Fiorano
Trådstartare
Ingen tungfrihet på mina bett. Hade det på gamla stången på kandaret men får bättre kontakt på rak stång.Har ni då med eller utan tungfrihet?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Ingen tungfrihet på mina bett. Hade det på gamla stången på kandaret men får bättre kontakt på rak stång.Har ni då med eller utan tungfrihet?
Utan tungfrihet, helt rak stångHar ni då med eller utan tungfrihet?
Använder kimblewick och baby pelham, båda med rak stång utan tungfrihet.Har ni då med eller utan tungfrihet?
Min gillade också sin S-stång. Ganska tungt men välbalanserat och med avsmalnande mittdel så det blev fin tungfrihet utan press mot gommen. Det hon gillade bäst var dock en billig westernstång från hööks, med kopparinlägg och en ganska tydlig port för tungfrihet - själva bettet var också väldigt smalt, så hon hade lätt att beta med det osv.Min nordsvensk trivdes bäst på ett riktigt stort akademiskt stångbett. Det låg oerhört stilla, och drog inte i mungiporna. Det tog emot lite moraliskt typ, att ha ett så skarpt bett, men så länge tyglarna mest hänger så gör det ju ingen skada .
Jag kombinerade med kapson för sidförande tygeltag.
Han hade väldigt bred mun (15,5-16cm) så det var svårt att hitta bett i allmänhet, men jag hade ändå en uppsättning inkl Kronans tränsbett.
Timsan fullkomligt älskade sin portugisiska stång med låg tungfrihet. Jag kommer aldrig glömma, när min akademiska tränare hade med sig sitt bettlager och tog fram den stången och bytte mitt under vår lektion. Timsan blev som en ny häst i ett trollslag.Min nordsvensk trivdes bäst på ett riktigt stort akademiskt stångbett. Det låg oerhört stilla, och drog inte i mungiporna. Det tog emot lite moraliskt typ, att ha ett så skarpt bett, men så länge tyglarna mest hänger så gör det ju ingen skada .
Jag kombinerade med kapson för sidförande tygeltag.
Han hade väldigt bred mun (15,5-16cm) så det var svårt att hitta bett i allmänhet, men jag hade ändå en uppsättning inkl Kronans tränsbett.
Jag har också haft en häst som för det allra mesta trivdes bättre på hävstångsbett än på tränsbett. Red honom på kimblewick, babypelham och isländsk stång - alla bättre än tränsbett. För honom tror jag det var en kombination av dels den lite mer stilla effekten, men också bettets tyngd och just det faktum att det blir fler tryckpunkter med hävstång - laner och mungipa behöver inte ta hela belastningen från ett tygeltag. Just den här hästen hade dessutom lätt att få torrsprickor i mungiporna och då var det bättre att rida på hävstångsbett där ju bettet vrids lite framåt-nedåt i munnen snarare än drar i mungiporna. Dessutom trivs även jag som ryttare med hävstångsbetten - gillar att rida med lätt hand och gärna lite halvlös tygel. Det tycker jag funkar bättre på hävstångsbetten och det gör kanske att hästen gillar dem ännu bättre.Det här med att stångbett uppskattas av hästarna för att det blir mer stilla i munnen - tänker ni att den stilla effekten inte går att hitta på tränsbett? Det finns ju en uppsjö av olika mundelar och sidodelar idag, känns väl som att det borde gå att få ett bett som är precis lika stilla (eller iaf nästan) men utan hävstångseffekten?
Jag har iaf svårt att tro att det enbart är den stilla effekten som uppskattas om man har hästar som trivs bättre på stång. Borde vara fler faktorer?
Min tanke är att det främst är de fasta ringarna, alternativt utformning så som bilden på första inlägget som gör att bettet ligger mer stilla och upplevs stabilare än lösa ringar. Det kan man såklart återskapa med tränsbett, om då stångbett med fasta ringar hade gett en bättre känsla så kanske det är bettet i sig, eller en kombination. Ett tvådelat tränsbett trycker ju i gommen och på lanerna, så det kan nog påverka.Det här med att stångbett uppskattas av hästarna för att det blir mer stilla i munnen - tänker ni att den stilla effekten inte går att hitta på tränsbett? Det finns ju en uppsjö av olika mundelar och sidodelar idag, känns väl som att det borde gå att få ett bett som är precis lika stilla (eller iaf nästan) men utan hävstångseffekten?
Jag har iaf svårt att tro att det enbart är den stilla effekten som uppskattas om man har hästar som trivs bättre på stång. Borde vara fler faktorer?
Jag har också haft en häst som för det allra mesta trivdes bättre på hävstångsbett än på tränsbett. Red honom på kimblewick, babypelham och isländsk stång - alla bättre än tränsbett. För honom tror jag det var en kombination av dels den lite mer stilla effekten, men också bettets tyngd och just det faktum att det blir fler tryckpunkter med hävstång - laner och mungipa behöver inte ta hela belastningen från ett tygeltag. Just den här hästen hade dessutom lätt att få torrsprickor i mungiporna och då var det bättre att rida på hävstångsbett där ju bettet vrids lite framåt-nedåt i munnen snarare än drar i mungiporna. Dessutom trivs även jag som ryttare med hävstångsbetten - gillar att rida med lätt hand och gärna lite halvlös tygel. Det tycker jag funkar bättre på hävstångsbetten och det gör kanske att hästen gillar dem ännu bättre.
Min tanke är att det främst är de fasta ringarna, alternativt utformning så som bilden på första inlägget som gör att bettet ligger mer stilla och upplevs stabilare än lösa ringar. Det kan man såklart återskapa med tränsbett, om då stångbett med fasta ringar hade gett en bättre känsla så kanske det är bettet i sig, eller en kombination. Ett tvådelat tränsbett trycker ju i gommen och på lanerna, så det kan nog påverka.
Det här med att stångbett uppskattas av hästarna för att det blir mer stilla i munnen - tänker ni att den stilla effekten inte går att hitta på tränsbett? Det finns ju en uppsjö av olika mundelar och sidodelar idag, känns väl som att det borde gå att få ett bett som är precis lika stilla (eller iaf nästan) men utan hävstångseffekten?
Jag har iaf svårt att tro att det enbart är den stilla effekten som uppskattas om man har hästar som trivs bättre på stång. Borde vara fler faktorer?
Om jag får gissa så tror jag att hästar som gillar hävstång kanske också gör det för att bettets kraft inte verkar på samma sätt. På ett tränsbett, oavsett sort, kommer trycket att gå ner på lanen, bakåt i mungipan och även upp i mungipan. Om man använder bettlyftare/clips eller liknande kan man minska kraften som går bakåt i mungipan och få förhållandevis mer av den som går uppåt istället. Med hävstång kommer bettet rotera runt sin egen axel när du tar i tygeln, och snarare än att bara dras bakåt och uppåt i mungipan så fördelas ju också trycket på fler punkter.Det här med att stångbett uppskattas av hästarna för att det blir mer stilla i munnen - tänker ni att den stilla effekten inte går att hitta på tränsbett? Det finns ju en uppsjö av olika mundelar och sidodelar idag, känns väl som att det borde gå att få ett bett som är precis lika stilla (eller iaf nästan) men utan hävstångseffekten?
Jag har iaf svårt att tro att det enbart är den stilla effekten som uppskattas om man har hästar som trivs bättre på stång. Borde vara fler faktorer?
Mitt fel, tränsbett klämmer tungan och utövar tryck på tunga, laner och mungipor enligt studien från 1984 som du länkar.Tvådelat bett trycker INTE på gommen, när ska denna missuppfattning dö ut!? Lika med missförståndet när det gäller baucherbett då folk tror det ger tryck i nacken
https://www.researchgate.net/publication/222808978_A_fluoroscopic_study_of_the_position_and_action_of_the_jointed_snaffle_bit_in_the_horse's_mouth
Stångbett är hävstångsbett, de har inte ringar. Ett oledat rakt bett med ringar är fortfarande ett tränsbett.Min tanke är att det främst är de fasta ringarna, alternativt utformning så som bilden på första inlägget som gör att bettet ligger mer stilla och upplevs stabilare än lösa ringar. Det kan man såklart återskapa med tränsbett, om då stångbett med fasta ringar hade gett en bättre känsla så kanske det är bettet i sig, eller en kombination. Ett tvådelat tränsbett trycker ju i gommen och på lanerna, så det kan nog påverka.
Ja, jag förväxlar de två pga. namnet stångbett och för att till och med ridsportbutiker blandar ihop de två frekvent, så det blir rörigt.Stångbett är hävstångsbett, de har inte ringar. Ett oledat rakt bett med ringar är fortfarande ett tränsbett.