J

janta

Ponnyn fick fång i onsdags. Verkar vara lindrigt då hon endast låg när jag hittade henne och inte legat mer än normalt sen dess. Visst går hon stappligt på hårt underlag men mycket bättre än jag väntat.
Hon har Finadyne på v.a dag i 10 dgr. Och box vila 3 veckor. Hon har så i nerverna redan på att stå inne. Vad ska jag göra? Hon är inte aktiv alls i hagen, kan jag ställa henne i en mindre sjukhage?
Enl vet ska hon efter dessa 3 veckor, förutsatt att inflammationen är borta, kunna gå försiktigt på gräs igen den här sommaren.
Hon är väldigt ömfotad i vanliga fall utan skor, när vågar jag sko henne igen?
 
Sv: Nu då?

Jag fick instruktioner av vet. att ställa min häst i liten sjukhage, hon hade inte heller klarat av att stå inne.

Min häst fick fångbeslag på en gång och gick aldrig barfota, hör med hovslagaren vad han/hon tycker.
 
Sv: Nu då?

Min blev fångverkad, dvs med kortare tår än vanligt. Hon är skodd. Detta gjordes dagen efter jag upptäckt fången.

Min stod inne helt och hållet i 6-7 dagar, sedan dess har hon fått gå ute 1 timme om dagen i en "minihage" som jag gjort. Det finns pyttelite med avbränt gräsmattegräs i den. Det verkar gå vägen (håller verkligen tummarna!)! Jag vill ju så gärna kunna ha henne ute i en hage några timmar om dagen, även om den inte innehåller mycket gräs.
 
Sv: Nu då?

Har era hästar haft väldigt ont?
Min märks det inget på alls nu, det var bara första dagen hon gick stappligt.
Skorna togs av och hon fångverkades genast. Nu har hon fått flytta ut i en liten sjukhage.
Kan "samma" fång blomma upp igen efter ett tag eller kan jag slappna av och tro att det är över för den här gången?
 
Sv: Nu då?

Min hade så pass ont att hon i det akuta skedet inte ville resa sig. Efter några kurer antiinflamatoriskt så är hon smärtfri.
 
Sv: Nu då?

Min häst låg aldrig ner. Hon var på fötter hela tiden. Jag upptäckte att hon såg ömfotad ut när hon gick i hagen (lite grann bara). När jag sedan tog ut henne på grusväg så stapplade hon rejält, men det var inte värre än det gick att få hem henne från hagen...

Efter ett par dagar av Fenybutazon-kuren var det knappast märkbart att hon var stel och stapplig längre, och nu märks ingenting på henne (tycker jag). Hon blir glad när hon kommer ut i pyttehagen och hoppar och studsar litegrann. Det är kanske inte lämpligt att hon gör så bara två veckor efter ett fånganfall, men det verkar ju knappast som om hon har ont i allafall. Jag tänkte börja skritta henne framför rockarden snart, eftersom vet verkade vara av den åsikten att det var bra att hon fick komma ut och röra sig, så fort hon inte hade ont längre.
 
Sv: Nu då?

Det låter som min precis. Veterinärvikarien jag hade kontakt med var så luddig. Boxvila 3 veckor sen är allt som vanligt med bete och arbete igen. Tyckte det kändes så vagt. Tänkte själv att jag måste väl kunna gå på hennes smärta/smärtfrihet angående fortsättningen.
Hovis märket väl om hon ömmar när han ska sko henne (det kan ju hända trots att jag tycker hon går helt okej )
Allt känns bättre nu iaf när jag ser att hon mår bra och inte har ont. Hon är nöjd med sin lilla hage trots att hon står helt ensam, de andra är på sommarbete.
Hon brukar ropa lite till kalvarna,eller svara när dom muar.
Ska kolla om jag kan laga en liten ruta åt henne vid sommarbetet så att hon får hästsällskap iaf.
 
Sv: Nu då?

Ta ett fånganfall på största allvar. Jag råder er att åka och röntga hovarna innan ni sätter igång era hästar eller släpper ut dem i större hagar. Röntgen visar om det har blivit några förändringar i hoven, dvs kronisk fång.

Fång är en otäck sjukdom. Min häst visade knappt smärta, låg inte ner, svettades inte, stod inte i fångställning etc. Men ändå var hennes fång så allvarlig att vi efter röntgen tvingades fatta beslut om avlivning.
 
Sv: Nu då?

Min shettis fick fång för 2 veckor sen och 2 dagar sen.
Veterinären gav oss finadyne för 10 daar, och så ska hon stå i en hage (2x3,5 meter) i 3 vecor. Därefter får vi börja ta små promenader med henne.

Och eftersom hon fick fång på betet som ligger ca 1km från stallet har hon fått stå kvar där i en minihage i hagen så att säga. helst hade jag velat ha henne i boxen de där 3 veckorna. Iallfall under de varma dagarna. På nätterna kunde hon fått gå ute.

Men på söndag ska vi försöka oss på att få bort henne till stallet så hon ska slippa stå i värmen där.
 
Sv: Nu då?

Jag tror att vi alla som skrivit i denna tråden hittills tar fång på största allvar. Det vi är mest frustrerade med, tror jag, är att det finns så knapphändigt med info angående hur man ska ta hand om hästen efter medicinkuren är slut :confused: . Veterinärerna vet väl antagligen inte riktigt, och det varierar väl från fall till fall, det är väl därför man får lite svävande svar. Det är bara att hoppas att det jag gör för min häst blir rätt! Hon har ju i princip stått inne i box nu dygnet runt sedan den 3 juli, när hon fick fång, förutom ca 1 h utevistelse i minihage efter den första veckan. Rätt eller fel? Jag vet inte... Min vet verkade i allafall vara av den uppfattningen att lite rörelse var BRA när hästen var smärtfri, bl. a. för att mjuka upp musklerna som blir stela och spända av att bara stå i box så mycket.
 
Sv: Nu då?

Jag tror också att ni tar fång på största allvar. Men själv skulle jag aldrig chansa med att inte röntga en häst med fång. Är det inga förändringar i hovarna så är det ju bara bra. Visar bilderna att något hänt är röntgenbilderna ovärderliga för hovslagaren. Det är av största vikt att ha en duktig hovslagare vid fång.

Min häst hade kronisk fång i nästan fem år. När hon fick sitt första anfall så fick jag leta mycket själv efter information. Frågade jag olika veterinärer fick jag många olika svar. Till slut visste jag varken ut eller in. Enligt vissa skulle hon röra på sig enligt andra var det av största vikt att hon var stilla... :confused:

Forskning pågår ständigt om fång och jag kan uppleva att en hel del veterinärer lever kvar i gamla tankebanor. Jag hittade en underbar veterinär på ATG som var uppdaterad inom de senaste rönen.

Jag lider verkligen med er som har drabbats av fång.
 
Sv: Nu då?

cassina skrev:
Jag hittade en underbar veterinär på ATG som var uppdaterad inom de senaste rönen.

Vilka är då 'de sista rönen'? Du får gärna dela med dig om ork finnes.
 
Sv: Nu då?

Det är klart att man tar fång på allvar men som det tidigare skrevs finns knappt någon information om tiden efter, speciellt om de är smärtfria. Jag har haft två med fång tidigare genom åren. Kallblodet fick så sent på sommaren att det inte fanns gräs kvar i hagen att bekymra sig över. Däremot släpptes hon ut i en vanlig hage så fort hon var smärtfri. Connemaran fick det av en behandling av Ehrlichias och där fanns inget annat alternativ än att avliva. Hans röntgen visade jättesmå förändringar men han hade otroligt ont.
En annan inhyrd ponny hade vid sitt 4:de fånganfall (Ägarna lärde sig aldrig att ta det försiktigt med betet) rejäla förändringar och var helt smärtfri.
Så att gå på röntgen verkar inte vara tillförlitligt.
Det är självklart viktigt att veta vad som har hänt inne i hoven med tanke på framtiden och skoning, men att gå efter stora förändringar=mycket smärta och vice versa verkar inte ge bra riktlinjer trots allt.
Min vet rekommenderade att jag skulle ge Finadyne v a dag pga shettisars stora risk för magsår. Någon annan som har hört det?
Det positiva är iaf att damen minskar i omfång nu när hon bara får hö :)
 
Sv: Nu då?

Ursäkta men att röntgen inte skulle vara en tillförlitlig diagnosmetod är ren nonsens!
Det är enbart med röntgenbilder en hovslagare kan åtgärda de skador som kan ha skett i hovarna. Utan röntgen arbetar hovis i blindo.
Att avläsa hovväggen direkt efter fånganfallet är nästintill omöjligt, det är mer som ett facit som kan tydas efter några månader för att kontrollera om rätt diagnos har ställts.
I min värld finns det ingen anledning att rida en häst som smärtar oavsett vad orsaken till hältan är. En sak som folk verkar glömma ibland är att hästar utrycker smärta på olika sätt, min valack blir mer apatisk och visar knappt hälta. Distriktarna bedömer oftast att han inte har ont men att han är lugn och snäll. Han är i vanliga fall inte lugn, han har dj.. :devil: ont.

Efter några resor i fångens ”underbara” värld har jag lärt mig följande.
Boxvila – smärtlindring under den akuta fasen.
Röntga när hästen är smärtfri – samråd med hovslagare och veterinär, avlivning / behandling ?
Lägg upp strategi : hovslagaren sköter hovvården, veterinären medicinering, DU utfodring (vilka fodermedel för olika energibehov, vilka typer av foder, finns det lämpligt grovfoder i ladan), bete?, hagar (har jag lämpliga hagar som inte innehåller för mycket gräs men som ändå kan ge hästen en dräglig tillvaro?), boxvila (hur länge, ute/inne, kompis?), motion (hur mycket vilken typ)?
Lägg upp ALLA förebyggande åtgärder så att hästen håller sig frisk! (Långtidsstrategi) Kan du inte leva med det: avliva hästen.
Be en bön varje morgon att hästen är frisk när du kommer till stallet!

En försvagad/breddad lamellrand som kan vara konsekvensen av fång ger en försvagad hov. Man MÅSTE ta hänsyn till detta i träningen av hästen. Varje individ har en egen sjukdomsbild och det är därför farligt att ge allmänna råd om eftervård. Det är därför man måste ta fram en långtidsstrategi för varje häst som bygger på t.ex. vilka faktorer har orsakat fånget (tro inte, här måste man VETA), i vilken kondition var hästen när den blev sjuk, vilken temperament har hästen (behöver den stimulans hela tiden?), hur gammal är hästen, vad ska jag ha hästen till, vad har jag för ekonomiska förutsättningar, m.m.

Cassina har rätt! Var mycket försiktiga med vilkar råd en veterinär ger er; finns det förslag på: inget vatten, fjolårshö, proteinfattigdiet, det är knappt jag vågar skriva detta men … va :devil: : Butta ; dra öronen åt er och BYT vet!!

392 fångfriadagar and counting!
/N
 
Sv: Nu då?

När det gäller bete är det väldigt svårt att säga något eftersom man inte vet hur farligt betet är från dag till dag. Sen beror utfodringen också på om det anses vara "vanligt foderfång" eller om man kan misstänka att tex IR el Cushing finns med i bilden. Instämmer att en vet som bara skriver ut buta utan att titta på helheten inte gjort ett ordentligt jobb. Akut måste man se till underlaget o ev se till att hästen får ett stöd under sulan, är tån för lång måste det snabbt fixas på rätt sätt för att minska krafterna i lamellagret.
PL
 
Sv: Nu då?

Jag försöker framhäva vikten av ett samarbete mellan hovslagare, veterinär och hästägare för att lägga upp en hållbar hästhållning för förebyggande av fång.
Visst är det viktigt med en erfaren hovslagare men underskatta inte en allmänpraktiserande distriktsveterinär som är framåt och villig att lära sig.
Jag har haft de mest givande samtal med min vet som inte alls är fångspecialist. Hennes sätt att ifrågasätta teorier och hennes observationer om hästens beteende (för att inte nämna alla ko-gubbe visdom som hon har förmedlat) har varit avgörande i mitt sätt att tackla fångproblemet.
Angående bete så gäller "better safe than sorry"-principen. Här är den största fallgropen av alla, tyvärr.
/N
 
Sv: Nu då?

Självklart ska man gå efter röntgen. Jag vände till det fel.
Menade att man inte kan gå efter smärta = stora förändringar. Jag menar att jag inte kan ta för givet att ponnyn inte har något problem med hovarna alls bara för att hon inte har ont.
Nästa torsdag ska vi till klinik och röntga. Hoppas på det bästa!
Ska även u-ljuda henne för att se om hon är dräktig.
Hennes framtid, beroende på vad röntgen säger, är att gå i en av mina mindre hagar resten av hennes somrar och stödfodras med hö. Passar eg utmärkt med tanke på att hon har väldigt lätt för att gå upp i vikt. Dessutom är hon exemhäst och i just den hagen funkar hon bäst. Sällskap löser sig, har fem till i stallet som får köra skift.
Kan hon jobba fortsätter vi med det annars får hon gå i pension.
Vad bör jag mera tänka på framtids mässigt?
Tyvärr finns inga riktigt bra hovslagare här, men jag ska iaf se till att hon blir skodd på kliniken även om hon inte behöver fångbeslag. Då har jag mer tid på mig att lösa det problemet.
 
Sv: Nu då?

Millz skrev:
Vilka är då 'de sista rönen'? Du får gärna dela med dig om ork finnes.

Det var så nyligen jag fick ta bort min älskade häst så jag orkar inte riktigt engagera mig i fångfrågor. Jag har levt med fång i nästan fem år och är helt slut på energi :crazy: Denna ständiga oro och rädsla varje dag.

Precis som Armada skriver så måste man ha en strategi. Överleva ett fånganfall gör man (oftast) men det är sen det verkliga arbetet börjar med att hålla sin häst frisk och eller symptomfri. Man måste från dag ett ha klart för sig vilket arbete detta innebär. Det så viktigt att verkligen känna sin häst och dess rörelsemönster.

Individer hanterar och klarar smärta olika. Detta måste man ha i åtanke. Min häst var mycket smärttålig och visade ytterst sällan smärta. Det var mer en känsla jag hade när hon fick ett fånganfall, kombinerat med en liten stapplighet. Ett otränat öga eller för den delen någon som inte kände henne, skulle lätt ha missat detta. Min häst kunde hoppa och bralla om hon fick chansen mitt under pågående fånganfall. Och det är detta jag menar med att man måste ta fång på största allvar. För läget kan vara så mycket värre än man någonsin kan gissa eller tro.

Ta hand om era hästar...
 
Sv: Nu då?

Tack för svaret. Det är, precis som du säger, väldigt viktigt med än längre lösning. Det har jag också fått erfara den hårda vägen med en bronkithäst. Nu dök ju fången upp också som pricken över i:et... :crazy:.
 

Liknande trådar

Hästvård Vetetrinären har konstaterat att mitt 25-åriga halvblodssto har en skada/inflammation i en tand efter en gammal tandfraktur. Hon äter...
2 3 4
Svar
61
· Visningar
10 756
Hästvård Jag har ett sex år gammalt sto, importerad från Lettland som unghäst och i min ägo sedan hon var drygt 3,5 år gammal. Den här sommaren...
Svar
10
· Visningar
3 243
Senast: mackan
·
Hästvård Vår häst har en envis liten hälta lokaliserad till höger framhov som visar sig som en "nickning" framförallt vid longering i höger varv...
2
Svar
24
· Visningar
7 362
Senast: mackan
·
Hästvård Ja, nu har min lille shettis fått fång. Jag har noll erfarenhet av detta och sökt bland gamla trådar. Men de flesta trådarna är flera år...
Svar
10
· Visningar
1 397
Senast: Lindsen
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Tvättstugedrama
Tillbaka
Upp