatisk, dvs. en hormonell obalans. Två tredjedelar av dessa diagnostiserades som Insulin Resistenta och den andra tredjedelen som Cushings. Förmodligen var antalet i verkligheten ännu större både för IR- och Cushingshästar eftersom man endast gjorde ACTH-test på hästar med lång päls och långt fler hästar är i verkligheten IR än de som diagnostiseras. Sannolikheten för att en IR-häst inte diagnostiseras som IR är betydligt större än att en icke IR-häst diagnostiseras som IR (“false negative” är vanligare än “false positive”). Lång päls hos Cushingshästar brukar komma ganska sent i sjukdomstillståndet så man missade säkert ett antal Cushingshästar också.
I det aktuella fallet rör det sig om en fjordhäst som tillhör de raser som är predisponerade för IR. Att hästen fick fång i höstas gör också att Cushings inte kan uteslutas. Som du kanske vet är många Cushingshästar även IR.
Att hästar skulle få fång av fruktan är nog mest en skröna. Teoretiskt kan hästar få fång av fruktan, i alla fall om man slangar in stora mängder inulin momentant i hästen. Om hästar kan få fång i praktiken genom att ta in fruktan i gräs eller hö är en helt annan sak. Tittar man på den mängd fruktan som Pollitt gav till ponnyer som en bolus (7,5 g/kg kroppsvikt) så motsvarar detta 3,75 kg ren fruktan för en 500 kg häst. Om hästen äter 2,5% Ts av sin kroppsvikt, dvs. 12,5 kg Ts (62,5 kg gräs med Ts = 20% eller 15 kg hö med Ts = 84%), per dag så skulle fruktanhalten behöva vara 30%.
Det är svårt att hitta forskningsstudier av fruktanhalter i gräs men följande är från en sådan studie: “The concentration of fructan in ryegrass was highest in September and reached a maximum of 21% DM in the stem, whereas the concentration of fructan in the leaves never exceeded 4% DM”.
Engelskt rajgräs är känt för att kunna innehålla de högsta fruktanhalterna. Fruktanhalten är också beroende på förhållandet blad : stjälk och är störst i grovt, moget gräs (av denna orsak var fruktanhalten högst i september). Med blad : stjälk-förhållandet 1 : 3 så blir den totala fruktanhalten maximalt ca. 17% om man använder ovanstående värden. Hästen betar i praktiken under nästan alla dygnets 24 timmar och tar man hänsyn till att fruktanhalten varierar över dygnet och är betydligt lägre på morgonen än på eftermiddagen så är den genomsnittliga fruktanhalten i verkligheten förmodligen långt under 17%.
Någon refererade till Katy Watts hemsida
www.safergrass.org. Katy säger följande om fruktan och laminitis: ““I have a problem with the fructan-gut damage theory, because it is impossible for a horse to ingest as much fructan in full day of grazing worse case scenario for grass fructan concentration as the amount necessary to induce laminitis in a clinical setting.”
Jag kan inte se annat än att sannolikheten för att hästen skulle ta in så mycket fruktan att det skulle leda till laminitis/fång är nästan obefintlig. Jag känner inte heller till ett enda fall där man har konstaterat att hästen har fått fång p.g.a. fruktan i gräs eller grovfoder. Gör du?