Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
en dum och obildad fråga:
är det "automatiskt" alltid högre protein värden i hö som innehåller mycket klöver, jämfört med hö som inte gör det utan har mera vanligt gräsvall utan så mycket klöverinslag i sig? (Vi pratar fortfarande odlad vall)
tacksam för svar!![]()
Det finns flera faktorer som påverkar näringsinnehåll:
Art och sortsammansättning är en sak, mognadsgrad på vallen, kvävegödning, klimat och jordmån. Negativ påverkan kan man få av förluster i form av mekaniska förluster när man vänder och strängar. Det har alltså betydelse om man tar vallen som hö eller ensilage. Klöver bidrar framför allt med att binda kväve från luften till vallen och fungerar då som en slags gödning. Det finns även andra växter som har samma funktion (exempelvis lusern och käringtand). Många gör förenklade antaganden som bygger mer på tradition än vetenskap och som i dagens jordbruk faktiskt kan vara rent lögnaktiga. Exempelvis att näringsvärdet sjunker i en vall senare på året och att hö till hästar ska slås först efter midsommar.