Sv: Pälsfår
Trissa skrev:
Jag vet att det finns lite fårmänniskor här, undrar vilken sorts får ni har? Finns det "kombinerade" får, alltså både kött och pälsfår i ett?
Det är väl egentligen alla fårraser. Dom går att slakta, ta ullen från och även pälsen. Mjölkfår är lite speciella går att mjölka alla får men det blir inte så mycket av de vanliga raserna att det är lönt att försöka.
Köttraser gör att lammen växer fortare och når sin slaktviksnabbt. Vissa mindre raser når aldrig den optimala vikten just för att dom är små. Alltså mer lönsamhet för köttraserna i det fallet.
När det gäller ull så har t ex finullsfår en mycket finare ull som dom behåller längre. Köttfåren har ganska grov ull redan som unga. Ullen blir grövre med åren på alla får.
Pälsfår har ofta fina färger med täta och mjuka pälsar som blir lättare att kombinera med andra i samma färg. Det går ganska många skinn till att göra olika plagg t ex en väst kräver tre skinn. Det går att använda alla fårskinn men köttrasernas brukar vara ganska grova och t ex finnulls fåren ganska små även från vuxna djur.
Det är vanligt med korsningar och en som anses lönsam är den mellan köttras och finull. Det man hoppas få ut där är det bästa från båda raserna. Köttfårens snabba tillväxt och finullens många lamm. Det är inte ovanligt att en finnullstacka kan få fyra till fem lamm och även klara att födaupp dem själv. Däremot räknar man med att en köttrastacka i snitt får 1.5 lamm. Så kan man öka det till två per tacka så ökar vinsten med 25 %.
Ett alternativ om man vill ha en typ av kombinerat får är de gamla lantraserna. De är inte direkt lönsamma men har bra ull och päls och hyftad tillväxt hos somliga.
Exempel på sådanan är: skogsfår, finullsfå, gutefår och vill man ha något mer exklusivt ungerska pustafår.
Själv har jag haft alla raser hör ovan men har idag mest korsningar med köttfår och finull. Brukar satsa på en bagge av mindre ras till stora tackor för att lamningarna ska gå lätt. Det är en av nackdelarna med de största köttraserna att lammen kan har stora huvuden och det gör lamningen svårare. Speciellt på unga tackor som lammar första gången. Årets bagge är av rasen skogsfår med genbanksintyg. Efter som han inte är släkt med mina gamla får kommer han att få stanna ett par år i den stora flocken och sedan få gå med ett par skogsfårstackor som pensionär.