Sv: Nu då?
Ursäkta men att röntgen inte skulle vara en tillförlitlig diagnosmetod är ren nonsens!
Det är enbart med röntgenbilder en hovslagare kan åtgärda de skador som kan ha skett i hovarna. Utan röntgen arbetar hovis i blindo.
Att avläsa hovväggen direkt efter fånganfallet är nästintill omöjligt, det är mer som ett facit som kan tydas efter några månader för att kontrollera om rätt diagnos har ställts.
I min värld finns det ingen anledning att rida en häst som smärtar oavsett vad orsaken till hältan är. En sak som folk verkar glömma ibland är att hästar utrycker smärta på olika sätt, min valack blir mer apatisk och visar knappt hälta. Distriktarna bedömer oftast att han inte har ont men att han är lugn och snäll. Han är i vanliga fall inte lugn, han har dj..
ont.
Efter några resor i fångens ”underbara” värld har jag lärt mig följande.
Boxvila – smärtlindring under den akuta fasen.
Röntga när hästen är smärtfri – samråd med hovslagare och veterinär, avlivning / behandling ?
Lägg upp strategi : hovslagaren sköter hovvården, veterinären medicinering, DU utfodring (vilka fodermedel för olika energibehov, vilka typer av foder, finns det lämpligt grovfoder i ladan), bete?, hagar (har jag lämpliga hagar som inte innehåller för mycket gräs men som ändå kan ge hästen en dräglig tillvaro?), boxvila (hur länge, ute/inne, kompis?), motion (hur mycket vilken typ)?
Lägg upp ALLA förebyggande åtgärder så att hästen håller sig frisk! (Långtidsstrategi) Kan du inte leva med det: avliva hästen.
Be en bön varje morgon att hästen är frisk när du kommer till stallet!
En försvagad/breddad lamellrand som kan vara konsekvensen av fång ger en försvagad hov. Man MÅSTE ta hänsyn till detta i träningen av hästen. Varje individ har en egen sjukdomsbild och det är därför farligt att ge allmänna råd om eftervård. Det är därför man måste ta fram en långtidsstrategi för varje häst som bygger på t.ex. vilka faktorer har orsakat fånget (tro inte, här måste man VETA), i vilken kondition var hästen när den blev sjuk, vilken temperament har hästen (behöver den stimulans hela tiden?), hur gammal är hästen, vad ska jag ha hästen till, vad har jag för ekonomiska förutsättningar, m.m.
Cassina har rätt! Var mycket försiktiga med vilkar råd en veterinär ger er; finns det förslag på: inget vatten, fjolårshö, proteinfattigdiet, det är knappt jag vågar skriva detta men … va
: Butta ; dra öronen åt er och BYT vet!!
392 fångfriadagar and counting!
/N