Sv: Nyfött föl räddades ur gyttjepöl
KL
Denna vintern (om man kan kalla det vinter) är extrem. Det är inte lera i år, det är vattenvälling. Vattnet har dessutom ingenstans att ta vägen.
Det har STOR betydelse vad för sammansättning marken har. Skånes lerjord och skånes sandjord är som natt och dag. Än om man vräker ut sand på lerjorden så försvinner sanden bara. Har man inte klampat rundor i lerjord så kan man inte föreställa sig hur det är.
Jag försvarar inte denna händelse men man ska inte alltid vara snabb att dömma andra. Marken är olika på olika ställen.
// Linda
Läser du vad jag skrev så skrev jag just att det inte går att göra något från dag till annan, men att de här 'extremerna' hitills varit sällan förekommande, men att man nu får börja inse att de TYVÄRR kommer bli mer vanligt förekommande.
Och visste har marken betydelse, jag är grön av avundsjuka över en hästhage jag åker förbi påväg tll/från jobbet. Går 5 hästar på en förhållandevis liten yta jmf med vad mina två har. De går på fin grässvål som HÅLLER. Här håller lerjorden inte ihop utan det blir bara sörja. Jag vill också ha den mer hållfasta mark (antagligen mer sandjord än lerjord) som de har.
Här är liksom lerjord in absurdum, så det vet jag precis hur det är. Vi har dock i år iaf haft mindre vatten än er, om än sjukt mkt mer än vi brukar, så markerna är vattensjuka här med (drabbar ju inte bara hästägare, bönderna mfl får problem), och vi hade tyvärr en likadan sommar, andra halvan var det plask överallt.
Men nu har jag inte det, och är tvungen att planera för framtiden och inse att det här är andra extremvintern (vinter och vinter som sagt) och alla är eniga om att det är mer såhär och mindre vanlig vinter vi har att 'se fram emot'. Och jag kan inte göra mer i år än att ge dem betet, men jag kan inte sitta om 5 år och tycka 'det här är extremt' om det varit 5 likadana. Det jag menar, att det är en sak att ha svårt att lösa det nu, men att man inte kan sitta nästa vinter och tyckte 'extremt konstig vinter' t ex.
Sen, extrem eller ej, jag låter inte mina gå i lervälling. Min toleransnivå är långt över det, när de klafsar runt i lera upp över hovarna, då är gränsen passerad. Om jag måste flytta dem för att ge dem utevistelse utan lervälling tills det är annan årstid och möjlighet att dränera och fixa iaf så de har en liten hage, då får jag göra det. Jag vet att åsikten inte delas av alla (bara kolla på bilder, inte bara i år utan tidigare år, här på buke te x), men det är inte förenligt med djurskyddet heller. Även om det både här och där ses genom fingrarna med det tills det blir alltför illa, så är det faktiskt något som man som hästägare har ansvar för att åtgärda (sen är tyvärr ha dem på stall en godkänd åtgärd, men)