Sv: Otränade/vältränade hästar
När det gäller kuskar ser jag ofta fenomenet att man vilar hästarna under vintern och börjar köra på allvar framåt våren. (Med vila menar jag sporadiska, lättare pass, tex skritt och eventuellt lite lätt trav. Ett-par dagar i veckan. Är hästen avställd så jobbar den inget alls, utan går bara i hagen. Klargör bara vad jag menar så alla förstår.
)
På grund av att många hästar inte arbetar under vinterhalvåret så blir det väldigt tufft att hinna träna upp konditionen och styrkan innan det är dags att börja tävla. Tävlingssäsongen startar ju (nu pratar vi nationella tävlingar, internationella börjar tidigare) i april-maj på allvar.
Utnyttja hösten och vintern till att gör allt tråkiga, men dock så viktiga grundträningen. Trava och galoppera intervaller, klättra och ta
långa skrittpass, det senare gärna på hårt underlag.
Träna på från oktober till mitten på december, ge hästen lite vila över tex jul och nyår då man ofta ändå inte hinner med. Det räcker att skritta en timme eller så ca tre dagar i veckan i 2-4 veckor. Öka träningen stegvis igen under ett par-tre veckor. Fortsätt med konditions- och styrketräningen men lägg in fler teknikpass också. Se till att öka kraven under vintern-våren allt eftersom hästen blir starkare.
När tävlingssäsongen kommer är hästen i riktigt bra kondition.
När sedan tävlingssäsongen kommer så kan man koncentrera sig nästan helt på teknikträning. Den grund som man arbetat upp under vintern bibehåller man med ett-två pass i veckan av vardera syrka och kondition. Hästen kommer inte att bli starkare eller få bättre kondition, men heller ej tappa. Under tävlingssässongen vill man ju gärna koncentrera sig på att finslipa teknik. Grundtränar gör man när det inte är tävlingssäsong.
När man tränar, oavsett vad man tävlar så måste man försöka att efterlikna tävlingsmomentet i delar av tävlingen. Ta tex maraton. Under A-sträckan ska hästen trava med en förutbestämd kilometertid. Testa detta hemma ibland. Mät upp en sträcka (bilen funkar bra här) och sätt upp snitslar vid varje kilometer. Kör sedan sträckan i trav och kontrollera att tempot är rätt. Kontrollera sedan med hjälp av återhämtningspulsen att hästen klarar av övningen utan att bli ansträngd. Om inte? Träna vidare. Ser det bra ut? Öka kraven.
Vi tänker så här: Låt säga att hästen ska trava 6 kilometer med en kilometertid på 5 min på tävling (A-sträcka). Då kontrollerar vi att den klarar det på tex 10 kilometer i kuperad teräng med en kilomertid på max 4 min. (Kontrollera hur hästen reagera på träningen med hjälp av pulsen.) Detta för att det ska finnas marginal. Man vet ofta inte förens man kommer till en tävlingsplats hur det kommer att se ut. Det kanske är en starkt kuperad maraton eller så kanske underlaget är väldigt tungt. Då måste det finnas att ta av!
En annan sak som man behöver efterlikna är körningen i hinder. E-sträckan består av korta spurter i full fart. Detta kan (och bör) man givetvis träna i intervall (trav-galopp), men man bör också spetsa till det. Hinderkörningen är väldigt mjölksyrebildande och därför måste man i träningen försöka att pressa mjölksyretröskeln uppåt. Då gör man så här: Mät upp 1200 meter. sätt en snitsel vid vaje 200 meter. Nu är det extremt viktigt att detta är på bra underlag, inte för hårt och inte för mjukt eller löst. När man ökar farten ökar också risken för skador. För den här övningen ska det vara ett fast underlag med svikt. Finns det inget sådant i närheten så får man lasta hästen och åka dit det finns. Många travtränare har ofta bra träningsslingor i skogen som passar utmärkt för detta.
Värm upp hästen. Galoppera första 200 meterna i arbetsgalopp eller kort galopp, öka därefter till full fart i 200 meter. Gå tillbaka till arbetsgalopp i 200 meter, öka till full fart i 200 osv till de 1200 meterna är avverkade. Skritta i 10 min. Pulsa hästen. Ligger den kring 80 i puls så tål den en lättklassstart. Om man vill köra ett heat till så
måste pulsen ner under 100 innan man börjar igen. Har den inte gått ner under hundra så skritta några minuter till. Kontrollera pulsen igen. För att hästen ska tåla den här övningen så måste det finnas en viss nivå av grundkondition. Den här övningen är lämplig under våren när man konditionstränat hela vintern.
Superviktigt! Innan man ger sig ut på galoppjobb: Tempa hästen! Har den en infektion i kroppen så kan det bli riktigt sjuk. Det här är en väldigt jobbig övning, gör den inte för ofta/tätt.
Naturligtvis finns det fler sätt att träna sin häst på, men så här gör vi och det fungerar för oss. Vi har alltid en superfräsch häst i mål på maraton vilket vi tycker känns viktigast. Om det är tungt och jobbigt så tycker oftast inte hästarna att det är roligt efter några gånger.
Vårt stora problem är att inte gå i mål för tidigt, ofta skrittar vi väldigt mycket på både A- och E-sträckan.
Det finns dock ett problem med att ha en vältränad häst. Det är ett helsike att hålla den på mattan i dressyren.