Det är väl bara remontnosgrimman som sägs stabilisera bettet för unghästar, därav namnet (remont, häst under utbildning, en ny häst att sitta upp på, remonter). Den sitter ju också nära och precis under bettet.
I övrigt ser man på gamla militärbilder ofta nosgrimmor som är en helt tvärhand stora, just för uppbindning. Sådana ser man ju också ibland på hästar som rids på Pelham. Gissningsvis för det finns kindkedja och då är ju nosgrimma överflödigt (eller ok, många som rider på kandar numera verkar ju ha Aachen nosgrimma, men den biten har jag inte helt förstått).
Sedan om nosgrimma och inte bryta käken kan man ju föreställa sig varifrån den kommer och det är ju helt logiskt och långt från mjuka händer i skogen. Det är ju bara att tänka första världskriget och en bomb som faller ned så ryttare och häst får panik och ryttaren drar allt vad han har i bettet och ramlar bakåt eller hästen går ned på knä och kör käken i jorden. Gissar att en bred nosgrimma som en tvärhand kan få plats i kanske kan vara räddningen i ngt enstaka fall då.
Det är ju inte alltid alltid i historien som häst och ryttare med små nätta hjälper rider i en skog i Uppland. Utan folk har ju ridit bland bomber och pumor också.