Öppna och sluta!

Iser

Trådstartare
Jag känner mig väldigt dum!:(
Jag har ridit i många år, fast dom senaste åren mest i skogen! Jag får också lite dåligt samvete eftersom, det ju är så elementärt, men jag hade aldrig någon ridlärare, som kunde förklara vad öppna och sluta är. Vad det betyder. Hur man gör det. Varför man gör det och vad det är bra för.:confused:
Så nu hoppas jag att någon här inne vill förklara detta, för en gammal ryttare (som har kommit till insikt om att även om man mest vill rida i skogen har man en skyldighet att rida rätt), utan att jag ska behöva känna mig dummare än jag redan gör! :angel:
 
Sv: Öppna och sluta!

Det är ingen dum fråga alls! Har hittills inte träffat på en enda tränare som lyckats förklara detta på ett begripligt sätt, inte ens den senaste B-tränaren!

Kommer att läsa svaren du får här med intresse. Själv tycker jag att öppnan fungerar lösgörande men det är antagligen helt fel.
 
Sv: Öppna och sluta!

öppna och sluta är samlande rörelser, klart dom är lösgörande också.

öppna är ju när man rider som när man börjar på en volt..hästen ska vara böjd i bålen och ställd åt rörelseriktingen..

sluta är...tvärtom..är väldigt dålig på att förklara.
 
Sv: Öppna och sluta!

På min ridskola brukar vi rida öppna och sluta på en volt där man på den ena delen av volten går i öppna och den andra i sluta. Jag tycker att det är en jättebra övning för att få koll på hästens bakben och framben, för att få den att spåra och bli känslig för skänkeln. Samt att man i övergången kan få hästen mycket rak o fin.

Du borde absolut ha en lektion med tränare/ridlärare som kan visa dig hur man gör och låta dig få känna på hur det känns när bakdelen går helt innanför eller böjd "åt fel håll". Det är ju sånt man inte direkt gör i skogen vanligtvis ;)
 
Sv: Öppna och sluta!

jag gör det lite lätt för mig och skriver av en mkt. bra bok :angel:

i skolorna rör sig hästen ställd i nacken och böjd i bålen runt inre skänkeln i en jämn och likformig båge från nacken till svansen, under ökad samling på dubbla spår.

skolorna som ska ridas i ett samlat tempo, utgöres av öppna och sluta.

hästens tvärning i sidled får ej vara större än att i öppna (inre bak och yttre framfot) och i sluta (yttre bak och inre framfot) avstånden mellan spåren blir omkring 15 cm.

ändamålet med skolorna är:
att göra hästen än mer uppmärksam för hjälperna, öka bogfriheten, uppgymnastisera bakdelen och höja dess bärande förmåga samt att för ryttaren yttligare klargöra de olika hjälpernas samverkan.

innan skolor rides, måste hästen ha bragts i nöjaktig jämvikt och fullkomlig lydnad för de samsidiga hjälperna, varjämte ryttaren måste vara i stånd att genom riktig växelverkan mellan inre och yttre hjälper behärska hästens såväl framdel som bakdel.

för tidigt ridna skolor, dvs. med otillräckligt förberedda hästar och ryttare, åstadkommer mera skada än gagn.

ÖPPNA
i öppna är hästen böjd från rörelseriktningen. bakdelen går på spåret och framdelen inanför, varvid de inre benen träder framför och förbi de yttre. hästens tvärning ska vara minst så stort att yttre fram och inre bakhovens tramp går på samma spår.

utför halvhalt, ställer hästen inåt ridbanan och för in framdelen från spåret. ny halvhalt,hästen böjes i bålen och föres i denna ställning längs spåret, varvid skänklarna håller fram hästen väl, under det att tyglarna förhåller till samling.

inre skänkeln verkar sidförande och framåtdrivande, vid behov understödd av tygeln

yttre skänkeln verkar mothållande och framåtdrivande

yttre tygeln hindrar hästen att förböja sig i halsen och understödjer vid behov den yttre skänkelns mothållande verkan samt leder hästen i rörelse åt sidan.

ryttaren förlägger vikten mitt över hästen.

vanligaste felen. ryttaren förböjer sig i inre sidan varigenom viktfördelningen blir felaktig och att inre tygeln verkar för kraftigt, varigenom inre bakbenets framförande motverkas och hästen under böjning skjuter ut yttre bog.

SLUTA:
i sluta är hästen böjd åt rörelseriktningen. framdelen går på spåret och bakdelen innanför, varvid de yttre benen träder framför och förbi de inre. hästens tvärning ska vara minst så stor att inre fram och yttre bakhovens tramp går på samma spår. rides hästen i samma ställning som under sluta men med bakdelen på spåret och framdelen innanför, kallas rörelsen förvänd sluta.

halvhalt, ställer hästen inåt ridbanan (i rörelseriktning) och för in bakdelen från spåretför yttre skänkel, vid behov understödd av tygeln, under det framdelen bibehålles på den samma. hästen böjes i bålen och föres i denna ställning längs spåret.

båda skänklarna håller fram hästen väl, under det att tyglarna förhåller till samling.

inre skänkeln verkar mothållande och framåtdrivande, vid behov understödd av tygeln.

yttre skänkel verkar sidförande.
yttre tygeln understödjer vid behov den samsidiga skänkeln samt hindrar hästen att förböja sig.
ryttaren förlägger vikten något inåt.
inre skänkeln har härvid den viktiga uppgiften att driva inre bakbenet längre fram under hästen, varigenom denne tvingas att även sätta det överträdande yttre benet djupare under sig

sluta inläres lättast från skänkelvikning längst diagonal eller hörnlinjen samt under volt tillbaka

vanligaste fel:
för kraftig användning av inre tygeln, vilket minskar dennes ledande verkan och hindrar framförandet av yttre bakbenet samt i övrigt i stort sett som vid ridning i öppna.

jag tycker det är ganska bra förklarat och detaljerat ;) lycka till :)
 
Sv: Öppna och sluta!

Är inte öppnan samlande? ;)

TS:
Jag vet inte riktigt hur jag ska förklara, jag är dålig på att förklara så att folk förstår... men i böcker om ridning brukar det finnas bra förklaringar med bilder och sådär! Du kan ju även söka på Google!

Men jag ska förklara så gott jag kan:
Öppna och sluta är samlande övningar.

Öppna rider man som om man skulle börja rida en volt, fast du rider på rakt spår. Hästen skall vara ställd inåt, böjd i bålen och gå på tre spår.

Sluta rider man som om man skulle avsluta en volt, fast du rider på rakt spår. Hästen skall vara ställd inåt, böjd i bålen och gå på tre spår, "tvärtom" emot öppnan.
 
Sv: Öppna och sluta!

Det är så himla bra förklarat men ändå så krångligt när man väl sitter där...

Personligen tycker jag att det svåraste för min del är att hålla ordning på min sits och att få ett jämnt flyt i rörelsen. Skitsvårt och jag blir frustrerad över tränare som inte riktigt når ända fram med att lära ut momentet!
 
Sv: Öppna och sluta!

Jo visst är den det, MEN det förklarar inte varför jag tycker att den är funkar så förbaskat bra som lösgörande! Fast jag sitter antagligen och gör någonting helt annat än en korrekt öppna:o
 
Sv: Öppna och sluta!

visst är det ;) den boken jag citerade är grundad på armens ridinstruktion (rid 1) och 1944 fastställd ridhandbok så språket är ju lite "krångligt" i mellanåt
 
Sv: Öppna och sluta!

Jag tycker fortfarande det är svårt att förstå, men visst det underlättar inte att man ska förklara det på skrift utan bilder eller en häst att demonstrera på eller att all min hästlärdom stammar från Danmark, det är visserligen samma princip även om det inte är samma ord, men ändå svårt att förstå. Vad betyder bålen?
 
Sv: Öppna och sluta!

ha ha, ja hur förklarar man det :angel: typ bröstkorgen :crazy:

sätt dig på en stol och läs samtidigt som du utför hjälperna, tills det sitter i kroppen ;) då brukar det bli lättare i praktiken.

jag har jättebra bilder, men kan inte lägga ut dom. i praktiken är det naturligtvis inte lika svårt att "göra sig förstådd" hur man menar, men men, lycka till iallafall ;)
 
Sv: Öppna och sluta!

har ej läst tråden, kanske ngn som redan har förklarat bra...

öppna. tänk dig att du rider rakt fram på långsidan. sen ska du rida in på en volt. första steget in i volten bestämmer du dig att rida ragt fram, med runddning i kropp och ställning i nacke.
hästen kommer då gå rakt fram på 3 spår, formad som volt spåret.

sluta. samma som öppna fast tänk sista steget på volten, precis innan du rakriktar och rider rakt fram. hästen kommer då att gå innanför med baken och vara ställd och rundad som den var i volten och gå på 4 spår.
 
Sv: Öppna och sluta!

Skrämmande att inte era tränare kunnat förklara vad det är :O

Öppnan och slutan är ursprungligen samlande rörelser som skolar hästen att trampa in med sina bakben mot tyngdpunkten.

De engelska namnen på rörelserna är litet mer självförklarande än de svenska öppna är "shoulder in" och slutan är "haunches in". Alltså bogen in och höften in:idea:

Öppnan:(vänster varv)
Hästen rids böjd och ställd åt vänster. Flytta in framdelen innanför spåret men fortsätt i samma riktning. Inner bak trampar då in under tyngdpunkten.

Sluta: (vänster varv)
Hästen rids med samma böjning/ställning som i öppnan, men nu flyttas ist bakdelen innanför spåret. Fortfarande samma rörelseriktning. Ytter bak kommer att sträva in under tyngdpunkten.
 
Sv: Öppna och sluta!

Det var väl en ganska bra beskrivning tycker jag, lättfattlig i teorin i a f. Kan du beskriva lite grann dina hjälper också, på ett lika enkelt o bra sätt?:bow:
 
Sv: Öppna och sluta!

Det var väl en ganska bra beskrivning tycker jag, lättfattlig i teorin i a f. Kan du beskriva lite grann dina hjälper också, på ett lika enkelt o bra sätt?:bow:

:bump: Jaaaa! Snälla gör det! Nu tror jag att jag börjar fatta!
 
Sv: Öppna och sluta!

ÖPPNA ( tog ur en bra bok :p )

När färdriktning, tempo och böjning är utan tvivel för hästen, flyttas framdelen lite innanför spåret. Tydligast för hästen görs detta genom att ryttaren vrider sig inåt och tittar rätt över banan, till andra långsidan. Många hästar flyttar då framdelen innanför spåret. Om inte annat så för att den yttre tygeln tränger mot halsen
Eftersom ryttarens händer är upptagna med att placera framdelen, är det innerskänkelns uppgift att styra hästen. Den får ligga där den behövs för att hålla riktning och i viss mån tvärning. Skänkeln kan flyttas något framåt, något bakåt, efter vad som behövs. I sin verkan blir innerskänkeln samtidigt böjande, varför öppnan är en rörelse som kräver rätt få hjälper.
Vill hästen tvära för mycket och alltså flytta baken åt sidan som i skänkelvikning, vilket inte är ovanligt, är det oftast böjningen som fallerar. Oftast kräver denna hästen mer träning i att vara böjd, vilket man bäst löser på böjda spår utan tvärning.


SLUTA

Det enklaste sättet att lära hästen att gå sluta är efter långsidan. När man har passerat hörnet, ber man hästen istället att flytta in bakdelen. Detta gör man bäst genom att vrida sin egen rumpa inåt (så att den syns bättre från mitten av ridhuset). När hästen flyttar in baken hamnar bogen och huvudet närmre väggen. Om man ser till att hästen hela tiden har näsan på väg rakt fram får man automatiskt rätt böjning i hästen. Vill hästen inte flytta in baken, kan man därför oftast lösa problemet genom att istället, med innerskänkel och trängande innertygel, flytta bogen utåt. Om hästen behåller böjningen, måste den då flytta baken inåt för att inte repa magen och baken i väggen.
Tänk på syftet med slutan: Att få hästen att bära med det yttre bakbenet, dvs. han skall sätta ned det mitt under magen. Då blir det styrketräning = samling. Jämför med armhävningar.

Det finns tre sätt att rida en sluta, och dessa blir tydliga om vi rider på en kritad linje på väg mot en spegel.

Det första sättet, och det vanligaste, är att med rumpa ytter skänkel flytta bakdelen åt sidan. Då hamnar bakdelen innanför linjen.

Det andra sättet, är att med inner tygel och inner skänkel flytta framdelen åt sidan. Då kommer framdelen att gå bredvid linjen

Det tredje sättet är att man flyttar in bakdelen och ut framdelen samtidigt, så att hästen vrider sig under ryttaren. Kvar på linjen i detta exempel blir ryttaren, medan bakdelen går innanför och framdelen utanför den kritade linjen.
 
Sv: Öppna och sluta!

ÖPPNA ( tog ur en bra bok :p )

Vill hästen tvära för mycket och alltså flytta baken åt sidan som i skänkelvikning, vilket inte är ovanligt, är det oftast böjningen som fallerar. Oftast kräver denna hästen mer träning i att vara böjd, vilket man bäst löser på böjda spår utan tvärning.
.

Vad menas med det?
 
Sv: Öppna och sluta!

prickig;8353545 Det andra sättet skrev:
Blir inte det som öppna?

Det tredje sättet är att man flyttar in bakdelen och ut framdelen samtidigt, så att hästen vrider sig under ryttaren. Kvar på linjen i detta exempel blir ryttaren, medan bakdelen går innanför och framdelen utanför den kritade linjen

Blir inte det åt skänkelvikningshållet?
 

Liknande trådar

Ridning Har ridit och tävlat med egen häst i princip hela mitt liv, är en glad amatör som tävlat t.o.m. 135 cm i hoppning och genom åren alltid...
2 3 4
Svar
67
· Visningar
10 380
Senast: Sesca
·
Ridning Jag börjar undra om en del människor (då syftet jag på mig själv) aldrig kommer lära sig att rida bra. Har ridit till och från i 20 år...
2
Svar
34
· Visningar
4 393
Senast: Roxy
·
Hästmänniskan Jag har ett riktigt dilemma som jag mår riktigt, riktigt dåligt av. Jag har 2 ston och en äldre valack. Valacken är 20 år, har en åkomma...
2
Svar
24
· Visningar
2 397
Senast: mars
·
Avel Jag vill betäcka mitt fullblodssto. Hon är 6 år. Jag vill att avkomman ska användas som hobbyhäst ej tävla. Jag har försökt leta men...
Svar
14
· Visningar
1 506
Senast: Mabuse
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

  • Senast tagna bilden XV
  • Storlek på rastgårdar?
  • Uppdateringstråd 30

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Tvättstugedrama
Tillbaka
Upp