Sv: När man tappat sugen...
lizzie skrev:
Veterinären har sagt att jag skulle skritta typ ett par veckor och sedan trava i ett par veckor och sedan börja med galoppen. Dock inge som helst tips hur länge eller hur långa sträckor i varje gångart.
Jag vill ju inte säga emot din veterinär, men jag gjorde iaf så att jag varvade skritt uppsuttet med avsuttet (t.ex. tömkörning eller rena promenader) första tre veckorna och ökade tiden så att det var 20 minuter första veckan och 30 andra och 40 minuter tredje veckan. Sen lät jag bli att lägga in trav uppsuttet (men travade avsuttet, fast mest som paranoid hältekontroll
) och la istället in små, korta galopper där underlaget tillät. För att öka kraven i skritten så red jag över kalhyggen och genom skogen så att underlaget skulle bli mer varierat (än grusväg, grusväg, grusväg :smirk: ) och så att hon skulle få lyfta mer på benen och därmed gymnastisera hela kroppen bättre.
Andra riktlinjer jag försöker följa är: öka inte fart, sträcka och tid samtidigt utan välj vilket du vill öka den här veckan och ta en i taget. Stretching efter varje ridpass och massage de dagar jag hade mer tid (man behöver inte vara proffs för att öka blodcirkulationen hos hästen) gav också bra resultat!
lizzie skrev:
Det enda riktlinjen jag fått är att jag ska undvika böjt spår ett par månader och ska rida på hårt underlag. Rakriktning passar alldeles utmärkt
Har ju bra stubbåkrar att rida på och nu när det har frusit så är det inte för mjukt heller.
Hmm.. har du ridit din häst mycket på ridbana innan? Eller i ridhus? För vad jag TROR att veterinären säger "hårt underlag" för är för att undvika att man rider på MJUKT underlag (särskilt om man är en sån som rider mycket på bana) och hittills har alla veterinärer jag har konfronterat om en sån ordination hållt med mig om att VARIERAT underlag alltid är bäst för hästen. Så stubben, asfalt, grusvägar, skogsstigar, och mossmarker kan vara lika bra bara man inte överdriver något av dem. Att det blir roligare att rida då också är ju bara en BONUS!
lizzie skrev:
Min pålla får ledinflammation vä fram, har haft problem med sträckningar hö bak. Equiterapeuten hittade låsningar i hela hö sida så det är inte svårt att gissa vilken sida hästen är svag i. Så övergångar är ju ett bra sätt att stärka upp henne.
Jag skulle vilja påstå att rakriktningen är det bästa sättet att påbörja det stärkande arbetet för din hästs svaga sida. Fuskar hon mycket och gärna böjer/ställer sig åt samma håll hela tiden så ställ henne åt motsatta hållet och begär att hon går kvar där. På det sättet måste hon arbeta med den svagare sidan. Kan ju meddela att båda mina hästar blev väääldigt tittiga åt "fel" håll när jag bad dem ställa sig åt det hållet de INTE ville gå ställda åt.
-Sorry, matte.. jag skulle gäärna gå ställd åt vänster men där i vägrenen på höger sida.. där finns det mooonster så jag MÅSTE bara titta dit istället...
Blir det problem i ridningen så ta det i tömkörningen istället. Då ser man bättre hur hästen går med hela sin kropp. *upptäckte igår*
Övergångarna kan man också jobba på och det kan vara ett bra sätt att introducera traven men ändå inte trava så mycket? Exempel:
Skritta 50 meter i en öppen form, samla upp henne lite till och sen övergång till trav i max 10 meter - traven ska vara lååångsam, så långsam som hästen orkar med, samla upp inför övergången tillbaka till skritt och sen skrittar du på framåt igen i 50 meter, sen lite mer form i 50 meter, övergång till långsam trav etc etc (nu hänger det ju inte på metrarna.. jag vill mest bara visa på proportionerna) och så bestämmer du dig för att du ska göra 20 övergångar kanske? och sen vänder du och skrittar hem lång och låg, eller varför inte avsuttet?
lizzie skrev:
Kan jag rida henne i skritt i form och samtidigt jobba med lite öppna osv och damen accepterar detta arbete utan protester så känns det som att vi är på rätt väg. Pållan visar väldigt tydligt när något är fel... vill inte ha matte på ryggen då.
Om hon protesterar när du ber om öppna så kan du testa en övning som min instruktör har givit mig och min Binta - rid på en åttvolt med hästen konstant ställd åt samma sida (i ditt fall blir förmodligen ställning åt vänster jobbigast för din häst), dvs ena volten blir inåtställd och den andra blir utåtställd. När det funkar kan du be om lite till genom att ställa utåt och sen minska volten till max-läget där hästen verkligen måste korsa fram och bakbenen ordentligt. MEN! (och det här har jag verkligen tagit fasta på) be inte om fler än max TRE steg. Kanske bara ett steg i början. ETT korrekt steg är värt mer än tio där hästen spänner sig felaktigt, eller får jobba mer än den egentligen orkar med.
Blärgh.. känner att det här inlägget blev lite pladdrigt och att mina råd inte sitter ihop riktigt, men det är bara att fråga om det är något så försöker jag svara igen.
/JES