Sv: Nu har jag äntligen fått tag i gurkmeja.....
Tja!
Nu är du ute och simmar:::
Gurkmeja är visst antiinflammatoriskt.
Spydigt att säga att var och en blir salig på sin tro.
Såna inlägg är bar till för att söndra.
Mejan har prövats både på djur och människor i omfattande studier.
Man skall dock ta lite svartpeppar el kajen tillsammans med gurkmejan då passerar den lättare tarmväggarna.
Här finns saklig info:
http://www.expressen.se/halsa/superkryddan-som-kan-gora-dig-frisk/
Gurkmeja är en av de nyttigaste kryddorna som finns. Det beror på innehållet av färgämnet curcumin som innehåller höga halter av antioxidanter och inflammationshämmande ämnen.
Det finns många olika antioxidanter men bara några få är ordentligt utredda så att man kan säga att de har effekt. Curcumin är väl utrett, säger Stig Bengmark, professor emeritus som forskar på matens betydelse för hälsan.
Sänker kolesterolet
Majoriteten av alla forskningsstudier på gurkmeja har gjorts på djur, men en del studier har också gjorts på människor. Flera studier har visat att ett dagligt intag av gurkmeja kan sänka det skadliga kolesterolet och blodsockret, samt bidra till att förhindra åderförfettning.
Den indiska folkmedicinen har använt gurkmeja i många tusen år. Befolkningen i vissa folkstammar som äter en ursprunglig kost och mycket gurkmeja har blivit gamla utan att drabbas av sjukdomar som alzheimers och prostatacancer.
Det kan bero på att curcumin verkar antiinflammatoriskt och på så sätt bidrar till att kroppen blir mindre mottaglig för kroniska sjukdomar.
Stig Bengmark rekommenderar minst en rågad matsked gurkmeja per dag för att få en bra effekt. Men det är ofarligt i större mängder så det är bara att krydda på hur mycket du vill.
Vad är gurkmeja?
Gurkmeja är en viktig del i kryddblandningen curry. Den ingår i växtfamiljen ingefärsväxter. Rötterna och stammen torkas och mals till krydda. Gurkmeja används mycket i det indiska köket och i flera asiatiska länder.
Gurkmejas superämnen
Antioxidanter: Har mycket höga halter av antioxidanter, få växter har högre halter. Det hjälper kroppen att skydda sig mot fria radikaler som kan skada cellerna och orsaka sjukdomar.
Curcumin: Innehåller färgämnet curcumin som motverkar inflammation. Curcumin hindrar cellerna från att utsöndra molekyler som kan skapa inflammationer. Det hämmar också COX2 och Her gener, det är gener som skapar inflammationsproteiner.