Vi har några humleplantor som växer "i staketet" till en av våra hästhagar, där de klänger så gott de kan på några slånbuskar som vi inte hunnit ta bort. I år levererar de gott om humlekottar...
Visa bifogad fil 75664
Och jag är ju en tänkare, så jag börjar fundera lite.
Jag har i flera år tänkt gräva upp humlen och flytta den till ett bättre ställe - men efter att ha läst på lite har jag insett att 1) Humle är nästan omöjlig att "bli av med" på den växtplats den själv valt. Och 2) Man kan ta sticklingar från humle och på så sätt ändå lyckas få dem att växa där man vill ha dem.
Några funderingar då:
- Jag har förstått att Humlestörar bör vara höga. Men hur höga måste de vara? Eller, hur låga kan de vara och ändå funka?
Vilken typ av virke använder man bäst? Hur tjockt ska det vara?
- sen det där med öl då...
Det hade varit kul att testa nån gång, att göra eget öl av egenodlad humle. Men hur gör man? Jag har googlat lite, men är för dålig på söktermer så jag hamnar bara på färdiga bryggerisatser. Och det var ju inte det jag tänkte...
Och vidare, hur får man dit kolsyran? Är det något som bildas under bryggprocessen? Eller ska/kan man använda sin sodastreamer för att tillsätta kolsyra?