Det är ett politiskt beslut att Sverige ska exportera el, trots kapacitetsproblem och effektbrist i södra Sverige. En del av exporten går till våra nordiska grannländer, som exvis Finland. I det nordiska samarbetet ingår det även att under- eller överskott regleras efter bästa pris, så många gånger är det billigare att reglera bort svensk vindkraftsel i Danmark eller spilla bort vatten i Norge. I Sverige får vindkraftsproducenterna betalt för att producera el även om det innebär att vi även tvingas betala för att reglera bort ett överskott utomlands, om det inte räcker att spilla bort vatten i de svenska kraftstationerna som nu när det blir varmare och magasinen i norr fylls på med vatten.Jag läste lite nu om sveriges elproduktion och förbrukning.
Här är en länk till energimyndigheten som beskriver statistik för 2017:
http://www.energimyndigheten.se/nyh...duktionen-och-nettoexporten-av-el-under-2017/
Där finns bland annat den här tabellen:Visa bifogad fil 29717
Vi producerar alltså mer el i sverige än vi gör av med.
Jag blev nyfiken på det här med ”konventionell värmekraft” och hur mkt av det som är kolkraft eller dylikt i sverige. Förstod att majoriteten där är fjärrvärmeverk. Hittade den här länken:
https://www.naturvardsverket.se/Sa-.../Vaxthusgaser-utslapp-fran-el-och-fjarrvarme/
Där framgår att utsläppen från dessa värmeverk minskar eftersom vi framförallt eldar avfall och biomassa.
Omställningen till ren el går ju framåt hela tiden, så vi kommer säkert bara producera mer och mer ren el i framtiden. Jag har jättesvårt att se att vi skulle behöva importera en massa el eller börja elda mer kol osv även om fler börjar köra elbil.
Nu har vi visserligen en stor andel kärnkraft, men jag tänker att utvecklingen kommer gå framåt på alla fronter innan all vår kärnkraft läggs ner.
I den första länken står det dessutom att vi ökade elproduktionen 2017 trots att en reaktor stängdes.
Det känns helt enkelt hoppfullt!
Ja, elbilar innebär ökad elanvändning men samtidigt så blir mer och mer av vår teknik mindre elkrävande (ex hushållsmaskiner) och vi blir mer och mer medvetna på en samhällsnivå om att spara på elen.
Det kommer dessutom mer och mer produktion av ren el. Vi har ju potential att öka solenergin mer. Ett bra exempel där är parkeringshuset jag hyr plats i, det är fullt av laddstolpar men har också hela fasaden full av solpaneler/solceller (kan ej termerna).
Jag kommer fortsätta köra dieselbil om jag bor så jag måste ha bil, som nu. Bl a Citroën och Peugeot går att köra på HVO utan restriktioner och senast förra gången jag tankade blev det HVO. Tyvärr finns det inte så många tankställen som har HVO, jag känner bara till ett så jag passar på att tanka när jag är i Uppsala. Diesel är mindre miljöskadligt än bensin, sämre för människor att inandas men som sagt mindre skadligt för miljön, inte bättre.
Värme- och gasverk ger klimatavtryck eftersom de generellt eldas med gas, kol, flis, torv och sopor som till stor del importeras med båt. Räknar du dessutom bort kärnkraften har vi ett underskott som ersätts med import och då en hel del kolkraftsel från Danmark, Tyskland, Polen och Litauen. Vi importerar idag gas från norska oljefält för att producera el och värme. Nu vid årsskiftet ska det stängas ner mer kärnkraft, inga nya kraftverk har byggts i södra Sverige för att täcka det elunderskottet som uppstår vilket vilket medför kraftigt höjda elpriser i både område 3 och 4, men framförallt i område 4.